Magazin
SVIJET HRLI U VISOKO

Ljekovita moć bosanskih piramida
Objavljeno 3. ožujka, 2018.

Što god o njemu mislili, ništa ne može pokolebati Semira Sama Osmanagića, bosanskog Indiana Jonesa, doktora sociologije iz područja sociologije povijesti, da nevjerojatnom ustrajnošću, kritikama unatoč, iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu, promovira i propagira, teoretizira i u praksi dokazuje da su uzvisine pokraj Visokog u BiH zapravo bosanske piramide.

I ne samo to, nego je priča o bosanskim piramidama postala i marketinški isplativa, iza Osmanagića danas stoji jaka “alternativna” znanstvena zajednica, podršku mu daju brojni stručnjaci iz uglednih sveučilišta, napose američkih, pa kad se sve zbroji, zaključak se svodi na činjenično stanje s terena, ali i na širi komercijalni kontekst unutar umreženog svijeta, sveopće digitalizacije i globalizacije. Drugim riječima, vjerovali ili ne u postojanje bosanskih piramida, teško je odbaciti sve ono što je Osmanagić do sada istražio, dokumentirao i svijetom proširio priču o brdima pokraj malog BiH gradića Visoko.

NOVE VIJESTI O STAROJ PRIČI

Iskapanja u podnožju Bosanske piramide Sunca i pronalazak kristalnog betona u studenome 2017. potvrdili su, kažu Osmanagić i njemu skloni stručnjaci, da visina piramide prelazi 270 metara, što znatno nadmašuje visinu Keopsove piramide od 146 metara. Čišćenje mreže prahistorijskih podzemnih tunela Ravne dovelo je do otkrića novih 250 metara tunela u 2017. Starost piramida i tunela od 30.000 godina zauvijek je promijenila europsku i svjetsku povijest. Fizičari i inženjeri izmjerili su postojanje Teslinih skalarnih valova na vrhu bosanskih piramida i tako dokazali pravu svrhu piramida kao energetskih strojeva. Arheologija i znanost su u BiH načinile revolucionarni korak naprijed i odbacile dogmu o piramidama kao grobnicama.

VOLONTIRANJE: Fondacija Arheološki park - Bosanska piramida Sunca, rukovodi najotvorenijim arheološkim projektom na svijetu. Nema mjesta za tajne ni elitnu znanost. U posljednjih osam godina više od 3000 volontera iz 62 zemlje i sa šest kontinenata volontiralo je u Bosanskoj dolini piramida. Na taj način BiH je dobila najbolje ambasadore. Poziv za volontere već je otvoren za lipanj - rujan ove godine.

LJEKOVITOST TUNELA: Izlaganje energiji piramida, visokim koncentracijama negativnih iona i odsutnost štetnih zračenja u tunelima Ravne dovelo je do niza svjedočanstava o ljekovitosti boravka u podzemnoj mreži tunela. Posljednji primjer je poboljšanje vida. Kompletna objašnjenja i druga videosvjedočanstva mogu se pogledati na službenoj web-stranici Fondacije.

PARK RAVNE 2: Prelijepi energetski, rekreacijski i prirodni park ‘Ravne 2’, u neposrednoj blizini tunela Ravne, postao je izvanredna atrakcija tijekom 2017. godine. U novoj, 2018. godini, dodaju se i novi sadržaji, među kojima i zatvorena dvorana za predavanja, radionice i workshopovi u slučaju kiše. Na taj način bit će kompletirana ponuda za ‘team building’ aktivnosti, za sadržaje joge, meditacije, koncerte i rekreaciju svih posjetitelja.

LJETNI SOLSTICIJ: Proslava dolaska prvog dana ljeta, 21. lipnja 2018., bit će obilježena sedmodnevnim festivalom i sajmom u parku ‘Ravne 2’, koji će proteći u znaku duhovne glazbe, poruka mira i ljubavi za čitav svijet.

