Autoglas
OXYGENE - NOVA GUMA GOODYEARA

Za prikladniju urbanu mobilnost i čišći zrak
Objavljeno 13. ožujka, 2018.

Goodyearova najnovija konceptna guma Oxygene, predstavljena na ovogodišnjem međunarodnom sajmu automobila u Ženevi, prikazuje viziju za čišću, primjereniju, sigurniju i održivu urbanu mobilnost te tako oživljava mobilnost budućnosti. Konceptna guma odlikuje se jedinstvenom konstrukcijom sa živom mahovinom koja raste unutar bočnice gume. Otvorena struktura i pametan uzorak gaznog sloja gume apsorbiraju vlagu i vodu s cestovne površine te omogućuju njihovo kruženje i fotosintezu, a pri tome se u zrak oslobađa kisik.

Pametnija, zelenija infrastruktura i transport bit će izuzetno važni u rješavanju najtežih izazova mobilnosti i razvoja gradova. Prema mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), više od 80 posto ljudi koji žive na urbanim područjima na kojima se mjeri onečišćenost zraka izloženo je razinama koje prelaze granice SZO. Goodyearov koncept, koji su nadahnula načela kružnoga gospodarstva te usmjerenost prema smanjenju otpadnoga materijala, emisija i gubitaka energije, zasnovan je da bi se cjelovito integrirao u izgled gradova budućnosti. Oxygene pruža više izvedbenih rješenja.

Na prvom mjestu je čišćenje zraka koji udišemo. S pomoću jedinstvenoga gaznog sloja Oxygene apsorbira vlagu s ceste i CO2 iz zraka te tako hrani mahovinu u svojoj bočnici. Zatim se s pomoću fotosinteze oslobađa kisik. U gradu koji bi bio velik kao što je šire područje Pariza, s približno 2,5 milijuna vozila, to bi godišnje značilo gotovo 3000 tona oslobođenoga kisika i više od 4000 tona apsorbiranog ugljičnog dioksida.

Tu je i recikliranje istrošenih guma. Konstrukcija Oxygene nije pneumatska; otisnuta je s pomoću trodimenzionalnoga tiska s gumenim prahom od recikliranih guma. Lagana struktura koja ublažava udarce izdržljivo je rješenje i onemogućuje bušenje gume. Tako guma ostvaruje duži životni vijek i potrebno joj je minimalno servisiranje, što omogućuje bezbrižnu mobilnost. Dodatnu sigurnost pruža otvorena struktura gume jer pridonosi apsorbiranju vode s gaznog sloja i time poboljšava prianjanje na mokroj površini.

Guma proizvodi vlastitu električnu energiju! Oxygene prikuplja električnu energiju stvorenu tijekom fotosinteze i njome napaja ugrađenu elektroniku, uključujući i automobilske senzore, procesor umjetne inteligencije i prilagodljivi trak svjetlosti u bočnici gume koji promjenom boja upozorava sudionike u cestovnom prometu i pješake na namjeravane manevre, npr. promjenu voznog traka ili kočenje.M.Bugarić

KOMUNIKACIJA S POMOĆU SVJETLOSTI

Za visokoizdržljivu mobilnu vezu brzine svjetlosti Oxygene upotrebljava sustav komunikacije s pomoću svjetlosti ili LiFi. LiFi osigurava gumi vezu s internetom stvari (Internet of Things) i time omogućuje razmjenu podataka između vozila (vehicle-to-vehicle – V2V) te između vozila i infrastrukture (vehicle-to-infrastructure – V2I), što je za sustave upravljanja pametnom mobilnosti jako važno. Kao i izvedbe koncepata koje je Goodyear u Ženevi predstavio u prošlosti, Oxygene je osmišljen kao izazov za razmišljanje i raspravu o pametnoj, sigurnoj i održivoj mobilnosti budućnosti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana