Mozaik
BLACK MAMA

Predstavlja novi singl ”Dona Maradona”
Objavljeno 25. veljače, 2018.

Emir Balić ime je iza projekta Black Mama. Čovjek s rimskom adresom, koji je svoj glazbeni put započeo u Sarajevu osamdesetih, u vrijeme kada je biti glazbenikom bilo bolje nego biti nogometašem. Nakon što je jedno vrijeme živio u Nizozemskoj te kratko studirao na jazz-akademiji u Haagu, vratio se u Sarajevo, gdje krajem devedesetih svira s bendom Pappoemuo, s kojima je snimio dva EP-a i jedan LP.

Za Pappoemuo kaže da je bio beskompromisan bend s dosta poklonika, koji nije težio prema većem uspjehu: “Ja nikad nisam pao u iskušenje da pokušam napraviti od benda Pappoemuo nešto što bi se masovno prodavalo. Mislim da je u ovakvim godinama na tom prostoru to, u najmanju ruku, degutantno. Čak i samo ime (koje na romskom znači ‘djed je umro’) teško je za pamćenje pa je uspješno služilo kao filtar za odbijanje svih onih ljubitelja jeftinih nota koje bismo usput sretali. I taj totalni nedostatak ambicije uspjeli smo prevesti u filozofiju. Samo smo svirali i usput se ludo zabavljali.”. ​”

Emir je napisao glazbu i tekst za jedan album benda Masha i Kosti naziva 'Izgubljeni Vegas', koji se drži kultnim albumom sarajevske punk-rock scene.

Pisao je i za druge izvođače, a o svojem odnosu prema glazbi kaže: “Mislim da mi nikad ništa nije toliko pokazalo svijet i otvorilo oči kao glazba. Uz to što sam živ i zdrav, moja je veza s glazbom najveći poklon koji sam ikad u ovom životu mogao i pomisliti da dobijem.”.

Projekt Black Mama i novi album 'Egzil' predstavlja se pjesmom 'Dona Maradona'. Energija koja izlazi iz pjesme teško će slušatelja željnog dobrog rocka ostaviti ravnodušnim, a svojim upečatljivim ritmom i tekstom ostaje u uhu dugo nakon slušanja.

Pjesma je nastala davno i inspirirana je stvarnim iskustvom, a Emir o tome kaže: “Bilo je prošlo nekoliko godina od našeg posljednjeg susreta i ja na nekom partiju naletim na Armanda. On mene uvijek pita standardno pitanje: 'Kad ćemo svirati?', a ja mu pritom kažem: 'Ma, nikad. Nisam ja više dobar za taj posao, a nemam pojma ni kako su išle pjesme. Ne sjećam se više tekstova. Ne znam ni kako je ono išlo - 'ona je luda, luda, ona pali požare', tako nešto valjda. A on, k'o iz rukava, kao da se cijelu noć pripremao da to izrecitira: '...ona će se udati na Koševu, Dona Maradona, ona jede g...., ona je luda, luda...'. Mislim da mi je u tom trenutku postalo totalno jasno da nešto što prije smrti definitivno moram napraviti jest snimiti i narodu pustiti tu pjesmu!”.

Autor je glazbe, teksta i aranžmana 'Done Maradone' Emir Balić, a režiju videospota potpisuje Dado Karanović. J.Kn.

Možda ste propustili...

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

Najčitanije iz rubrike