Svijet
VLADAVINA ALEKSANDRA VUČIĆA

Ne priznaje europske vrijednosti i zlorabi demokratske procese
Objavljeno 12. ožujka, 2018.

“Predsjednik Aleksandar Vučić reformirani je ultranacionalist koji je obnašao dužnost ministra informiranja za vrijeme Slobodana Miloševića u posljednjim danima jugoslavenskih ratova, ulogu koja je uključivala novčane kazne novinarima koji su kritizirali režim i zabranjivanje neprijateljskih TV postaja. Posljednjih godina njegovog režima došlo je do primjetnog demokratskog nazadovanja”, stoji u analizi američkog časopisa Foreign Policy. Dodaje se da je na primjeru Srbije najočitije kako je “većina postjugoslavenskih vlada postala više stabilitokratska nego demokratska”. Navodi se također kako je na površini “Srbija i dalje demokratsko društvo sa slobodnim izborima i političkom opozicijom”, ali je Vučićeva kontrola nad središtima vlasti u Srbiji tako potpuna, a demokratski proces “iskrivljen u njegovu korist da suprotstavljanje ne predstavlja prijetnju njegovoj vladavini”. Dodaje se da je Vučić uspio pritisnuti medije tako što je preuzeo nadzor nad glavnim prihodom, oglašavanjem.

- Međutim, dužnosnici EU-a, poput Johannesa Hahna, Angele Merkel, Sebastiana Kurza i drugih, radije su skrenuli pogled dok Vučić gazi po europskim vrijednostima koje oni toliko cijene. Tolerancija EU-a prema Vučiću možda je politički pragmatična i predstavlja jednostavan način održavanja stabilnosti na Balkanu, ali je i dubinski cinična. Zaista, EU podriva svoj moralni autoritet – piše Foreign Policy. M.Flego

ZAŠTO MU EU GLEDA KROZ PRSTE

Foreign Policy ocjenjuje kako je balansiranje između Rusije i Zapada možda jedan od razloga zbog kojih EU gleda kroz prste Vučiću. FP podsjeća kako Srbija ima snažne religijske i povijesne veze s Rusijom i da Srbija izvozi gotovo deset puta više proizvoda u EU nego u Rusiju, pa se “čini očigledno zašto je odlučna ostati na putu prema EU”.

Možda ste propustili...

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

Najčitanije iz rubrike