Kultura
USPJESI MLADIH VUKOVARSKIH GLAZBENIKA

Teško je sakriti oduševljenje, a bude tu i suza radosnica
Objavljeno 7. ožujka, 2018.
Ovo je veliki uspjeh, jer su ovo natjecanja i smotre na jako visokoj razini

Na 56. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Jastrebarskom, nastupili su i učenici Glazbenog odjela OŠ Dragutina Tadijanovića Vukovar, pokazavši svoje umjeće sviranja kojim su postigli sjajne rezultate, što je rezultat polugodišnjeg rada i pripremanja.

Tako su u 1. kategoriji nastupile dvije učenice flaute, Ema Tomić i Marija Lucija Matić, obje osvojivši 1. nagrade, dok je u 2. kategoriji vukovarsku školu predstavljala Ena Rožić i osvojila 2. nagradu. Njihova mentorica bila je nastavnica Jadranka Uzelac, mag. mus., a klavirska pratnja Vedrana Matić i Maja Pavošević.

Susret mladih glazbenika organiziralo je Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, te Agencija za odgoj i obrazovanje. Glazbena škola Jastrebarsko nekoliko je dana bila prepuna mladih talenata, njihovih nastavnika, korepetitora, roditelja i publike. Prosudbena komisija, sastavljena od eminentnih hrvatskih glazbenika, nije imala jednostavan zadatak jer na natjecanje dolaze najbolji učenici.

- Prilika je to da čuju druge učenike, usporede svoja znanja i umjeća, steknu nove prijatelje i lijepe uspomene. Ovakva su događanja velika motivacija i poticaj učenicima u njihovu daljnjem napretku u glazbenom putu - kaže Jadranka Uzelac, učiteljica flaute.

Snage su odmjerile i učenice Odjela za suvremeni ples - Tijana Mrđanov, Lara Šijanović, Ella Demirović, Tia Šarić i Sara Maksić te osvojile prvu nagradu s 93,42 boda u 1. kategoriji.

- Iznimno sam ponosna na uloženi trud i rad te ostvarene rezultate. Potajno sam se s učenicama nadala nekoj nagradi, ali kada smo vidjeli bodovnu listu i shvatili da smo prošli dalje, na državno natjecanje, nismo mogli sakriti oduševljenje, a bilo je i suza radosnica. Svake se godine pripremamo za božićni koncert na kraju 1. polugodišta, a nakon toga slijede praznici koji su idealno vrijeme za pripreme za natjecanje. Umjesto odmora, učenici uvježbavaju zadane koreografije. Kada počne 2. polugodište, probe za natjecanje moraju se uskladiti s rasporedom škole i ostalih predmeta plesnog odjela, pa nerijetko učenice u jutarnjoj smjeni imaju klasični balet, potom redovnu nastavu, pa večernju probu. Uz sve to, neke treniraju i gimnastiku i karate, a imaju i odlične ocjene. Ponekad se iznenadim kako sve to uspiju uskladiti, no svjesna sam i važne podrške roditelja i zato im hvala - ističe Tanja Pavošević, učiteljica suvremenog plesa.

Ni u disciplini harmonike Vukovarci nisu ostali kratkih rukava. U I. je kategoriji nastupao Veljko Stevanović i osvojio 2. nagradu s 83,80 boda. Veljko je učenik u klasi nastavnika Nikole Šujice.

Na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Sonus op. 4 disciplina klavir u križevačkoj Glazbenoj školi Alberta Štrige Magdalena Gašparić u 1. je kategoriji osvojila 1. nagradu s 94,33 bodova, Ivan Šuvak drugu s 88,33 boda, a Karlo Manaše Moguš u 2. kategoriji treću nagrada i 78 bodova. Mentorica je Renata Somrak, prof.

Vukovarski su učenici ove školske godine nastupili na 5. smotri tamburaša, učenika glazbenih škola Slavonije i Baranje, održanoj u Požegi. S po dvije su se kompozicije uspješno predstavili Noel Kukuruzović i Marko Skaličić u 2. kategoriji za brač (mentor Darko Čuvidić) i Leon Moric u 1. kategoriji za brač (mentor Darko Kujundžić). Ovaj nastup bio je odlična priprema za 5. međunarodno natjecanje tamburaša solista i komornih sastava, koje će također biti održano u Požegi, 26. i 27. ožujka, a na kojem će nastupiti petero učenika vukovarske škole.

- Ovo za nas je veliki uspjeh, jer su ovo natjecanja i smotre na jako visokoj razini. Ponosan sam na sve rezultate, čestitam kolegama, učenicima i roditeljima, jer bez te sinergije nema uspjeha. Svi ovi ruzultati proizlaze iz kontinuiranog rada učitelja i učenika Odjela, uz potporu škole i ravnateljice Lidije Miletić. Mi nikada ne stajemo, jer glazba je to što nas pokreće. Pripremamo se za 56. državno natjecanje koje će se održati od 17. do 24. ožujka u Zagrebu, za Međunarodno natjecanje tamburaša u Požegi, za Međunarodno natjecanje - Memorijal “Jurica Murai” u Varaždinu, Međunarodno gudačko natjecanje “Rudolf Matz” u Čakovcu, Međunarodni susret harmonikaša u Puli, 9. hrvatsko natjecanje za harmoniku u Daruvaru, Međunarodni klavirski festival Dolce piano u Belišću i još mnogo koncerata, gostovanja... - zadovoljno ističe Trajko Iljovski, voditelj Odjela.

Narcisa VEKIĆ

ne stajemo

JER GLAZBA JE TO ŠTO NAS POKREĆE

Trajko Iljovski

voditelj Odjela

Ponosan sam, čestitam kolegama, učenicima i roditeljima, jer bez te sinergije nema uspjeha, a oni proizlaze iz kontinuiranog rada i učitelja i učenika.

Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike