Crna kronika
STRAVIČNA TRAGEDIJA KOD GEZINACA

U sudaru automobila i minibusa poginule tri osobe
Objavljeno 2. ožujka, 2018.
Poginule su sve tri osobe u automobilu osječkih registracija

GEZINCI - U stravičnoj prometnoj nesreći koja se u petak nešto poslije 12 sati dogodila na cesti D34 između Podravske Moslavine i Gezinaca poginule su tri osobe. U direktnom sudaru Opel Astre osječkih registracija i minibusa tvrtke “Čazmatrans” automobil je uništen do neprepoznatljivosti. Na mjestu su poginule tri osobe koje su se nalazile u automobilu, a vozač minibusa, u kojem nije bilo putnika, lakše je ozlijeđen.

Do zaključenja teksta rezultati očevida djelatnika Policijske uprave osječko-baranjske nisu bili poznati. Do tragedije je došlo na dijelu ceste koja je i inače poznata kao crna točka na ovoj prometnici, a u petak je zbog niskih temperatura, ledene kiše i sloja leda na njoj nažalost postala kobna za troje putnika koji su se Astrom kretali iz smjera Podravske Moslavine prema Slatini. Iz suprotnog smjera kretao se, pak, minibus s 19 sjedećih mjesta tvrtke Čazmatrans koji se vraćao s popravka u smjeru Osijeka i u njemu nije bilo putnika. Vozač koji je nakon sudara bio u vidljivom stanju šoka rekao je da je primijetio da mu osobni automobil koji je dolazio iz suprotnog smjera “šeće” po cesti i gubi kontrolu, pa je pokušao što je moguće više izmaknuti svoje vozilo na desnu stranu ceste kako bi izbjegao sudar. Međutim, čini se da ni to nije bilo dovoljno jer je Astra počela kliziti (moguće i zbog nesvjesne instinktivne reakcije kočenja vozača koja je po skliskoj cesti najčešće kobna), i u jednom trenutku jednostavno proklizala i izletjela iz svog kolničkog traka te bočno završila pod prednjim dijelom autobusa. Od siline sudara na mjestu su poginuli svi putnici u vozilu, dok je vozač autobusa završio s lakšim ozljedama.

Na mjesto nesreće odmah su pozvani policija, hitna pomoć i vatrogasci, koji su s pomoću specijalne opreme izvlačili tijela unesrećenih osoba iz automobila, koja su poslije prevezena na obdukciju u Klinički bolnički centar Osijek. Za vrijeme trajanja očevida tragedije koja je potresla ne samo Slavoniju i Baranju nego i cijelu Hrvatsku promet je neko vrijeme bio zatvoren na ovoj dionici te preusmjeravan na druge pravce.

Glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske Darijo Premec i ovaj je put još jednom apelirao na sve sudionike u prometu da zbog novonastalih vremenskih (ne)prilika pojačaju oprez te brzinu prilagode uvjetima na cesti.

Lidija ANIČIĆ
RAVNA CESTA NA MJESTU SUDARA

Tragedija kod Gezinaca zbila se na ravnom dijelu ceste kojom se mnogi vozači iz Osijeka i drugih mjesta Slavonije i Baranje koriste kao jeftinijom alternativom autocesti na putu prema Zagrebu. Koban sudar zbio se na mjestu gdje je uz cestu, s obje strane, šumarak, a na kolniku je, pogotovo na središnjem dijelu, bilo ugaženog snijega.

ŽIVOT IZGUBILI NA “CESTI SMRTI”

U posljednjih 15 godina cestu između Donjeg Miholjca i Gezinaca mnogi su prozvali cestom smrti. U sudaru automobila i velikih vozila (kamiona i autobusa) s nesrećom koja se dogodila u petak poginulo je devet osoba. U prethodne tri nesreće uzrok cestovnih tragedija bila je neprilagođena brzina, nakon čega bi vozači automobila prelazili na suprotni kolnički trak i završavali pod kamionima ili autobusom.

Iako nije riječ o Podravskoj magistrali, mnogi koji kreću s istoka Hrvatske koriste se ovom cestom za putovanje prema Virovitici jer riječ je o ravnoj dionici koja prolazi kroz Viljevo, Podravsku Moslavinu i Gezince. Nažalost, mnogi i jure ovim rijetko nenaseljenim prometnim pravcem, pa prometne nesreće sa smrtnom posljedicom nisu rijetkost.

Možda ste propustili...

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

Najčitanije iz rubrike