TvObzor
ROMOLA GARAI

Moj je lik u seriji “Minijaturistica” vrlo kompleksan
Objavljeno 9. ožujka, 2018.

Temeljena na jednom od najpopularnijih debitantskih romana prošlog desetljeća, serija “Minijaturistica” povijesna je drama koja pripovijeda priču o kući u kojoj se ispod raskošne ljepote i povlastica kriju zabranjene strasti i opasne tajne. Godina je 1686. i 18-godišnja Nella Oortman kuca na vrata veličanstvene kuće u najbogatijoj četvrti Amsterdama. Prepuna nade i snova, doputovala je iz provincije da bi započela novi život kao supruga imućnog trgovca Johannesa Brandta. No umjesto Johannesa dočekuje ju njegova hladna sestra Marin i Nella ubrzo shvaća da u kući Brandtovih ništa nije onakvo kakvim se čini.

U povodu premijere serije, koja će biti 31. ožujka na kanalu Epic Drama, porazgovarali smo s Romolom Garai, koja u seriji tumači ulogu Marin Brandt.

Igranje sa žanrom

Romola, kad ste dobili scenarij, što vas je u njemu zaintrigiralo i zašto ste prihvatili ulogu?

- Dakle, pročitala sam knjigu. Kad sam vidjela da mi je agent poslao e-pismo predmeta “Minijaturistica”, rekla sam si: “Ajme, želim biti sestra. Ajme, želim biti sestra.” Za tu su ulogu željeli da dođem na audiciju i bila sam vrlo uzbuđena. U karijeri prođete mnoge stadije, a u 30-ima počnete dobivati karakterne uloge i bila sam stoga jako uzbuđena, jer sam dugo igrala uloge žena kojima se ništa ne događa. Ono što im se dogodi uvijek je dio glavne priče. Zatim počnete glumiti ljude koji su imali život. Ushićeno sam pomislila: “Došla sam u stadij igranja likova kao što je Marin; likova koji imaju tajne i iskustva.” Ona je sjajan lik. Priča se u velikoj mjeri igra žanrom i nisam glumila u mnogo različitih žanrova. Bilo je uzbudljivo glumiti u nečemu gdje smo ja, Alex, Haley i Paapa duže vrijeme odgovorni tajiti mnoge stvari od publike. Stoga u izvedbu morate integrirati stvaranje legitimne priče za svoj lik, no morate i tajiti mnogo informacija od publike kako biste zaštitili iznenađenja u priči. To je doista zabavno.

Jeste li osjećali potrebu da, takoreći, izvlačite neke informacije iz Jessie? Kakva je bila narav tih razgovora?

- Ako ste glumac, mislim da morate slijediti redatelja. Redatelj katkad od vas želi da pristupite izvornom materijalu, a katkad ne. Mislim da je, u ovom slučaju, Guillem smatrao da ima poseban odnos s Kate i Jessie te da može upravljati - zvuči loše, no nije - informacijama koje dobivamo iz izvornog materijala te ono čime ćemo se koristiti i čime nećemo. No scenarij je, zapravo, vrlo vjeran knjizi. Nije bilo mnogo preinaka u različitim manifestacijama materijala. Smatram da se scenarij, naposljetku i same izvedbe, uvelike oslanja na roman i nadam se da nije došlo do znatnih tranzicijskih promjena u tom smislu.

Predmet strastvenih želja

Hoćete li nam reći nešto više o Marin i onome što volite kod nje? Jeste li uživali u otkrivanju njezinih tajni?

- Ona je vrlo složen lik. Očito, ako ste glumac, mislite da morate glumiti na jedan ili na drugi način. No s Marin je tu mnogo različitih načina. Ona je u mnogočemu vrlo suzdržana. Vrlo je religiozna. No, kao što ste i vidjeli, u seriji je nekako preplašena, a očigledno je i licemjerna. Predmet je strastvenih seksualnih želja na isti način kao i Johannes - ona je nezanemariva sila, a istovremeno se jako boji. Mnogo je različitih načina glume i ova je serija odlična za likove u smislu da u određenim trenucima mogu postati drukčiji. Nisu jednolični, nego rastu i mijenjaju se sa svakom scenom. Da, bilo je doista zabavno.

Jeste li vi kao djevojčica imali kuću za lutke? Ako niste, jeste li je željeli?

- Imala sam dvorac “My Little Pony“. To je slično. Sada imamo kuću za lutke jer imam djecu, no ja sam jedina u kući koja se njome igra.

Pripremio: Nikola KUČAR

MINIJATURISTICA

EPIC DRAMA

31. ožujka

OSOBNA ISKAZNICA

IME I PREZIME: Romola Sadie Garai

DATUM ROĐENJA: 6 . kolovoza 1982.

MJESTO ROĐENJA: Hong Kong

LJUBAV: suprug Sam Hoare

Možda ste propustili...

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike