Novosti
NOVO GLASOVANJE I PRIJE ISTEKA ŠEST MJESECI?

Oporba će tražiti opoziv ministrice Martine Dalić, premijera ili cijele Vlade
Objavljeno 22. veljače, 2018.

Vezani članci

NAKON ODLASKA ANTE RAMLJAKA

Nova uprava Agrokora bit će predložena idućeg tjedna

Upitan hoće li SDP u Saboru pokrenuti pitanje smjene Vlade, predsjednik SDP-a Davor Bernardić odgovorio je u četvrtak navečer da je njegova stranka vrlo jasno glede povjerenja Vladi rekla svoj stav. Naime, prije tri i pol mjeseca uz pomoć drugih oporebenih zastupnika (19 SDP-ovih plus 12 iz drugih stranaka) tražili su opoziv Vlade (kao i ministrice Nade Murganić) zbog slučaja Agrokor. Potpisima su pokrili sve oporbene stranke, osim Nezavisnih za Hrvatsku. Bernardić i sada ponavlja kako “Plenković mora otići jer nije u stanju riješiti ovaj gorući problem i naći novog povjerenika”, no prema Poslovniku, kada Sabor odbije prijedlog za iskazivanje nepovjerenja, zastupnici koji su ga inicirali ne mogu isti zahtjev podnijeti prije nego što istekne šest mjeseci od podnošenja prijedloga. Stoga bi sada za pokretanje nove inicijative za opoziv trebalo prikupiti 31 potpis nekih drugih zastupnika. No, kako je očito da je oporba o tome vodila računa i prošli put dostavila potpisa upravo koliko je bilo nužno za pokretanje postupka, vrlo je lako moguće da u nešto slično krene i sada.

- Mi smo već prilikom davanja prošlog zahtjeva za opoziv Vlade predvidjeli da će nam vladajući sasvim sigurno dati razlog da još jednom uputimo zahtjev i prije isteka šest mjeseci, pa smo to tada potpisali minimalnim brojem potpisa. Tako da je ta šansa i teoretski otvorena i ovisi o dogovoru s ostalim oporbenim strankama. A iz njihova javnog nastupa vidim da i oni na sličan način razmišljaju, tako da u tom smislu samo treba dogovoriti tekst, na što ćemo staviti naglasak. Postoji i mogućnost da pokrenemo inicijativu za opoziv predsjednika Vlade, koji ima isti učinak kao i opoziv cijele Vlade, ili pak da pokrenemo postupak opoziva ministrice Martine Dalić. To su mogućnosti koje ćemo razmatrati i u dogovoru s drugim strankama donijeti odgovarajuće odluke - rekao nam je Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a. U trenutku našeg razgovora realnije je bilo da se takav dogovor dogodi sljedećeg tjedna, a ne već sada.

Ministre Nadu Murganić i Milana Kujundžića ovaj put u to ne bi miješali, iako se u medijima višekratno nagađalo i o mogućnosti njihova opoziva.

Sukladno tome, realno je očekivati da ćemo saborsku raspravu o povjerenju Vladi ili nekom njezinu dijelu opet gledati, unatoč tome što se odnos snaga u Saboru nije promijenio. A to znači da vladajuća većina jest “vrlo tanka”, ali zasad i dosta čvrsta pa je objektivno teško očekivati da bi takva inicijativa na kraju bila uspješna, bez obzira na to odnosila se na Vladu, Plenkovića ili Martinu Dalić.

Slične stavove SDP-ovima ovaj smo tjedan mogli čuti i od predstavnika Mosta, kao i Živog zida, pa im prikupljanje 31 postpisa, ako se dogovore, neće biti problem. Mostov zastupnik Nikola Grmoja već je najavio kako će ta stranka provesti konkretne poteze s kolegama iz oporbe i odlučiti o pokretanju opoziva Vlade ili nekih njezinih članova. I čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, nakon što je pozdravio ostavku Ante Ramljaka, dodao je kako bi i cijela Vlada trebala dati ostavku. I.Bošnjak

RASPRAVA TRIDESET DANA OD DOSTAVE PRIJEDLOGA SABORU

Prema Poslovniku Sabora, rasprava i glasanje o povjerenju moraju se održati najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga Saboru. Također, Vlada je dužna očitovati se o zahtjevu u roku od osam dana od uvrštavanja prijedloga na dnevni red. U glasovanju koje je održano prije tri i pol mjeseca za nepovjerenje Vladi glasovalo je 59 zastupnika, a protiv je bilo već ustaljenih 78 zastupnika, dok je za opoziv ministrice Murganić glasovalo 48 zastupnika, dvoje je bilo suzdržanih, a 78 protiv.

Božo Petrov

predsjednik Mosta

VLADA NE FUNKCIONIRA

Događaji posljednjih dana, šutnja i nečinjenje oko Agrokora, ostavka državnog tajnika za demografiju i blamaža oko predsjednice Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa govore da Vlada ne funkcionira i to su dovoljni razlozi da se pokrene postupak opoziva Vlade. No, mi se ne zavaravamo, ova trgovačka vlada itekako će se boriti za svoje fotelje. Što se tiče zahtjeva za opoziv potpredsjednice vlade, on će pokazati tko je od HDZ-ovih zastupnika i koalicijskih partnera spreman uložiti svoj politički kapital u Martinu Dalić i interese koje ona zastupa. Stoga prijedlog za njezin opoziv smatramo opravdanim, rekao nam je predsjednik Mosta Božo Petrov.