Osijek
GRAD OSIJEK, VODOVOD OSIJEK I GRAVIA POTPISALI UGOVOR

Kod Trpimirove i Drinske
novi vodovod i kanalizacija
Objavljeno 24. veljače, 2018.

Počinje rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje u Trpimirovoj ulici, a ugovor za taj projekt jučer su, u nazočnosti dogradonačelnika Borisa Piližote, potpisali direktor Vodovoda Osijek Ivan Jukić i Ante Herceg, direktor tvrtke Gravia.

Jukić kaže da su radovi opsežni i složeni, iznimno važni, jer se radi na frekventnoj lokaciji.

- Neće se remetiti normalan život naših sugrađana. Čim vrijeme dopusti maskimalizirat ćemo radove kako bi se sve napravilo u predviđena četiri mjeseca. Vodovodne cijevi dosta su dugo tamo, postavljene između 1946. i 1960., tako da je rekonstrukcija potrebna. Ovi radovi su prvi među radovima koje ove godine planiramo obaviti u gradu. Stanovnici Sjenjaka neće ni osjetiti te poslove jer će se graditi obilazni cjevovod, pa ni u jednom trenutku ne bi trebalo doći do nestašice vode. Financiraju se iz redovnog programa Hrvatskih voda, u postotku kako je i do sada bilo – 80 posto, a 20 posto Vodovod. To su one naknade koje skupljamo na računima i koje se poslije vraćaju u redovnoj rekonstrukciji instalacija koje Vodovod izvodi na godišnjoj razini. Ukupna vrijednost projekta je s PDV-om približno šest milijuna kuna - kazao je Jukić.

- Ovo je hvale vrijedan infrastrukturni projekt. Naglasio bih da ovaj projekt nije važan samo za izgradnju kružnog toka na Drinskoj ulici, on je sveobuhvatniji – obuhvaća zamjenu vodovoda i kanalizacije u ukupnoj duljini nešto više od kilometra. Grad Osijek nije htio pristupiti izgradnji samo kružnog toka pa da nam se nakon izvjesnog vremena dogodi problem zbog pucanja starih cijevi i da ponovno imamo trošak raskopavanja i gradnje novog kružnog toka. Pripremili smo radove da ugovor vrijedi četiri kalendarska mjeseca, s tim što je podijeljen u tri etape. U prvoj će u cijelosti ostati u prometu, i ta bi prva etapa trebala trajati otprilike 30 dana. U drugoj će se etapi zatvoriti sam kružni tok, ali će biti asfaltiran bajpas, koji će biti napravljen nešto sjevernije nego što je bio sadašnji, sa Sjenjaka kod podvožnjaka. Nakon te etape Osijek-Koteks kao izvođač radova za Grad Osijek nastavlja u dinamici izgradnje samog kružnog toka. Faze se ne mogu preklapati zato što nismo htjeli dovesti u pitanje da zbog teških strojeva puknu dotrajale cijevi i da zbog toga jedno naselje kao što je Sjenjak ostane bez kanalizacije ili vode. U trećoj etapi završit će se preostali radovi unutar projekta, koji će se odnositi na dio Drinske – razjasnio je do u detalje dinamiku radova Piližota i dodao kako očekuju da Grad Osijek, odnosno Osijek-Koteks kao izvođač, te Vodovod Osijek, Gravia i Ravlić trans kao podizvođač završe sve radove unutar četiri mjeseca, a potrudit će se, ako vremenski uvjeti dopuste, da se posao završi i ranije. D. Pejić

TRPIMIROVU I DIVALTOVU ULICU SPAJAJU TAKOZVANIM CESTOVNIM BAJPASOM

- Radovi su u tri faze. Prvi se mogu obavljati mimo prometnica. U njima bi trebalo riješiti pitanje opskrbe vodom, što bi bilo najprioritetnije pitanje naselja Sjenjak, novim vodom, jer su postojeće salonitne cijevi, na kojima se trebaju odvijati radovi kružnog toka, sigurno u lošem stanju, znamo to iz iskustva, jer tijekom građevinskih radova pucaju same od dotrajalosti. Mislim da bi se izvođač Osijek-Koteks mogao uključiti već u drugoj fazi, kada se riješi problem s vodoopskrbom. U drugoj fazi će promet biti zatvoren za kamione. Asfaltirat će se cestovni bajpas prema Divaltovoj da se ne bi stvarale gužve na raskrižju kod Vukovarske i Svačićeve kod OLT-a - kazao je Herceg.

Najčitanije iz rubrike