Novosti
MINIREFORMA PRAVOSUĐA

Vinkovcima i Đakovu vraća se općinski sud
Objavljeno 23. veljače, 2018.
Predlaže se smanjenje broja pravosudnih tijela sa 116 na 108 * Imovinske kartice sudaca također će biti dostupne javnosti

Izmjene zakona o sudovima, o Državnom sudbenom vijeću, o Državnom odvjetništvu, o Državnoodvjetničkom vijeću, te Zakona o područjima i sjedištima sudova i Zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava Vlada je uputila u saborsku proceduru sa svoje sjednice u četvrtak. Taj paket od šest zakona premijer Andrej Plenković na sjednici je nazvao minireformom pravosuđa, a predstavio ih je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Ministar je istaknuo kako se ovim paketom zakona želi nastaviti dobre trendove u pravosuđu vezano za smanjivanje broja neriješenih predmeta.

Govoreći o spajanja sudova, Bošnjaković je pojasnio da prekršajni sudovi više nisu toliko opterećeni te da suci nisu dovoljno iskorišteni, pa se predlaže spajanje prekršajnih s općinskim sudovima, u kojima će i dalje postojati prekršajni odjeli, ali će suci koji nemaju dovoljno predmeta biti raspoređeni na druge predmete.

“Na taj način dobit ćemo mrežu sudova koja puno bolje odgovara našim potrebama. Moći će biti brži, kvalitetniji”, naglasio je ministar pravosuđa.

Umjesto 24 općinska i 22 prekršajna suda, tako će ubuduće biti 34 suda, a istovremeno će se na određena područja vratiti općinske sudove, ali uvećane s pridodanim prekršajnim sudovima. Ministar je za primjer uzeo Vinkovce, Đakovo, Kutinu, Sesvete i Pazin, dodavši da se jedino u Zagrebu zadržava dosadašnji općinski sud.

Posljedica reforme bit će bolja dostupnost pravosudnih tijela građanima, istaknuo je ministar Bošnjaković, jer se jača uloga stalnih službi izvan sjedišta sudova, u koje suci ne dolaze suditi već građani moraju doći u centar, što im stvara troškove. Sada se predlaže da sve procesne radnje (rasprave) provode u okviru stalnih službi izvan sudova pa će suci na nekoliko dana odlaziti u te stalne službe.

Zbog nezadovoljstva načinom imenovanja sudaca, odnosno sporosti, kao i zbog nepoštovanja bodovne ljestvice zbog čega se događalo da se izabere sudac sa 70. mjesta, a ne netko koji je među prvih pet, izmjenama Zakona o DSV-u propisuje se da je DSV dužan u roku šest mjeseci od raspisivanja javnog poziva imenovati suca, vodeći računa, uz ostalo, o bodovima s rang-ljestvice. Reformom se jača i neovisnost pravosuđa, naglašava ministar, jer se ukida odredba da ministar daje mišljenje u procesu imenovanja predsjednika sudova, a neće više moći, kao do sada, imenovati v.d. predsjednika suda ako predsjednik negdje nije izabran, već će odluku o tome donositi DSV. Mijenja se regulativa i u pogledu imovinskih kartica sudaca, tako da će one biti dostupne javnosti.

Dijana PAVLOVIĆ
VINKOVČANI ZADOVOLJNI USPJEHOM SVOJE PETICIJE

Ovom odlukom Vlade iz Vukovara se u Vinkovce vraća Općinski sud koji će pokrivati područje općina Andrijaševci, Babina Greda, Bošnjaci, Cerna, Drenovci, Gradište, Gunja, Ivankovo, Jarmina, Markušica, Nijemci, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci, Štitar, Tordinci, Vođinci i Vrbanja te gradova Vinkovci, Otok i Županja. “Hvala svima koji su potpisali peticiju za vraćanje suda u Vinkovce, posebno okupljenima oko Građanske inicijative za izmjenu Zakona o područjima i sjedištima sudova, gdje smo zajedničkim naporima uspjeli vratiti sud u Vinkovce, gdje mu je i mjesto”, rekao je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik. Priču o potrebi vraćanja Općinskog suda u Vinkovce, ali i Županju, pokrenula je Građanska inicijativa za ukidanje reogranizacije pravosuđa predvođena Nedom Brčić. Peticiju su potpisali predstavnici brojnih političkih stranaka u Vinkovcima, pa i vladajućeg HDZ-a. M.Kokaj

Možda ste propustili...

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost