Osijek
ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP U POVODU TJEDNA PSIHOLOGIJE

Psihosocijalne probleme u zajednici treba prevenirati!
Objavljeno 24. veljače, 2018.

U sklopu 11. Tjedna psihologije, u četvrtak i petak održan je VII. znanstveno-stručni skup “Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici” u organizaciji Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta i Društva psihologa Osijek, u suorganizaciji s Hrvatskim psihološkim društvom i Hrvatskom psihološkom komorom, te u suradnji s AZOO. Cilj je skupa povezati i razmijeniti iskustva među stručnjacima koji rade na prevenciji i tretmanu različitih problema u zajednici, ali i educirati i senzibilizirati javnost za važnost prevencije u društvu.

Održana su četiri pozvana predavanja: Lokalna zajednica i njezini resursi u funkciji prevencije poremećaja u ponašanju prof. dr. sc. Josipa Jankovića, Promoting employee well-being: The role of workplace justice doc. dr. sc. Alfreda Moline iz Čilea, Dijagnostika poremećaja iz spektra autizma - tko, kada, kako? doc. dr. sc. Sanje Šimleše te Uloga volontiranja u programima prevencije Lejle Šehić Relić. Na skupu su sudjelovali predavači različitih struka: psiholozi, edukacijski rehabilitatori, socijalni radnici, liječnici i pedagozi. Dr. sc. Dino Krupić s Odsjeka za psihologiju održao je radionicu namijenjenu znanstvenim djelatnicima Moderatorsko-medijacijske regresijske analize i poručio kako se zauzima za promicanje korištenja najsuvremenijih analiza podataka dostupnih u svijetu.

Ana Kurtović, voditeljica Odsjeka za psihologiju, izdvojila je kao zanimljivost skupa kazališnu predstavu Zavirite u moj film udruge Vrapčići, čija je svrha smanjivanje stigme psihičkih poremećaja, te interaktivnu radionicu Uloga pasa u unaprjeđenju psihofizičkog i socijalnog funkcioniranja čovjeka Alenke Medak iz Priasa.

Dodala je kako stručni skup ima veliku prepoznatljivost ne samo u regiji nego i u cijeloj Hrvatskoj s obzirom na bogat program i velik odaziv posjetitelja. Mirjana Mozer, predsjednica Društva psihologa Osijek, ističe kako je skup prilika za suradnju akademske zajednice i stručnjaka praktičara koji su ovaj skup prepoznali kao važan temelj suradnje na prevenciji u zajednici.

- Ovaj skup ima iznimno veliko značenje za grad Osijek jer pridonosi boljoj kvaliteti života i radu na prevenciji te bi bilo korisno kada bi ovakvih i sličnih skupova bilo još više – poručila je Mozer.

Poseban je naglasak skupa stavljen na poruku široj društvenoj zajednici kako je potrebno uložiti sredstva u psihosocijalnu prevenciju uz angažiranje stručnjaka u ovom području.

- Potrebno je raditi na prevenciji i provoditi istraživanja te u skladu s rezultatima usmjeriti naše djelovanje – zaključila je Mozer. F. Mamić

Ana Kurtović

voditeljica Odsjekaza psihologiju FFOS-a

Kao slikoviti primjer efikasnosti prevencije navela bih da su istraživanja potvrdila kako se za 0,75 dolara uloženih na prevenciju stvara ušteda od 3,75 dolara u kasnijoj intervenciji.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike