Magazin
DAVOR ŠKRLEC

Na udaru zbog plinskih bojlera
Objavljeno 24. veljače, 2018.

Direktiva Europskog parlamenta i Vijeća Europe izazvala je popriličnu zbrku u javnosti. O čemu je riječ?

- Aktualan je problem provođenja Uredbe Europske komisije (EU) 813/2013 o provedbi Direktive Europskog parlamenta i Vijeća kojom se zabranjuje ugradnja bilo kakvih drugih plinskih bojlera osim kondenzacijskih, što bi građane moglo skupo koštati. U Hrvatskoj trenutno postoji oko 75.000 korisnika klasičnih turboplinskih bojlera, a glavni problemi ugradnje novih kondenzacijskih bojlera su visoki troškovi za sanaciju i prilagođavanje dimnjaka, osobito u višestambenim zgradama gdje u ovakvim slučajevima svi moraju prijeći na novi sustav.

Za rješenje tog problema predložili ste dvije preporuke za Vladu Republike Hrvatske i nadležna ministarstva. Pojasnite kakve su to preporuke i što one donose?

- Vlada RH za početak mora argumentirano zatražiti od Europske komisije izuzeće ili produžetak za provedbu sporne Uredbe bar do 2025. godine, ako ćemo uzeti kao mjerilo programsko razdoblje do 2023. godine plus još dvije godine, što bi omogućilo da građani na najmanji troškovni način i dalje mogu koristiti svoje postojeće plinske uređaje. Drugo, prilikom reprogramiranja operativnog programa koje slijedi u ovoj godini potrebno je u mjerama energetske učinkovitosti višestambenih objekata, jer upravo u višestambenim zgradama postoji problem vezan uz dimnjake i bojlere, ugraditi mjeru koja bi sadržavala zamjenu sustava grijanja zajedničkom kotlovnicom na prirodni plin ili korištenjem električne energije, odnosno toplinske crpke. Osim što je takav prelazak energetski učinkovitiji, time bi se zadovoljili ciljevi iz Uredbe i Direktive, građani bi imali puno manji trošak zbog toga što se takva promjena može financirati iz fondova Europske unije.

Uz to, sigurnosno je bolje rješenje zbog uklanjanja opasnosti od otrovanja ugljičnim monoksidom koja trenutno postoji kod takvih bojlera.

Što je s isplativošću, neka rješenja već postoje...?

- Već sada postoje neka izvedena rješenja za to u Hrvatskoj. Primjerice, građani u Rijeci koji su bili nezadovoljni visokim računima za grijanje odlučili su se na vlastitu kotlovnicu i cijeli zahvat pokazao se isplativ u roku od tri godine, što znači da u Hrvatskoj postoje dostatno znanja i stručnjaka za projektiranje i izvedbu takvih projekata te dokazi da su financijski isplativi.(D.J.)

Možda ste propustili...

IRAN I IZRAEL: SMRTNI NEPRIJATELJI

Eskalacija rata u sjeni

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Kopanje po mraku

Najčitanije iz rubrike