Sport
VESELIN VUJOVIĆ, TRENER KOPERA

Zavidim Horvatu, sačuva smirenost i kada krene loše
Objavljeno 23. veljače, 2018.
Nismo u formi, gripa nas je poharala i zato smatram NEXE favoritom, smatra Vujović

U ljeto prošle godine, šest mjeseci nakon što je na klupi Slovenije Veselin Vujović osvojio brončanu medalju, preuzeo je Koper. Bilo je to iznenađenje jer radi se o nominalno “broj tri” klubu u Sloveniji. A Vujović je ipak ime u rukometu. Nekad ponajbolji igrač svoga vremena, a danas kao trener, predodređen je za jača svjetla reflektora i uglednije rukometne klupe. Vujo se ipak odlučio za Koper, koji će predstojeće subote ugostiti NEXE u 3. kolu Kupa EHF-a, a tjedan dana poslije gostovat će u Našicama.

Kako je uopće završio u Koperu prisjetio se prvo trenutaka negdje u ovo vrijeme prošle godine.

- Nakon dobrog rezultata koji smo ostvarili na žalost i na račun Hrvatske, očekivao sam iskreno ponudu najvećih europskih klubova. I moji menadžeri imali su kontakte i s Veszpremom i s Kielom, Flensburgom... Ništa se od toga nije izrodilo. Onda su uslijedile ponude iz manje atraktivnih zemalja. U tim trenucima pojavio se Koper. Zaključio sam, ovo je idealno. Bit ću i dalje izbornik Slovenije, ali kao i igrači, smatrao sam da i ja kao trener moram držati formu i trenirati nekoga i tijekom godine. Radi se o mladoj momčadi, velik broj daje slovenskih reprezentativaca u mlađim uzrastima, a isto tako ovdje mogu bolje pratiti i stanje ostalih slovenskih igrača. Uz to, grad je na moru, odličan geografski položaj i rekao sam zašto ne.

Rukometni Koper

Koper u rukometnom smislu, ipak, što bi Vujović rekao, nije nikakva “vukojeb...”. Prva asocijacija na rukometni Koper je nekad i za europske okvire jaki Cimos.

- To nije isti klub. Kada je tvrtka Cimos izišla iz rukometa, nastao je kaos, ostalo je dugova i sve one ružne stvari, da su neki igrači dolazili u klub i uzimali opremu kako bi se namirili. Onda je dio ljudi odlučio krenuti od nule. Osnovali su Koper 2013., krenuli s kadetskom ekipom od najniže lige, ulazili u više rangove i sada smo tu gdje jesmo. Ušli smo u skupinu EHF kupa, tu smo trenutno na drugom mjestu u slovenskoj ligi, sigurno ćemo igrati doigravanje za prvaka, no realno nemamo kapacitete i sredstva da se upustimo u borbu s Gorenjem ili Pivovarnom Laško, tako da nisu realni rezultati na tragu nekadašnjeg Cimosa.

Hvali Vujović atmosferu u klubu i oko kluba.

- Funkcioniraju svi kao velika obitelj. Od predsjednika, trenera, igrača i navijača. Vodstvo kluba gotovo da ne propušta ni jedan trening. Među igračima nema velikih zvijezda, mislim da nitko ne dobiva više od tisuću eura. Zapravo, najveći ugovor ima Veselin Vujović! Međutim, moj dolazak podržao je župan Kopera (svojevrsni predsjednik općine, nap. a), odakle se klub djelomično i financira. Prepoznao je da bi moj dolazak mogla biti odlična promocija za grad i to je apsolutno podržao.

Kada to gledamo s ove strane granice, dojma smo kako je to u slovenskom rukometu bolje uređeno. Nezamislivo nam je na primjer da bi Veselin Vujović danas došao u neki hrvatski klub, a da nije Zagreb.

- Puno je tu i do samih trenera. Nekima je ispod časti uopće voditi klubove slabijeg rejtinga. Loše je ako te isključivo u karijeri vode financijski motivi. Mene prije svega vodi radni, pobjednički elan. Ja i sada radim posao najbolje što mogu, kao što bih ga jednako radio da radim u Barceloni. Nema tu razlike. A što se tiče poslova u Hrvatskoj, ja bih razgovarao i prihvatio posao i u NEXE-u ili Spačvi, koju ste spomenuli. Pa ja sam uvijek počašćen ako bi me netko zvao i ako te netko treba za trenera. A što se tiče uvjeta, istina, bolje je to sve posloženo u Sloveniji negoli u Hrvatskoj. Liga je sređenija i kvalitetnija, postoji sustav, projekt iza kojeg stoji. Primjera radi, igrali smo prijateljske utakmice s Porečom i Umagom, koji su u Hrvatskoj u vrhu Premijer lige i ostvarili prilično uvjerljive pobjede.

NEXE-u uloga favorita

Pomalo smo skretali na glavnu temu razgovora. Susrete s NEXE-om. Prvi susret u subotu u Koperu, drugi osam dana poslije u Našicama.

- Za mene NEXE ima možda i najbolju momčad u posljednjih deset godina! Imaju slabiji učinak u SEHA ligi, ali su primjerice odigrali neriješeno u Velenju, protiv momčadi koja je bolja od nas. Bili su blizu i u prvoj utakmici u Goppingenu. Najjači su na poziciji pivota, Tomić i Šipić bolji su dio ekipe. Tu su i moji igrači iz reprezentacije Leban, Barišić-Jaman, pa Lelić, koji brani već godinama, stigao je Brumen, tamo je i iskusni Zrnić - nabrajao je Vujović i onda uputio pohvale i treneru Hrvoju Horvatu.

- Mlad trener koji prati moderne trendove. Iskreno, zavidim mu. Kako čovjek ostane smiren i kada momčadi krene loše. Ja to ne bih mogao. Potpuno je drukčiji temperament od mene.

Vujović je jednom za sebe rekao kako je “brz na jeziku, a još brži na okidaču”. Elokventan po običaju, premda nam je tek kroz razgovor otkrio kako leži u krevetu jer ga “trese” temperatura.

- Gripa mi je poharala momčad, i to me zabrinjava. Pa mi smo odgodili utakmicu zbog toga. Lako je za mene, ali me zabrinjava stanje igrača. Znate kako je s gripom. Traje tjedan dana, ali i tjedan dana poslije niste još svoji.

Zato će Vujović NEXE-u gurnuti status favorita u obje utakmice. Međutim, njegova “slatkorječivost” ne bi smjela zavarati nikoga u Našicama.

- Ne, nemam namjeru piliti naopako. Činjenica je da smo zbog tih bolesti daleko od prave forme i zato smatram da je NEXE favorit. A isto tako naravno da ću učiniti sve kako bismo pobijedili.

Pobjedom u Finskoj, dojma smo, Koper ima trenutno bolje “prolazno vrijeme” od Našičana?

- Najvažnije je po meni skupljati bodove na domaćem terenu. Pobijedimo li u subotu, tek onda će to naše, kako ste rekli, “prolazno vrijeme” dobiti na važnosti.

Veselin se veseli susretima s NEXE-om.

- Kada god sam dolazio u Našice, odlično sam prihvaćen i dočekan. Vjerujemo da ćemo mi prvi biti tako gostoljubivi. Da će doći i navijači iz Našica, kao što će sigurno biti i naših tamo i da će se kod nas, kao i naši u Našicama ugodno osjećati. I da to budu dvije odlične rukometne predstave - zaključio je Vujović.

Krešimir LACKOVIĆ
O ČERVAROVOM OSTANKU

Nismo se željeli vraćati na Europsko prvenstvo u Hrvatskoj, na nastupe Hrvatske i Slovenije. Tek smo od Vujovića zatražili komentar najnovijih vijesti prema kojima će Lino Červar i dalje voditi Hrvatsku.

- Ne znam iskreno što bih o tome rekao. Nakon Europskog prvenstva zaključeno je kako nije ostvaren željeni rezultat. Červar je nakon toga imao emotivno obraćanje iz čega se moglo zaključiti kako ne namjerava više biti izbornik da treba osoba koja će imati veće ambicije. I počelo se već kalkulirati s imenima. I onda dođe ta sjednica i kao da se ništa nije dogodilo, idemo dalje. Takva je bila procjena Saveza, valjda su zaključili da je to najbolje u ovom trenutku. A to da li se meni sa strane takva odluka sviđa ili ne sviđa to je manje važno, rekao je Vujović.

Rukomet je u Koperu broj jedan

Vujović je otkrio kako je rukomet odnosno njihov klub trenutno najpopularniji u Koperu.

- Nogometni klub izbačen je u četvrtu ligu. Stvorili su odlične uvjete, izgradili lijep stadion, a onda je došlo do spora s Milanom Mandarićem, koji je ranije bio vlasnik, pa se netko dosjetio čak falsificirati dokumente pa je sve stiglo i do UEFA-e pa je klub izbačen. Postoji i jaka košarka, nedavno su osvojili i slovenski Kup (trener je Jurica Golemac nap.a), ali usporedbe radi njih gleda 400-500 gledatelja, a nas 1.500. Imamo i navijačku skupinu koja je i po imenu preuzeta očito iz nogometa “12. Koper”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike