Osijek
KLINIČKI ZAVOD ZA TRANSFUZIJSKU MEDICINU

Osječka će banka krvi prva u svijetu isprobati novi uređaj za krvne pripravke
Objavljeno 24. veljače, 2018.

Nije slučajnost što je Klinički zavod za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek, a u sklopu kojeg je Regionalni transfuzijski centar, odnosno Banka krvi, jedini u svijetu odabran načiniti procjenu uređaja koji još nije pušten u rad, a u vlasništvu je svjetski poznate tvrtke Fresenius, prisutne u prikupljanju i proizvodnji krvnih pripravaka. Njihovi će stručnjaci u osječki KBC doći sljedećeg tjedna, a predstojnica, prof. prim. dr. sc. Marina Samardžija, ponosno ističe kako je to velika čast, koju su im pružili ne samo inozemni stručnjaci nego i Ministarstvo zdravstva, čija je inspekcija izdala dozvolu za rad Banke krvi na pet godina, a uobičajeno je na dvije. Dogodilo se to nakon što je Odjel za proizvodnju krvnih pripravaka, a koji je dio Banke krvi, potpuno uređen.

- Zahvaljujući našoj upravi prostor od dvjestotinjak četvornih metara potpuno je adaptiran, što je od velike važnosti s obzirom na to da je riječ o osjetljivom segmentu, odnosno odjelu gdje se proizvode krvni pripravci. Uložen je ogroman napor u izvođenje radova, a za to vrijeme proizvodnja nije stala ni jednoga trenutka. Ovamo dolazi puna doza krvi i centrifugira se te se razdvaja na krvne pripravke – objasnila je dr. Samardžija.

Istaknula je kako je prošle godine ondje napravljeno čak 61.999 krvnih pripravaka za potrebe regije, odnosno, uz Osijek, za distribuciju u bolnice u Vukovaru, Vinkovcima, Našicama, Slavonskom Brodu, Virovitici i Novoj Gradiški. Uređeni je prostor donio i poboljšane uvjete rada, jer transfuzija je, kaže dr. Samardžija, vrlo specifična struka, koja udružuje znanost, medicinu, tehnologiju i zajednicu kao cjelinu. Krv je lijek, poručuje dr. Samardžija, stoga je obveza voditi računa o brojnim zakonima, pravilnicima, čak i o farmaceutskim zahtjevima.

Ovaj, drugi po veličini regionalni transfuzijski centar u Hrvatsko,j bilježi i neprestani porast broja donacija krvi, unatoč realnim problemima, poput iseljavanja mladih, koji su potencijalni dobrovoljni davatelji krvi. Dr. Samardžija ističe i odličnu suradnju sa svim društvima Crvenog križa te kaže kako je od ukupno 192 tisuće donacija krvi prikupljenih u Hrvatskoj prošle godine Banka krvi u Osijeku prikupila 31.105.

Svim odličnim rezultatima i postignućima u prilog ide i to što je u razdoblju od 2011. do 2014. KBC Osijek u cijelosti proveo reorganizaciju, pa su tako unutar Zavoda odvojeni Regionalni transfuzijski centar Osijek i Klinika transfuzijske medicine.

- Prema zahtjevima struke, to moraju biti odvojeni dijelovi, pa je ono što nam je prije deset godina bilo nedostatak, jer je riječ o dvjema lokacijama, sada pretvoreno u prednost – zaključila je dr. Samardžija.

Marija MIHELIĆ
TALIJANI ĆE OTKUPLJIVATI PLAZMU?

Banka krvi u Osijeku uskoro će dobiti još jedno priznanje. Naime, u ožujku će talijanska tvrtka za proizvodnju lijekova iz krvi nadzirati osječku banku u vezi s otkupom plazme.

- Stručnjaci će nadgledati kvalitetu naše plazme i moći će vidjeti i naše prostore, koji su uređeni prema svim standardima. Uspijemo li ispuniti njihove kriterije kvalitete plazme, možda ostvarimo suradnju pa se iz naše plazme budu proizvodili lijekovi - najavila je dr. Samardžija.

osječki

DRUGI PO VELIČINI REGIONALNI TRANSFUZIJSKI CENTAR U RH

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike