Sport
KVALIFIKACIJE ZA SK KOŠARKAŠA

Skelin: Dobro smo snimili Rumunje
Objavljeno 23. veljače, 2018.
Hrvatski košarkaši u Zadru će danas (18 sati) ugostiti Rumunjsku, a u nedjelju igraju s Nizozemcima

Nije našim košarkašima dobro krenulo u kvalifikacijama za Svjetski kup u Kini sljedeće godine. Prvu grupnu fazu izabranici Ivice Skelina otvorili su s dva poraza te su trenutno na začelju D skupine. U vodstvu je trenutno Italija, koja je i jedina neporažena, a jednu od dviju pobjeda izborila je u Zagrebu krajem studenoga prošle godine (80:64). Nekoliko dana ranije Hrvatska je ciklus otvorila porazom u Amsterdamu od Nizozemske (68:61), koji je najavio da nas u kvalifikacijama, u koje se odlučilo krenuti i s pomlađenim sastavom, čeka iznimno teška zadaća.

Bez Simona

Naravno, ona je otežana jer izbornik ne može računati na igrače iz NBA i Eurolige. U ovoj drugoj to se odnosi na Krunu Simona, koji neće biti na raspolaganju ni za predstojeće dvije utakmice, koje će naša reprezentacija odigrati u Zadru. Prvi suparnik večeras (18) u Višnjiku je Rumunjska, koja se za razliku od nas može pohvaliti pobjedom protiv Nizozemaca (u Italiji je izgubila samo pet razlike). No, nakon petka navečer, Hrvati više ne bi smjeli gledati u leđa reprezentaciji koju su bez problema dobili na posljednjem Eurobasketu, i to na njezinu parketu u Cluju (74:58). Dobro, činjenica je da je današnja Hrvatska u odnosu na onu prošlojesensku znatno slabija, ali za ovu akciju ipak su pozvani i neki igrači koji su dugo vremena nosili reprezentativni dres i koji bi, osim kvalitetom, trebali pomoći svojim iskustvom. Prije svih, to su Marko Popović i Luka Žorić, koji će tako u svom rodnom gradu predvoditi nešto mlađe suigrače na putu do, vjerujemo, dvije pobjede. Tri dana nakon Rumunja čekaju nas Nizozemci, ali prvo treba odraditi dobar posao u petak (18 sati).

- Čeka nas suparnik koji je kompaktan, atletski dobar, što su pokazali i u dvoboju protiv Nizozemaca. Imaju dobrog Amerikanca na poziciji organizatora igre, većina kadra je iz domaće lige, a neki od njih igrali su protiv nas na Eurobasketu. Vremena za pripremu nema puno, ali napravili smo dobar skauting suparnika, a najvažnije je da u našim redovima vlada pozitivna atmosfera - kaže izbornik Skelin, koji sigurno jedva čeka i prvu pobjedu otkako je zasjeo u izbornički stolac.

“Rumunj” Šakić

Jedan od igrača koji je uvijek na raspolaganju je Željko Šakić, koji je u dvije uvodne utakmice bio ponajbolji hrvatski igrač. Nizozemcima je stavio 24, Talijanima 10, a sigurno je da neće nedostajati kod njega motiva za ovaj dvoboj. Naime, Šakić košarkaški kruh zarađuje baš u Rumunjskoj, u Cluju, odakle ima i dosta tamošnjih reprezentativaca.

- Oni sigurno ne dolaze s bijelom zastavom, već s mišlju da su bolji od nas. Imaju pravo nadati se, ali mi smo svjesni važnosti ne samo ove dvije utakmice, stoga očekujem da se krene u pobjedničku seriju. Bolji smo, igramo pred domaćom publikom, stoga moji suigrači iz Cluja neće imati razloga za zadovoljstvo - smatra Šakić.

U kadru je nakon dugo vremena i Hrvoje Perić, koji očekuje da će njegov povratak u izabranu vrstu biti obilježen i rezultatski uspješno.

- Sigurno nas čeka teška utakmica, a mi znamo i koliko je važna. Vjerujem da ćemo uz podršku publike doći do važnih bodova. Nije ugodno igrati pod imperativom, ali moramo iz Zadra otići s dvije pobjede - smatra Perić.

Kako se igra u našem najkošarkaškijem gradu, valja očekivati da Dvorana “Krešimir Ćosić” bude dobro popunjena. Podrška kao i pobjeda iz dva ogleda ne bi smjele izostati.

Nino BENČINA
Možda ste propustili...

STIŽE RIBOLA KAŠTELA

Uhvatiti zalet za završnicu

OSVRT NA 30. KOLO SUPERSPORT HNL-A

Nemilosrdni gosti, Rudeš ispao

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana