Novosti
PROBLEMI STOČARSKE PROIZVODNJE

Uvoz mesa raste, a proizvodnja pada
Objavljeno 24. veljače, 2018.

Uvoz mesa i mesnih proizvoda konstantno raste, a proizvodnja pada. Rečeno je to više puta na sastanku Strukovne grupacije stočarske proizvodnje Županijske komore Osijek s Grupacijom klaoničke industrije i prerade crvenog mesa Udruženja stočarstva i prateće industrije HGK u petak, u Osijeku. Skup je okupio dvadesetak predstavnika stočarske proizvodnje i prerađivačke industrije.

- Poručujemo Ministarstvu poljoprivrede da je ovom sektoru prijeko potrebna pomoć kako bi se zaustavili negativni trendovi u segmentu proizvodnje i prerađivačke industrije. Dodatni stimulans rješavanju tih problema trebao bi dati novi set zakona - rekao je Ernest Nad, viši stručni suradnik u HGK ŽK Osijek.

Mario Ravlić izvijestio je članove Strukovne grupacije stočarske proizvodnje o osnivanju Grupacije klaoničke industrije i prerade crvenog mesa HGK. I on je upozorio na brojne probleme, od crnog tržišta do nekontroliranog uvoza, te istaknuo da bez suradnje stočara, resornog ministarstva i drugih nadležnih institucija, nema napretka.

Raspravljalo se o ulozi i značaju klaoničke industrije za razvoj stočarske proizvodnje. O stanju i trendovima u proizvodnji i tržištu svinjskog i goveđeg mesa, te mesnih proizvoda u Hrvatskoj, kao i kretanju na tržištu EU-a, detaljnije informacije dao je Branko Bobetić, direktor gospodarsko interesnog udruženja Croatiastočar iz Zagreba.

Na sastanku je također predstavljena mjera 14 Programa ruralnog razvoja – Dobrobit životinja, koja bi trebala podići razinu kvalitete držanja i uzgoja stoke potporom sredstvima EU-a. V.Latinović