POSJET PIRAMIDAMA: Fondacija turizam shvaća vrlo ozbiljno. Sve su lokacije otvorene svaki dan, tuneli se mogu posjetiti 24 sata dnevno (uz najavu za noćne posjete), 18 službenih vodiča govori glavne svjetske jezike, a osmijeh je neizostavan kod svakog uposlenika Fondacije. Za one koji imaju ambiciju steći dublja znanja o piramidama, uvijek postoji mogućnost da se uključe u sedmodnevne grupe kojima je domaćin otkrivač bosanskih piramida, dr. Semir Osmanagić, tri puta godišnje (u travnju, lipnju i rujnu).

SVJEDOČANSTVA O IZLJEČENJIMA

Najaktivniji arheološki lokalitet na kojemu radi Fondacija Arheološki park - Bosanska piramida Sunca, Podzemni labirint Ravne, bio je lokacija zanimljive pilot-studije tijekom kolovoza 2016. Vođen konstantnim pozitivnim svjedočenjima turista, tim Fondacije realizirao je dugogodišnju ideju o ispitivanju mjerljivih zdravstvenih parametara za sudionike projekta. U suradnji sa studentima medicine, a pod vodstvom Emine Karamehić, studija je provedena u jeku turističke sezone.

Fondacija je na sebe preuzela sve troškove financiranja tog projekta. Uključeno je ukupno 20 ispitanika, za koje su plaćeni svi troškovi laboratorijskih nalaza u Domu zdravlja Visoko. Ispitanici su bili podijeljeni u dvije grupe, za koje je unaprijed određen algoritam testiranja: radili su nalaze krvi i urina nakon čega im je mobilni tim sastavljen od studenata Medicinskog fakulteta mjerio vrijednosti krvnog tlaka, šećera u krvi i pulsa. Na licu mjesta popunjavali su i subjektivne skale ocjenjivanja tegoba, nakon čega su boravili u ljekovitoj komori labirinta Ravne (gdje je izmjerena najveća koncentracija blagotvornih negativnih jona) u trajanju od jednog sata. Nakon posjeta rađene su identične navedene analize. Svaki ispitanik prolazio je ovaj algoritam dva puta u razmaku od sedam dana.

Rezultati studije bili su iznenađujući i vrlo pozitivni: u laboratorijskim nalazima primijećeno je usporavanje brzine sedimentacije eritrocita kod gotovo svih ispitanika već nakon prvog posjeta, što ukazuje na to da su procesi jačanja imuniteta i sprječavanja razvoja infekcija počelo gotovo trenutačno. Primijećeno je još smirivanje ili čak i potpuno rješavanje infekcija mokraćnih kanala kod svih ispitanika koji su imali patološke vrijednosti u nalazima nakon prvog testiranja te smanjenje vrijednosti kolesterola i triglicerida kod nekolicine. Rezultati mobilnog tima bili su izvrsni: kod velike većine ispitanika registrirana je stabilizacija mjerenih parametara u smjeru fizioloških vrijednosti.

Značenje studije ogleda se u kvantifikaciji i objektivizaciji pozitivnih iskustava koja su postala prepoznatljiv brend Bosanske doline piramida. Iako je uzorak mali, rezultati su odlični i ukazuju na potrebu daljnjeg istraživanja pa je poželjno provesti studiju na većem uzorku, što je i planirano čim se osiguraju novčana sredstva.

Priredio: Darko JERKOVIĆ
KONKRETAN SLUČAJ
Muhedin progledao

Strojarski inženjer iz Gradačca Muhedin Mehmedović u posjet Prahistorijskom labirintu Ravne došao je na nagovor prijatelja i supruge. Nakon deset minuta provedenih u tunelu doslovno je progledao.

- Nemam ja interes da nešto izmišljam i ozbiljan sam čovjek. Nakon deset minuta u tunelima vidio sam sasvim jasno slova na posterima, iako su mi za to uvijek trebale naočale. I ne samo to. Radio sam nešto po kući i došao sam ovamo iscrpljen, trom. Sad se osjećam nekako lako - objasnio je Muhedin.

Poručio je svima koji mogu doći i posjetiti tunele da će naučiti nešto novo, a možda će im utjecati i na zdravlje kao što je njemu.

Možda ste propustili...

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG (I)

Populizam prelazi granice normale

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim