Osijek
HUMANITARNI PROJEKT “POKRENIMO VIJUGE”

Doniranje slikovnica za najmlađe sugrađane
Objavljeno 12. ožujka, 2018.

Osječani od 5. ožujka do 5. travnja imaju priliku sudjelovati u humanitarnoj akciji udruge Vijuga kojom će se prikupljati slikovnice u knjižari “Nova”, na trgu Ante Starčevića 4, a na kraju humanitarne akcije slikovnice će biti podijeljene osječkim vrtićima.

Grad Osijek već godinama se bori s visokom razinom nezaposlenosti što se, dakako, odražava i na mogućnosti pružanja adekvatne njege unutar obitelji. Loša, ili čak nepostojeća primanja, direktno utječu na razvoj djeteta. Uzevši u obzir i zaposlene i nezaposlene roditelje, te roditelje djece s poteškoćama u razvoju, prosjek onih koji svojoj djeci ne mogu priuštiti slikovnicu iznosi gotovo trideset posto, prema podacima Državnog zavoda za statistiku. Zbog porazne statistike, kao i zbog činjenice da oskudica nije svojstvena samo obiteljima, nego i odgojno-obrazovnim ustanovama, udruga Vijuga i njezini partneri odlučili su pokrenuti akciju prikupljanja dječjih slikovnica za osječke vrtiće.

- Većina osječkih vrtića pati od kroničnog deficita slikovnica, a zaprimanje novih najčešće ovisi o donacijama roditelja koji često nisu u mogućnosti ni svojoj djeci priuštiti takav “luksuz”. Naši najmlađi sugrađani zaslužuju bezbrižno odrastati u okruženju kvalitetne literature i razvoja kreativnosti, a naša je moralna dužnost pomoći im – ističu iz udruge Vijuga.

Ovom humanitarnom akcijom udruga Vijuga i partneri žele potaknuti povezivanje građana, osnaživanje građanske solidarnosti, promovirati kulturu čitanja, promovirati potrebe odgojno-obrazovnih ustanova, pomaganje u njihovu napretku, te naposljetku i olakšati roditeljima smanjivanje izdataka za knjižnični fond vrtića. Slikovnice pomažu razvoju dječje mašte i kreativnosti te ih uče važnim životnim lekcijama, stoga udruga Vijuga zajedno sa svojim partnerima poziva sve koji su u mogućnosti da pomognu donacijom slikovnica i time stave osmijeh na mala dječja lica. F. Mamić

PORAŽAVAJUĆE BROJKE

Prema Državnom zavodu za statistiku u Republici Hrvatskoj oko 1700 jednogodišnjaka i oko 800 trogodišnjaka nemaju ni jednu slikovnicu, a samo 20 % djece iz obitelji primatelja socijalne pomoći imaju osiguran boravak u dječjem vrtiću.

Mia Dimšić

pjevačica

Knjige su važne za naš svakodnevni život i razvoj naše pismenosti, a nema boljeg načina da u to uvedemo i vlastitu djecu od malih nogu i da ih potičemo da čitaju slikovnice

Možda ste propustili...

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike