Regija
VISOKA ŠKOLA I GRAD ŽUPANJA POTPISALI UGOVOR O SURADNJI

Od 1. listopada studij ekonomije
Objavljeno 23. veljače, 2018.

ŽUPANJA

Županjcima se od sljedeće akademske godine prvi put otvara mogućnost studiranja u vlastitome gradu. Gradonačelnik i saborski zastupnik Davor Miličević i Ivica Katavić, dekan Visoke škole za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje “Nikola Šubić Zrinski” iz Zagreba, potpisali su jučer Sporazum o obrazovnoj znanstveno-istraživačkoj, stručnoj i tehničkoj suradnji. Time su, pojasnio je Katavić, stvoreni uvjeti za proces otvaranja dislociranog studija u Županji i ostvarenja triju ključnih ciljeva.

- Populaciji iz Vukovarsko-srijemske županije želimo omogućiti studiranje na kućnome pragu, čime se stvaraju pretpostavke da u svojoj županiji i svome gradu ostanu živjeti i raditi. S današnjim danom otvaramo informativno-konzultativni ispitni centar koji ima primarnu ulogu dati podršku svim potencijalnim polaznicima Visoke škole “Nikola Šubić Zrinski” - kazao je dekan. Potpisivanje sporazuma nazvao je ostvarenjem njihova strateškog cilja, a to je društvena uključenost u jačanje regionalnog razvoja na području najistočnije hrvatske županije. Dislocirani studij u Županji bit će smješten na lokaciji OŠ Mate Lovraka s čijim je ravnateljem Marijanom Oršolićem dekan Katavić jučer potpisao ugovor o korištenju prostora.

- U prvoj generaciji planiramo upisati 30 studenata, a početak nastave je 1. listopada. Do tada trebamo dobiti dopusnicu od Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ovo je privatan studij i naša cijena s popustima je 17.500 kuna godišnje. Tu očekujemo i potporu Grada Županje studentima u obliku stipendija, a omogućit ćemo i obročno plaćanje toga iznosa na deset rata - pojasnio je dekan. Nakon završetka studijskog programa Ekonomija poduzetništva studenti stječu naziv prvostupnik ekonomije. U dogovoru s Gradom u Visokoj školi NŠZ planiraju i nove studijske programe na temelju iskazanih potreba toga područja kako bi se završenim studentima omogućilo što lakše zapošljavanje.

Gradonačelnik Davor Miličević u otvaranju dislociranog studija vidi priliku zadržati mlade. Grad će pomoći u stvaranju tehničkih pretpostavki i u okviru svojih mogućnosti pomoći studentima. Vjeruje da će potencijalni polaznici pokazati interes i prepoznati prednosti studiranja u vlastitome gradu.

- Nastojat ćemo privući što više studenata, naših sugrađana i studenata iz okolnih mjesta. Pozivam sve zainteresirane da se jave u gradsku upravu gdje će dobiti punu informaciju - kazao je. Nada se da će priča ići u dobrom smjeru i zaživjeti u Županji, na cjelokupno zadovoljstvo. Svjestan je toga da školarina nije jeftina, ali napominje da bi studiranjem u svome gradu studenti izbjegli troškove smještaja i putovanja koji nisu zanemarivi. Na brojne prednosti i mogućnosti realizacije daljnjih projekata na razvoju poduzetništvu koje se otvaraju suradnjom Grada Županje i Visokog učilišta “Nikola Šubić Zrinski” ukazala je i direktorica Lokalne agencije za razvoj “Vjeverica” Ana Cvitković-Komesarović. Osvrnula se i na cijenu koštanja studiranja u Županji koja je viša od one koju plaćaju polaznici najbližeg studija u susjednom Orašju u BiH. Kao veliku prednost istaknula je to što će studenti u Županji biti redovni i time će ostvarivati sva studentska prava, među kojima je pravo na stipendiju koju Grad od ove godine daje svim redovnim studentima.M.Lešić Omerović

OSNIVAJU STUDENTSKA PODUZEĆA

Dekan Katavić napomenuo je da, provodeći vlastiti jedinstven pristup obrazovanju za poduzetništvo, studenti Visoke škole “Nikola Šubić Zrinski” na drugoj godini studija osnivaju stvarna studentska poduzeća, koja uz pomoć mentora i svih nastavnika i drugih gospodarskih subjekata startaju s poslovanjem. Po završetku studija Visoka škola, koja je pokrila sve troškove za registraciju i početak poslovanja, predaje bez naknade studentima njihovo poduzeće i nastavlja s pružanjem potrebne potpore za uspješan razvoj poduzeća. Na taj način omogućuje se neposrednije usvajanje potrebnih kompetencija za samostalno vođenje poduzeća i osigurava se prvo zaposlenje.

17.500

kuna košta studijna godišnjoj razini

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

Najčitanije iz rubrike