Tehno
RUKAVICA JE BAČENA

Test: Huawei Mate 10 Pro
Objavljeno 9. ožujka, 2018.
Huawei je svojim trenutačnim top-modelom bacio rukavicu najvećim igračima

Prošla godina definitivno je bila velika za Huawei. Osim što smo i sami nazočili brojnim događanjima ovoga kineskog diva, svjedočili smo i nikad boljim modelima. Među njima svakako valja svrstati i prošlogodišnji Huawei Mate 10 Pro. Iako je na tržištu već neko, možda i duže vrijeme, s obzirom na to koliko se u ovom segmentu sve brzo mijenja, Huawei Mate 10 Pro i dalje je iznimno atraktivan model, a svakako i još uvijek aktualan top-model iz Huaweija. S obzirom na to, odlučili smo ga uzeti u svoje ruke.

Vrhunska izrada

Huawei Mate 10 Pro stiže u atraktivnom i elegantnom pakiranju. Iako je pakiranje samo po sebi možda i nebitno, pokazalo se kako i ono ostavlja veliki utisak na kupce. U ovećem pakiranju stiže sam uređaj, ali i mala hrpa dodataka – slušalice, papiri, punjač, maskica za mobitel, konektor za slušalice i slično. Iako mnogi u svrhu smanjenja troškova štede na opremi i pakiranjima, nama je i dalje drago imati malu hrpu toga koja stigne. Nekome nebitno, ali nas veseli. Ono što nam je prvo zapelo za oči, osim samog telefona, jest i divovski punjač za mobitel. Zašto je toliki, kasnije će opravdati njegova velika snaga punjenja koja u vrlo kratkom vremenu može napuniti Huawei Mate 10 Pro i omogućiti bezbrižan autonomni rad satima. Uzimanjem u ruke, Huawei Mate 10 Pro odmah odiše svojom cjelokupnom kvalitetom i premium osjećajem. Staklo sprijeda i straga, metalni obrub i minimalistički dizajn, to su glavne odlike. Trendovski izduženo kućište zbog zaslona u omjeru 18:9 te nedostatak 3,5-milimetarskog audiopriključka prvo su što vidimo. Naravno, tu je i dvostruka kamera, te senzor otiska prsta straga. Tek pokoja tipka i to je to. Iako nam se većina ovih trendova sviđa, jedan nam ipak nikako nema smisla. To je, naravno, izostanak 3,5-milimetarskog audiopriključka. Iako za njegov izostanak postoje opravdanja u smanjenju mase, žao nam je što ga nema, jer od sada moramo paziti na to da uvijek uza sebe imamo adapter za slušalice. Ostale trendove 'lajkamo' bespogovorno. Posebno izduženi zaslon te uske rubove koji su postali 'must have' svih novih pametnih telefona.

Inteligentno

Huawei Mate 10 Pro je izvana trendovski telefon, a uzmemo li u ruku neki drugi danas aktualni model, svi će oni biti jedan drugome do uha. Međutim, nešto je drugo što Huawei Mate 10 Pro razlikuje od gomile. Naime, Huawei Mate 10 Pro predstavlja se kao inteligentni telefon. Srce uređaja je Hisilicon Kirin 970 procesor, službeno predstavljen krajem ljeta. Radi se o novom Huaweijevom čipsetu izrađenom u 10 nm procesu, koji izravno konkurira Qualcommovom Snapdragonu 835 i Samsungovom Exynosu 8895. Pored seta od četiri Cortex-A73 i još jednog od četiri Cortex-A53 jezgre, te grafičkog koprocesora Mali-G72MP12, Kirin 970 sadrži i NPU (Neural Processing Unit). Radi se o posebnoj jedinici zaduženoj za tzv. strojno učenje, koje uređaju pomaže kod prepoznavanja slika, ljudskog glasa i prirodnog procesuiranja jezika. Nije riječ o umjetnoj inteligenciji kakvu viđamo u filmovima, nego o vrlo dobro osmišljenom procesu prilagodbe tehnologije sve kompleksnijim zahtjevima korisnika. Upravo je ta mogućnost zaslužna za marketinško proglašavanje Mate 10 Pro inteligentnim telefonom. Mate 10 Pro dolazi s 4 ili 6 GB RAM-a, i u varijantama sa 64 ili 128 GB interne memorije. Jasno je da se radi o danas klasičnoj postavi na top-modelima, i po tom pitanju Mate 10 Pro funkcionira besprijekorno, što je zapravo i najmanje što se od uređaja ove klase očekuje. Dakle, sve ovdje leti, brzo se dovija, nema zastajkivanja i drugih problema koji prate nekakve osrednje uređaje. Zaslon je 6-inčni u AMOLED-u, a donosi očekivano vrhunski prikaz. Leica je postala svojevrsni zaštitni znak Huaweijevih kamera, pa ni Mate 10 Pro nije izuzetak. Tako na poleđini imamo dvije kamere, jednu sa senzorom od 12 megapiksela i drugu (crno-bijelu) od 20. Otvor blende je f/1.6, što u startu obećava kvalitetnije fotografije u slabijim uvjetima osvjetljenja. Kamera u boji je optički stabilizirana, ali ne i crno-bijela, no to neće predstavljati problem. Od ostalih tehnologija uključenih u ovu kameru, treba navesti laserski i PD autofokus, a sve skupa rezultira ponajboljim fotografijama na jednom telefonu.

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike