Novosti
OPROŠTAJ OD ROBERTE SORIĆ

Svojom vedrinom hranila je sve nas
Objavljeno 7. ožujka, 2018.
Robertina je smrt nenadoknadiv gubitak za njezinu obitelj, ali i Glas Slavonije, rekao je na komemoraciji Ivan Šimić

Mediji i poljoprivreda bili su njezina profesionalna strast. U znanosti visoke tehnologije, ali i uz malog seljaka, u Parizu ili Berlinu, ali i najzabačenijem slavonskom selu, uvijek fer, pozitivna, nasmijana i nesebična. Imala je osobine koji su njezinu okolinu učinile boljom, hranila je svoje kolege osmijehom i vedrinom, rekao je Martin Vuković, predsjednik Društva agrarnih novinara, na komemoraciji za tragično preminulu Robertu Sorić, glavnu urednicu Agroglasa i dugogodišnju fotoreporterku i novinarku Glasa Slavonije. Kazao je da je Roberta s veseljem pisala o rataru, voćaru ili pčelaru, o svim ljudima koji stvaraju ono najvrjednije - hranu.

Ivan Šimić, predsjednik Uprave Glasa Slavonije, istaknuo je kako Robertine fotografije i zapisane riječi svjedoče o njezinoj umjetničkoj duši i znalačkom oku, vrsnoj novinskoj urednici. “Tvoji kolege pak svjedoče o tvojoj nesebičnoj predanosti i pokretačkoj energiji koja je uvijek imala vremena zastati, saslušati i podijeliti s njima osmijeh. Robertina je smrt nenadoknadiv gubitak za njezinu obitelj, ali i Glas Slavonije”, rekao je Šimić, podsjetivši na vrijeme kada su pokretali sada već tradicionalni međunarodni znanstveno-stručni skup “Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša”.

- Mislim da samo Roberta nije ni trenutka u to sumnjala. Pitao sam je što nam je cilj. Vrlo jednostavno, rekla je, povezati znanost, tehnologiju i poljoprivredu. To je naša zadaća. Danas mi se čini da je njezina misija bila povezati sve nas, stvarni i sanjani svijet i učiniti nas boljima. Hvala ti na tome, Roberta - rekao je Šimić.

Krunoslav Zmaić, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, istaknuo je kako su mnogi iz poljoprivredne struke u Roberti imali pravog prijatelja, suradnika i kolegu. “Krasile su je jednostavnost i požrtvovnost, svojim predanim radom i vedrinom duha svakoga je od nas razveselila”, rekao je Zmaić.

Akademik Ferdo Bašić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu istaknuo je kako su Robertini uvodnici u Agroglasu bili pisani s hrabrom, uvijek aktualnom porukom o svakodnevlju hrvatskih oranica i staja. “Djelovala je u slavu poljoprivrede i u obrani dostojanstva poljoprivrednika. Utkala je svoje niti u bogatu stranicu hrvatskog agrara. Roberta i gore, u Njegovim dvorima, nastavlja tkati, u to smo sigurni”, rekao je Bašić.

Robertina prva suradnica u Agroglasu, Renata Prusina, u emotivnom je obraćanju podsjetila na to koliko su vremena proveli zajedno, koliko riječi i životnih priča razmijenili, koliko toga saznali jedni o drugima i o sebi samima. “Roberta se držala Einsteinove 'Život je poput vožnje bicikla. Da bi održao ravnotežu, moraš biti stalno u kretanju.' I bila je. Toliko je zdušno širila optimizam, da je izluđivala nas, nepopravljive pesimiste. Nije bilo te nemoguće situacije ili nerješivog problema koji ona nije okrenula na šalu i svladala ga sa, samo njoj svojstvenom, lakoćom”, zaključila je Prusina.

U ime troje Robertine djece, njezina je kći Matilda završno istaknula kako svi uvijek govore da će njezinu majku pamtiti po osmijehu. “Zahvaljujući njezinu smijehu, ja imam svoj. Bila je naše svjetlo koje nam pokazuje put, vjetar koji nas lagano gura naprijed. Omogućila nam je život prepun neopisivih vrijednosti, ljubavi i radosti, podredivši svoju sreću našoj”, rekla je Matilda, dodajući kako su njihovi zajednički trenutci zauvijek pohranjeni u njihovim srcima. “U školi bih uvijek pisala o svojoj majci jer je ona bila moja stijena, moj fenomen i moje čudo. Umrla je radeći ono što voli, s fotoaparatom”, zaključila je Matilda Sorić.

Igor BOŠNJAK
Dio Robertine životne slagalice

Glumica HNK-a Osijek Anita Schmidt pročitala je dio posljednjeg uvodnika Roberte Sorić “Strateška slagalica strategije”, a pročitane su i oproštajne riječi njezinih kolega i prijatelja iz Agroglasa i Glasa Slavonije. Komemoraciju su otvorile i zatvorile pjesme Doorsa “Wild Child” i “Riders on the Storm”, upotpunivši zajedno sa stihovima pjesama “Ako si ti” Delimira Rešickog i “Sretan čovjek” Johna Drydana (u interpretaciji ravnatelja drame HNK-a Osijek Miroslava Čabraje) dio njezine životne slagalice. Moderator tužnog skupa bio je Mario Ćutek, spiker i voditelj Slavonskog radija, a komemoraciji su, uz obitelj Roberte Sorić, nazočili i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te njezina dugogodišnja suradnica i prijateljica Marta Birkas iz Mađarske. Komemoracija je praćena projekcijom niza Robertinih fotografija iz svakodnevnog života slavonskih ljudi, životinja i krajolika.

Možda ste propustili...

U HRVATSKOME SABORU

Državne nagrade za znanost

U DRUŠTVU S MAĐARSKOM I BUGARSKOM

Hrvatska s najnižom kupovnom moći

Najčitanije iz rubrike