Regija
DAN POŽEGE I GRGUREVO

Prisjetili se fra Luke uz 21 povijesnu postrojbu
Objavljeno 11. ožujka, 2018.

POŽEGA

Grad Požega od 10. do 12. ožujka nizom manifestacija obilježava Dan grada i slavi Grgurevo. Uz pucnjeve topova, kubura i mužara prisjetili su se pothvata kada je fra Luka Ibrišimović na brdu Sokolovcu kod Požege, 12. ožujka 1689., s narodnom vojskom razbio Turke, a tada je i dobio nadimak Sokol. Slavonija je konačno od osmanske vlasti oslobođena 1691., a fra Luka je odmah organizirao naseljavanje opustošenih krajeva i gradnju crkvi.

U subotu su Gradska glazba Trenkovi panduri, Požeške mažoretkinje i novoosnovana Gradska straža grada Požege predvodili mimohod 21 povijesne postrojbe požeškim ulicama. Mimohod je krenuo od starog autobusnog kolodvora do spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima 123. brigade, gdje su položeni vijenci. Smotra postrojbi održana je na Trgu sv. Terezije, gdje je prijavak podnio umirovljeni natporučnik HV-a i predsjednik požeške Povijesne postrojbe Trenkovi panduri Vladimir Potnar. Nakon prijavka, požeški gradonačelnik Darko Puljašić izvršio je smotru. U svečanom mimohodu i postroju sudjelovale su Gradska straža Bakar, Dubrovački trombunjeri Dubrovnik, Zrinska garda Čakovec, Turopoljska banderija Turopolje, Karlovačka građanska garda, Hrvatski sokol Osijek, Hrvatski sokol Vinkovci, Križevačka djevojačka straža, Keglevičeva straža Kostel, Rapski samostreličari Rab, Husari varaždinske županije, počasni predsjednik Saveza europskih vojnih postrojbi iz Beča general-major Helmut A. J. Eberl, Burgergarde der Stadt Ravensburg 1830. e.V – Ravensburg (Njemačka), IG Jerome Bonarparte mit Suite – Jena (Njemačka), Historishe Spielleutegruppe Jena (Njemačka), Pandursky pluk barona Franze von der Trencka – Novy Jičin (Češka), Hajdučka družina “Mijat Tomić” Tomislavgrad, Varaždinska građanska garda, Đurđevački graničari Đuroki Đurđevac, Kuburaško društvo Kraljev Vrh, Petrovska pištola Petrovsko, Gospićka garda Vukovi i Povijesna postrojba Trenkovi panduri Požega.

Vijenac su položili podno spomenika fra Luki Ibrišimoviću, a prigodno su se obratili okupljenim Požežanima požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

- Povijest je ono što čini Požegu. 330 godina prošlo je otkako je Požega oslobođena turskog jarma, ali i danas u Požežankama i Požežanima, u ponosim ljudima Slavonije, gori volja za očuvanjem slobode i želja za boljim životom. Pozivam vas da budete ambasadori centra Zlatne doline, grada Požege i da promičete to što ovdje imamo, a svoje sugrađane pozivam da zajedno volimo to što imamo za budućnost, za našu mladost, za sve za što je vrijedno živjeti – rekao je, između ostaloga, gradonačelnik Puljašić.

Župan Tomašević podsjetio je i da su u Domovinskom ratu ustali hrvatski ratnici i uspjeli obraniti hrvatsku državu.

Sve je završilo glasnim pucanjem iz topova, mužara, kubura i pistola, koje se nastavilo u požeškim brdima uz slavonske specijalitete i kvalitetno vino požeških vinogradara. AGM Kruna

Možda ste propustili...

ZA ODGOJNO-OBRAZOVNE DJELATNIKE

Kako komunicirati s roditeljima

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca