Novosti
7. IZVJEŠTAJNO-TEMATSKA KONVENCIJA

SDP dobio novi program kojim se "okreće budućnosti"
Objavljeno 10. ožujka, 2018.

ZAGREB

SDP-ova 7. izvještajno-tematska konvencija u subotu je uvjerljivom većinom glasova, uz šest protiv od oko tisuću delegata, prihvatila novi stranački program nazvan "Za dobro društvo".

Ključna odrednica programa je, naglasio je njegov glavni autor Davorko Vidović, "okrenutost prema budućnosti". Dosadašnji program napisan je 1996. godine, a svijet i Hrvatska, ali i SDP, od tada su se prilično promijenili, rekao je.

"Ne bojimo se budućnosti, želimo joj ići u susret, misao je koja nas je vodila u izradi programa kojim građanima nudimo bolju i progresivniju budućnost", rekao je Vidović, dodavši kako su pri njegovu pisanju htjeli izbjeći neproduktivne rasprave o prošlosti koje dijele društvo. Ocijenio je i da program pokazuje hrabrost da se izađe iz stanja sukoba koji zemlju pritišću, kako bi se mogao napraviti korak naprijed.

"Nakon 27 godina fascinacije državom, zaboravili smo na društvo, a Hrvatska je postala zemlja suvišnih ljudi", kazao je Vidović. Ljudi su u njoj postali teret, a fokus novog programa okreće se upravo prema ljudima i dobrom društvu, rekao je.

Naglasio je da SDP u novom programu posebno ističe socijalno investiranje koje podrazumijeva da obrazovanje djece nije trošak nego investicija u budućnost. Ustvrdio je i da je situacija na tržištu rada "sve prekarnija" zbog čega SDP inzistira na ulaganju u ljude, od djece u vrtiću do starijih, i fokus stavlja na cjeloživotno učenje.

Vidović smatra kako program predviđa i promjene u zapuštenim institucijama koje su doživjele kolaps, zbog čega je potreban učiniti značajan iskorak u sustavu upravljanja društvom i ponuditi radikalno drugačije lice politike. Kritizirao je i stranke, pa i SDP, zbog zauzetosti sobom zbog čega su postale klijentelističke i same sebi svrha.

U raspravi o novom programu sudjelovalo je 40-ak delegata od kojih je dio bio prilično kritičan.

Mirando Mrsić istaknuo je da je SDP "unatoč tome što imamo "Vladu Andreja Neodlučnog", ostao "na 20 posto". Da su danas izbori, 20 posto naših glasova otišlo bi Živom zidu, a deset posto Mostu, ocijenio je Mrsić. "Umjesto da se borimo da budemo prvi, danas se borimo da ne budemo treći", ustvrdio je Mrsić. Dodao je da si SDP-ovci moraju priznati da ih je obuzela apatija i neodlučnost, a stranka se nije nametnula kao zaštitnik građana te da su programom jasno trebali reći da im je čovjek iznad profita.

"Pamte nas po selfijima i satiri, a jesmo li ponudili rješenje u zadnjih godinu dana", zapitao je, na što je iz dvorane pristiglo i nekoliko uzvika nezadovoljstva. "Nemamo više vremena za eksperimente i greške, dajte, osvijestimo se", pozvao je Mrsić članstvo.

Uzvratio mu je delegat iz Slavonije Željko Macanić prekorivši ga: "Mirando, ovo što ti govoriš nije poticaj, ni tvoj dio vezan za radnike nije bio dobar pa smo ga istrpjeli".

Dio govornika pozivao je na prekid unutarstranačkih svađa i stranačko jedinstvo. Međutim, kritičan je bio i Peđa Grbin koji je istaknuo: "Danas imamo Vladu koja je najgora u povijesti, neki dan je dobila najveću pljusku iz Bruxellesa, a SDP, unatoč tome, nije prepoznat kao alternativa". Po njemu, razlog tomu je što građanima nisu dali ideje i sadržaj.

Autorima programa je zamjerio što su najvažniji dokument stranke iskoristili za obračun s onima s kojima se ne slažu jer se potezi prijašnje SDP-ove Vlade u njemu nazivaju demagogijom. Zaključio je da predstavljeni program može biti tek podloga za izradu novih politika, s čime SDP već sutra mora početi. U suprotnom, ocijenio je, SDP-ov zaostatak za HDZ-om ostat će isti, a program mrtvo slovo na papiru.

Gordan Maras je istaknuo  da se SDP moram mijenjati na bolje jer Hrvatsku može spasiti jedino bolji SDP, koji mora vratiti građane u fokus."Plenkovića može spasiti jedino ako mi ne budemo bolji, dok Hrvatsku može spasiti samo SDP", poručio je.(Hina)