Učionica
PREDSTAVLJEN PROJEKT „EDUKATIVNI I INFORMATIVNI TURISTIČKI CENTAR MLADIH STARA PEKARA S TRGOM VATROSLAVA LISINSKOG, TVRĐA“

Sveučilište u Osijeku osmislit će programske sadržaje za obnovljen objekt Stare pekare u Tvrđi
Objavljeno 11. ožujka, 2018.

U Auli Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 2. ožujka 2018. predstavljen je veliki projekt „Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara s Trgom Vatroslava Lisinskog, Tvrđa“.

Okupljene su pozdravili prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta u Osijeku, zatim izv. prof. art. Robert Raponja, prorektor Sveučilišta za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju te gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić. Potom su Kornelija Mlinarević i Krunoslav Plećaš, u ime Upravnoga odjela za projekte Europske unije Grada Osijeka, okupljenima predstavili projekt i objekt Stare pekare te njegove posebnosti i uvjete, a izv. prof. art. Jasmina Pacek, prodekanica Umjetničke akademije u Osijeku za studijske programe i cjeloživotno učenje, govorila je o mogućim sadržajima u tom objektu. U drugom dijelu, u okviru dviju radionica, nazočni na predstavljanju raspravljali su o marketingu projektne lokacije i mogućim namjenama prostora.

Cilj toga događanja, koji su organizirali Sveučilište i Grad Osijek, bio je razgovor o budućnosti projekta nakon njegova završetka. Osim planiranoga hostelskoga smještaja i ugostiteljstva, već je sada bio zadatak s relevantnim dionicima razgovarati o marketingu projektne lokacije te o kulturnim, umjetničkim, edukativnim i turističkim sadržajima koji će se po završetku projekta odvijati na prostorima toga objekta i Trga. Jedan je od najvažnijih dionika, naravno, Sveučilište u Osijeku zbog svojih obrazovnih i znanstveno-istraživačkih kapaciteta, odnosno iznimno zanimljivih aktivnosti koje već provode pojedine sastavnice, a koje bi u nekom obliku mogle biti dio sadržaja objekta stare austrougarske Vojne pekare.

Partneri i dinamika projekta

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za taj projekt potpisan je 20. siječnja 2017., provedba je započela 1. veljače 2017., a rok za završetak je 1. veljače 2020. godine. Partneri su Grada Osijeka na tome projektu Agencija za obnovu osječke Tvrđe, Turistička zajednica grada Osijeka, Hrvatski ferijalni i hostelski savez, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje d.o.o. i Sveučilište u Osijeku. Svaki partner zadužen je za neku od sastavnica i određene aktivnosti u projektu, sukladno stručnim znanjima i iskustvima. Ukupna je vrijednost projekta 66.054.649,11 kuna, a ukupni su prihvatljivi troškovi projekta 62.570.187,78 kuna, od kojih će se sredstvima EU sufinancirati iznos od 52.617.194,49 kuna, odnosno ukupno 84,09 %.

Projekt će, osim rekonstrukcije zgrade bivše austrougarske Vojne pekare i skladišta, rezultirati i stvaranjem novih turističkih, kulturnih, znanstvenih i obrazovnih sadržaja i proizvoda. Projektom je planirano opremanje Coworking prostora za kulturni turizam, odnosno opremanje laboratorija i ureda za razvoj kulturnoga turizma i ponude kulturnih sadržaja, kojim će biti osmišljen i najbolji model upravljanja i promidžbe kulturno-turističke atrakcije/destinacije. Uz to, predviđene su popratne praktične obuke za učenike i studente: nekoliko osmišljenih i provedenih programa obuke s temom baštine u službi turizma, kulturnoga turizma, primjene ICT tehnologije pri valorizaciji kulturnih sadržaja, kulturnoga i destinacijskoga menadžmenta, promidžbe i brendiranja destinacije kao i odnosa s javnosti. Tijekom provedbe projekta bit će osmišljen program poticanja poduzetničkih aktivnosti i edukacije za „start-up“ tvrtke u području kulturnoga turizma i specijaliziranih oblika turizma te program obuke za tradicijske obrte, zanate i radionice izrade umjetničkih uporabnih predmeta.

Ključna uloga Sveučilišta

Zgrada i Trg pretežito će se koristiti u kulturne i edukativne svrhe te će služiti kao izložbeni, uredski, koncertni, scenski i izvedbeni prostor. Također će biti razvijena mobilna aplikacija s funkcijama proširene stvarnosti (augmented reality) koje omogućuje posjetitelju odabir i pregledavanje lokacija u Tvrđi kroz razna povijesna razdoblja. U tom dijelu aktivnosti ključnu ulogu ima Sveučilište u Osijeku i njegove sastavnice – Umjetnička akademija, Odjel za kulturologiju, Ekonomski fakultet, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Građevinski fakultet, ali i sve druge zainteresirane sastavnice. Grad i Agencija istodobno su zaduženi i za sastavnicu „upravljanje projektom“, a Grad koordinira i nadzire i sve ostale projektne aktivnosti te sudjeluje u njihovoj provedbi. Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje pomaže Gradu u koordinaciji projektnih aktivnosti te u administriranju projekta. Grad i Turistička zajednica koordiniraju aktivnosti promidžbe i vidljivosti projekta koje obuhvaćaju definiranje vizualnoga identiteta objekta kulturne baštine i internetskih stranica, izradu promidžbenih materijala, predstavljanje projekta na društvenim mrežama, organizaciju konferencija za novinare, razvijanje mobilne aplikacije proširene stvarnosti i drugo. Hrvatski ferijalni i hostelski savez zadužen je za sastavnicu „Razvoj smještajnih i ugostiteljskih usluga – Hostel Stara pekara“, a taj objekt sadržavat će 55 kreveta u 15 smještajnih jedinica s vlastitim sanitarijama.

Projektom je predviđeno i otvaranje 28 novih radnih mjesta u sektoru turizma i ugostiteljstva (hostelsko osoblje, vođenje i organiziranje aktivnosti centra), a pretpostavka je da će ta zapošljavanja stvoriti bar još 13 novih radnih mjesta u ostalim pratećim djelatnostima.

Kornelija MLINAREVIĆ
Cilj projekta

Cilj je projekta razvoj integriranoga razvojnog programa temeljenoga na obnovi kulturne baštine. On podrazumijeva ulaganje u kulturna dobra praćeno komplementarnim razvojem dodatnih, primarno turističkih sadržaja/usluga u cilju doprinosa održivome razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini, a obuhvaća obnovu dijela osječke kulturne baštine: stare austrougarske Vojne pekare i Trga Vatroslava Lisinskog u Tvrđi.

Prilagođeni osobama smanjene pokretljivosti

Objekt i Trg bit će u potpunosti prilagođeni osobama smanjene pokretljivosti, ali i svima ostalima s teškoćama ili invaliditetom. Provedbom toga projekta ukupno će biti obnovljene površine od 9.437 m²: 5.527 m² zgrada Stare pekare, 2.528 m² dvorišta i 1.382 m² trga – javne površine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike