Kultura
XXIV. MEMORIJAL DORE PEJAČEVIĆ - GLAZBENO-SCENSKI PRIKAZ

Ivana Lang, za razliku od omiljene Dore, nije naša glazbena princeza
Objavljeno 13. ožujka, 2018.

NAŠICE - U koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole Kontesa Dora u Našicama održan je glazbeno-scenski prikaz životnoga i umjetničkog puta Ivane Lang, pod nazivom “Ivana kod Dore”.

Pod umjetničkim vodstvom pijanistice Eve Kirchmayer-Bilić, u programu su sudjelovali Josipa Bilić, Tea Zec, Kristian Keil, Maro Taslaman, Matea Marasović, Marko Biškup, Hrvoje Korbar i Vesna Rožić.

Uz nastupe mladih i darovitih glazbenika, studenata Muzičke akademije u Zagrebu, prikazan je i videozapis s ciljem upoznavanja našičke publike s likom i djelom Ivane Lang, koja je ostavila trag u hrvatskoj glazbenoj povijesti. Za razliku od Dore, koja je upisana u povijest hrvatske glazbe i koja je postala svojevrsni izvozni hrvatski kulturni proizvod čija se glazba neprestano izvodi, snima i tiska i o kojoj je snimljen film i televizijska serija, Ivana Lang nije nacionalna glazbena princeza.

Priču o samozatajnoj glazbenici, skladateljici opere i dva baleta kroz glazbeno-scenski prikaz je osmislila Eva Kirchmayer-Bilić, pijanistica i profesorica i profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Inače, ovaj glazbeni događaj sastavni je dio projekta Vivat academia Muzičke akademije koji obuhvaća koncertnu suradnju nastavnika i studenata. Pijanisticu Evu Kirchmayer-Bilić motivirala je kći Ivane Lang - Kristina Beck Kukavčić, koja promiče skladateljsku ostavštinu svoje majke.

- Prije 16-17 godina zajedno smo nastupile u Našicama, izvodeći skladbe Dore Pejačević i Ivane Lang. Kristina dugo, polako i samozatajno promiče opus svoje majke. A priču o Ivani osmislili smo u sklopu projekta Vivat academia i posebno mi je drago da su u Našice došli mladi izvođači, soprani i pijanisti koji će upoznati grad u kojem je živjela Dora Pejačević – istaknula je pijanistica Eva Kirchmayer-Bilić, glazbena gošća ovogodišnjeg, XXIV. Memorijala Dore Pejačević, a koja rado dolazi u Našice.

- Uvijek volim doći u Našice, grad Dore Pejačević u kojem imam posebno nadahnuće. Jako mi je drago da sam mogla sudjelovati u programu Memorijala - rekla je Eva Kirchmayer-Bilić.

U glazbeno-scenskoj čaroliji uživala je i Kristina Beck Kukavčić, kćerka Ivane Lang.

- Moram priznati kako sam oduševljena organizacijom i realizacijom cijelog projekta u spomen na Ivanu. Jako sam sretna i počašćena što sam bila na ovom događaju u Našicama i što smo svi uživali – kazala je Kristina Beck Kukavčić.

Inače, u sklopu ciklusa Vivat academia, uz izložbu i multimedijsku prezentaciju, koncert Priča o Ivani održan je u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa u Zagrebu. S.Fridl

Priču o samozatajnoj glazbenici, skladateljici opere i dva baleta osmislila je Eva Kirchmayer-Bilić

Možda ste propustili...

PREDSTAVA "KAKO MISLIŠ MENE NEMA?!" TEATRA EXIT

Čak dvije od šest nagrada u Nikšiću?

BOŽIĆNI KONCERT ZBORA HNK U OSIJEKU

Sladoljev: Spremili smo iznenađenje za bis

KNJIŽEVNA REZIDENCIJA U POMENI

Armandos Gkezos prvi gost na Mljetu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BOŽIĆNI KONCERT ZBORA HNK U OSIJEKU

Sladoljev: Spremili smo iznenađenje za bis

2

SURADNJA AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU I INSTITUTA ZA HRVATSKI JEZIK I JEZIKOSLOVLJE

U planu i strip-udžbenik iz hrvatskog za osnovnoškolce

3

12. GLAZBENE BOŽIĆNE SVEČANOSTI – GLAZ-B-OS DO 20. 12.

Šećer za kraj: natjecanje studentskih pjevačkih ansambala