Osijek
V. PEST I I. MAJDIŠ, TURISTIČKI VODIČI

Dobar vodič mora imati čak i dozu ekshibicionizma
Objavljeno 24. veljače, 2018.

Tjedan u kojem se obilježava Međunarodni dan turističkih vodiča pravo je vrijeme za razgovor s dvojicom istaknutih osječkih, Vladom Pestom i Igorom Majdišem. Prvi za sebe kaže kako je slučajno rođeni Sarajlija, a zamalo pravi pravcati Osječanin, s 48 godina vodičkog staža. Karijeru je turističkog vodiča započeo 1970., a prvu je izobrazbu završio 1973. u Atlasu. Pest je četiri godine predavao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, na seminaru za turističke vodiče, te određeno vrijeme na Odjelu za kulturologiju i Odjelu za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku. U svojoj je dugoj karijeri posjetio dvjestotinjak europskih gradova i cijelu Hrvatsku, a prvi je, što je ideja jeinstvena za neki hrvatski grad, osmislio “Razgled Osijeka za Osječane”, koji se održava već 12 godina zaredom.

Očarani Instanbulom

Majdiš je po struci profesor psihologije, no posljednjih deset godina intenzivno radi kao turistički vodič. Do sada je posjetio 52 zemlje Europe, sjeverne Afrike i zapadnog dijela Azije, dijelom kao vodič, a dijelom privatno, jer se kao turistički vodič mora konstantno usavršavati, educirati i pratiti novosti.

Kako se pripremate za posjet i obilaske gradova?

MAJDIŠ: - Zanimanje turističkog vodiča možda djeluje atraktivno i zanimljivo, ali iza toga stoji naporan rad, jer moramo dobro poznavati povijest, geografiju, snalaziti se u nepredvidljivim situacijama i znati kako se ponašati s ljudima. Primjerice, za prvi posjet Barceloni bilo mi je potrebno gotovo mjesec dana pripreme.

Kako se postaje turistički vodič?

PEST: - Potrebna je najmanje srednja škola, aktivno poznavanje bar dvaju stranih jezika te položen seminar za turističke vodiče, nakon čega se dobije potvrda da ste osposobljeni kao turistički vodič za četiri slavonske županije, no ako putujete izvan Hrvatske, onda ste u funkciji pratitelja.

Koje su vam destinacije bile najzanimljivije?

PEST: - Svakako Istanbul, ne samo zbog veličine grada, s obzirom na to da se proteže na dva kontinenta, nego i zbog velike količine zanimljivih povijesnih podataka – kaže Vlado.

MAJDIŠ: - Također bih izdvojio Istanbul, zbog njegovih velegradskih 15 milijuna stanovnika, kaotičnog kretanja u prometu i kulturnih razlika koje taj grad čine posebnim.

Poznavanje ljudi

Koje su karakteristike poželjne za turističkog vodiča?

MADIŠ: - Potrebno je dobro poznavanje povijesti, geografije, snalaženje u nepoznatim prostorima, komunikacija s ljudima.

PEST: - Dobra naobrazba, snalažljivost, komunikativnost, poznavanje ljudi i određena doza ekshibicionizma.

Što vas je privuklo poslu turističkog vodiča?

PEST: - Dok sam bio student, s ne baš dovoljno novca u džepu, primijetio sam natječaj za turističke vodiče koji se trebao održati u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanada u Zagrebu, tako da nisam uspio oduprijeti se iskušenju da i ja posjetim hotel Esplanada. Tako je počeo moj životni poziv.

MAJDIŠ: - Ovom me poslu privuklo to što volim putovati te upoznavati nove kulture i običaje cijeloga svijeta.

Što je, prema vašem mišljenju, najteži dio posla turističkog vodiča?

PEST: - Za mene su to svakako zahtjevni putnici.

MAJDIŠ: - Najteže je žongliranje između zahtjeva agencije, putnika i vozača jer se uvijek mora pronaći kompromis.

Za kraj Pest i Majdiš poručuju svima zainteresiranima za posao turističkog vodiča da se prvo dobro informiraju o tome što ih očekuje te da se, ako se pronađu u tom poslu, nastave educirati.

- Za kvalitetan kadar uvijek ima posla, pa ako se netko prepoznao u ovome što smo ispričali o svom poslu, svakako neka upiše seminar – zaključuje Majdiš.

Filip MAMIĆ
OSJEČKI VODIČI NA ZAJEDNIČKOJ VEČERI

Već treću godinu zaredom Vlado Pest organizira večeru i druženje turističkih vodiča grada Osijeka.

- Jedino mi vodiči u Osijeku ovaj dan posvetimo sami sebi i po tome se razlikujemo od kolega iz ostalih gradova – ističe Pest.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike