Novosti
HRVATSKA POLICIJA “LOVI” KRIJUMČARE LJUDI

U ilegalnom prelasku spriječeni su desetci tražitelja azila u RH
Objavljeno 12. ožujka, 2018.

Policija je u posljednjih desetak dana spriječila desetke migranata sa statusom “tražitelja međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj” da uz pomoć krijumčara nezakonito prijeđu granicu prema drugim zemljama Europske unije. Posljednji takav slučaj zabilježen je u petak u blizini Zagreba, kad su uhvaćena dvojica Rumunja u pokušaju krijumčarenja 24 tražitelja međunarodne zaštite u Hrvatskoj.

U policiji kažu da su ti slučajevi dokaz da velik dio tražitelja međunarodne zaštite ne želi ostati u Hrvatskoj već da ju pokušavaju koristiti kao zemlju tranzita prema drugim zemljama EU-a. Osim migranata tražitelja azila, policija je u posljednje vrijeme spriječila i nekoliko slučajeva pokušaja prebacivanja dalje u EU stranaca koji su u Hrvatsku ušli nezakonito.

Dvojicu Rumunja uhvatili su u petak oko 22.30 sati zagrebački policajci i pripadnici mobilne jedinice prometne policije “Kobre” na autocesti u smjeru Varaždina kod naplatnih postaja Sv. Helena. Jedan od njih, 36-godišnjak, vozio se automobilom kao prethodnica ispred 45-godišnjaka u teretnom vozilu s izbjeglicama kojeg je trebao upozoriti na policijske ophodnje na ruti prijevoza u smjeru granice sa Slovenijom. Policija je u tovarnom prostoru zatekla 24 osobe za koje je utvrđeno da su strani državljani, tražitelji međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj. Rumunji su osumnjičeni da su iz koristoljublja, za neutvrđeni novčani iznos, dogovorili da će im pomoći da ilegalno iziđu iz Hrvatske i uđu na teritorij druge države članice EU-a.

Prije desetak dana, 2. ožujka međimurska policija uhvatila je 26-godišnjeg Rumunja u čijem su vozilu bila 34 strana državljana. Za migrante je utvrđeno da su državljani Turske, Pakistana, Irana i Afganistana, a dio njih su bili tražitelji azila u Hrvatskoj.

Primorsko-goranska policija spriječila je početkom ožujka turskog državljanina, tražitelja azila, u ilegalnom prelasku granice sa Slovenijom, u drugom slučaju tri državljanke Tunisa i državljanina Sirije koji su tražitelji međunarodne zaštite te četvoricu turskih tražitelja azila. Istarska policija uhvatila je dvojicu Slovenaca koji su preko granice htjeli prebaciti četvoricu tražitelja azila iz Turske i četvoricu turskih državljana koji su u Hrvatsku ušli nezakonito.

Hrvatska policija prošle je godine razbila čak pet puta više lanaca krijumčarenja migrantima nego dvije godine prije. H

VELIKI PORAST KRIJUMČARENJA

Lani je otkriveno 365 kaznenih djela organiziranog krijumčarenja migrantima, a u 126 slučajeva ta su kaznena djela počinjena u sastavu zločinačke organizacije. Godinu prije zabilježeno je 156 kaznenih djela, od čega 27 u sastavu zločinačke organizacije, dok 2015. službene statistike bilježe tek 68 takvih kaznenih djela, odnosno 27 “organiziranih”

Možda ste propustili...

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu