Kultura
BROJNA PUBLIKA NA IZLOŽBI FRANE RADAKA

Samozatajni slikar nagrađivan i za predani pedagoški rad
Objavljeno 24. veljače, 2018.

NAŠICE

Prava je svečanost kulture i gastronomije priređena u restoranu Ribnjak nedaleko od Našica na otvorenju izložbe renomiranog likovnog umjetnika i pedagoga, akademskog slikara Frana Radaka. Doista, bilo je izložbi u Našicama i do sada, vrijednih i značajnih, sa zanimljivom građom i dobrom prezentacijom, ali je ova po zanimanju i brojnosti publike nadmašila prijašnje našičke. Primijetila je to i ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak, rekavši kako je gotovo ljubomorna na odziv publike, ali i pohvalivši uređenje likovnog salona.

Predstavljajući autora i njegov opus, Silvija je Lučevnjak rekla kako je Frane Radak ostavio dubok trag u području likovne umjetnosti.

- Relativno samozatajan, okrenut ne samo likovnoj umjetnosti nego i pedagogiji, umjetnik je koji djeluje na finoj granici između figurativnoga i apstraktnoga slikarstva. Uzima ono najbolje iz ova dva gotovo dijametralno suprotna pristupa slikarstvu – pojasnila je Lučevnjak te istaknula da se ispod relativno suzdržane površine njegovih slika krije snaga slikarstva i radost života.

Frane Radak (1935.) nakon završenog studija na ALU-u započinje osobna istraživanja. Na 19. zagrebačkom salonu 1974. predstavlja se kao slikar jasne kompozicijske i kolorističke strukture slike, koja će biti dograđivana prema iznijansiranoj redukciji motiva. Zapažen je i njegov pedagoški rad u Zagrebu, bio je suradnik kao slikar i pedagog na Filozofskom fakultetu kao mentor budućim pedagozima, a dobitnik je i brojnih nagrada i priznanja za svoj 35-godišnji pedagoški rad.

Ugledni likovni umjetnik predstavio se s 20-ak akrila i ulja na platnu s motivima mrtve prirode, cvijeća, krovova, maslina...

Govoreći o izložbi, Lučevnjak je rekla da je predstavljen reprezentativan izbor njegovih novijih radova te da je ostao na tragu svoje tradicionalne tematike i prepoznatljivih motiva.

- U slikama ćete prepoznati otvorenost u energičnom potezu, širokim plohama i izuzetno fino promišljenoj tematici. Predstavljene radove susrećemo i u njegovu ranijem opusu, ali na nov i izazovan način. Ispred tih se slika uvijek treba zaustaviti, ispod te prve površine informacija proniknuti u dublju - naglasila je Lučevnjak.

Frane Radak, presretan što je brojna publika došla na otvorenje izložbe, rekao je kako je prezentirao opus radova kojima je potvrdio dosljednost izričaja.

- Kada sam u Dalmaciji, uživam u starim stablima maslina, a u Zagrebu volim gledati i slikati krovove – rekao je ovaj rođeni Šibenčanin sa zagrebačkom adresom.

Snježana FRIDL
RADAK SIMBOL LIKOVNE KOLONIJE U FERIČANCIMA

Frane Radak nije prvi put osvojio ljubitelje likovne umjetnosti. On je višegodišnji gost na likovnim kolonijama u Feričancima, koje se 15 godina održavaju u organizaciji HKD-a Manuel Feričanci. Kroz koloniju je prošlo oko 90 umjetnika, od toga 30-ak akademskih slikara, koji su u fundusu ostavili više od 200 radova.

MEĐU UZVANICIMA I JASNA HORVAT

Otvorenje izložbe privuklo je društvenu kremu Našica, a došli su političari, biznismeni, liječnici i prosvjetni djelatnici. Među uzvanicima bila je i Jasna Horvat, književnica, teoretičarka kulture i profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Poznata je po nizu oulipovskih romana i knjigama-igračkama otvorenim mnogim, raznovrsnim načinima čitanja.

Šibenčanin

JE S DUGOGODIŠNJOM ZAGREBAČKOM ADRESOM

Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike