Novosti
VLAK U SNIJEGU

Više od sedam sati čekali u vlaku zbog snježnog nanosa
Objavljeno 22. veljače, 2018.
Snijeg je stvarao velike probleme u prometu i u Slavoniji, na Podravskoj magistrali, gdje je nekoliko vozila sletjelo s ceste

Četrdesetak putnika koji su se u noći između srijede i četvrtka zatekli u vlaku koji je vozio na relaciji Split - Zagreb nekoliko su se puta prisjetili dječaka Ljubana i Pere te djevojčice Drage, glavnih protagonista legendarnog filma koji je snimljen prema knjizi Mate Lovraka - Vlak u snijegu!

Kao i djeca iz filma, vlak je punih sedam sati ostao blokiran zbog snijega na mostu kod Ličkih Jesenica. Vlak nije mogao “ni makac”! Strojovođa i njegov pomoćnik lopatama su pokušali ukloniti snijeg, no snježni je nanos bio prevelik. Ubrzo je do vlaka stigla i HŽ-ova ralica, no ni ona nije mogla do kraja očistiti snijeg s pruge, pa se morao pričekati dolazak druge lokomotive koja je zajedno s postojećom, uz velike napore, uspjela pokrenuti vlak. Putešestvije kroz snijegom zametenu Liku i Gorski kotar na kraju su završene, ali uz veliko kašnjenje, vlak iz Splita krenuo je u srijedu u 21.40 sati, a putovanje je završilo nakon gotovo 17 sati, u Zagreb je stigao u četvrtak nešto prije 14 sati!

Većina putnika krenula je put Zagreba vlakom smatrajući da je zbog najavljene snježne mećave on najsigurnije rješenje. Pokazalo se kako je to bila pogreška. Ipak, unatoč dugom čekanju, putnici nisu gubili smisao za humor.

- Iskreno, drago mi je da smo zapeli u Lici, jer ne bi mi bilo svejedno da se to zbilo u Slavoniji između Vinkovaca i Slavonskog Broda. Tamo su planine više od 2000 metara, a uz prugu odmah provalija! Sve je to dobro opisano u nedavnom filmu “Ubojstvo u Orijent ekspresu” - sa smijehom nam priča putnik Ante Majić, čija su zapažanja i fotografije vlaka u snijegu, a zahvaljujući društvenoj mreži, prenijeli gotovo svi hrvatski portali.

Da ugođaj bude potpun, u jednom je trenutku velik dio putnika, kada je dodatna lokomotiva nakon sati čekanja uspjela pokrenuti kompoziciju, uzviknuo: “Saperlot!”, a potom i zapjevao legendarnu pjesmu “Kad se male ruke slože”, čije je stihove napisao Drago Britvić, a uglazbio Arsen Dedić.

Milan BUGARIĆ/Petar ŽARKOVIĆ
PROMET STAO ZBOG KAMIONA

Na Podravskoj magistrali u Bistrici nedaleko od Slatine, u četvrtak u 6 sati došlo je do prometne nezgode zbog koje je promet bio u potpunom prekidu. Zbog napadalog snijega i skliske ceste došlo je do zanošenja kamiona s prikolicom osječkih registracijskih oznaka kojim je upravljao 25-godišnji vozač. Kamion je sletio s ceste preko putnog jarka i prednjim se dijelom zabio u oranicu, dok je stražnji dio ostao prepriječen na cesti, pa je promet zatvoren za sva vozila upravo u vrijeme kad brojni Slatinčani putuju na posao u Viroviticu, a Virovitičani na slatinsko područje. Osim toga, riječ je o prometnici koja povezuje istočnu Hrvatsku sa sjeverozapadnim dijelom države i Zagrebom, pa svaki prekid prometa izaziva teškoće.

CIVILIMA ĆE POMOĆI VOJSKA

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević donio je u četvrtak odluku da se Hrvatska vojska u skladu sa svojim mogućnostima uključi u otklanjanje posljedica snježnog nevremena, tamo gdje je to prema procjenama nadležnih civilnih institucija najpotrebnije. "Oružane snage Republike Hrvatske angažiraju se u pomoć civilnim institucijama i građanima kad kapaciteti institucija i organizacija nadležnih za zaštitu i spašavanje nisu dovoljni", priopćilo je Ministarstvo obrane. Snijeg i olujni vjetar posljednjih dana otežavaju život stanovništvu, ponajviše u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji te zaleđu Dalmacije, a takvo se vrijeme očekuje i idućih dana.H

Snijeg ostavio učenike kod kuće

Zbog snijega u četvrtak nisu vozili školski autobusi u naselja Londžica, Gradac i Štukino Brdo. Učenici iz tih naselja zbog toga nisu morali doći na nastavu u Osnovnu školu kralja Tomislava Našice. Inače, snijeg koji je prestao padati oko podneva nije stvorio veće nevolje na našičkim prometnicama. Ceste su čišćene prema rasporedu zimskog održavanja, a očišćeni su bili i nogostupi. Nisu zabilježeni ni prekidi u opskrbi potrošača električnom energijom.S.Fridl