Novosti
MIROVINSKA REFORMA

Hrelja: Nedopustivo je još jače kažnjavanje ranijeg umirovljenja
Objavljeno 11. ožujka, 2018.

Navodeći strukturne reforme koje bi Vlada RH trebala pokrenuti ove godine, premijer Andrej Plenković u petak je ponovno spomenuo mirovinsku reformu.

Kako smo već ranije pisali, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić nedavno je istaknuo kako su u Vladi svjesni da je omjer zaposlenika i umirovljenika nepovoljan te da je reformom cilj povećati mirovine i postići adekvatan sustav. U Vladinu Nacionalnom planu reformi najavljeno je kako će ranije biti pomaknut odlazak u mirovinu na dob od 67 godina za žene i muškarce (od 2033.), obeshrabrivat će se prijevremeno umirovljenje, poticati ostanak u svijetu rada te revidirati sustav beneficiranog radnog staža. Mirovine bi se usklađivale samo s troškovima života ili samo s plaćama, i to u istom postotku kako oni rastu. Također, Vlada razmišlja i o uvođenju nacionalne mirovine, i to do 2020. godine.

Međutim, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja, komentirajući najavljenu mirovinsku reformu, ocijenio je proteklog vikenda nedopustivim povećanje penalizacije za odlazak u prijevremenu mirovinu.

- Ono što je nedopustivo je povećanje penalizacije i skraćenje roka za odlazak u prijevremenu mirovinu s pet na tri godine jer to ne donosi ništa za državni proračun, a donosi novu veću doživotnu penalizaciju za građane - izjavio je Hrelja u subotu.

Kao najkvalitetniji dio najavljene reforme drži reviziju beneficiranog radnog staža. “Oni koji su dosada imali beneficirani radni staž sigurno neće biti ugroženi. Radi se o nekom budućem uređenju jer doista neke tehnologije više ne postoje”, kazao je.

Što se tiče najava o uvođenju nacionalne mirovine, Hrelja ističe da je još puno nepoznanica, odnosno nije jasno jesu li u igri imovinska prava ili samo prihodovna prava koja bi ju definirala. “Možda netko nema staža, ali ima prihode od nekretnina, dakle puno je nepoznanica i još u fazi dobrih želja”, rekao je.

Najavljujući oštru borbu oko mirovinske reforme, Hrelja je zaključio da je resorni ministar već dijelom reterirao jer, kako je rekao, najavljivao je izjednačavanje dobne granice za odlazak u starosnu mirovinu sa 67 godina za muškarce i žene do 2028., a sada vidimo da je to do 2033. “To je jasna poruka da su spremni na određene uzmake.”

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić paket zakona i mjera vezanih uz mirovinsku reformu planira u saborsku proceduru uputiti u rujnu. D.Pav./H

Oko mogućeg uvođenja nacionalne mirovine još je puno nepoznanica

Možda ste propustili...