Svijet
BOMBOM NA VELEPOSLANSTVO SAD-A

Bivši obavještajac slučajno poginuo od vlastite bombe
Objavljeno 22. veljače, 2018.
Nekadašnji pripadnik Vojske Jugoslavije i Miloševićev obavještajac poginuo je u Podgorici

Dalibor Jauković u ponoć je između srijede i četvrtka bacio u dvorište američkog veleposlanstva u Podgorici eksplozivnu napravu, a potom i sam poginuo.

U početku se nagađalo da je nakon bačene prve eksplozivne naprave, za koju se utvrdilo da je ručna bomba “kašikara”, muškarac aktivirao još jednu bombu i počinio samoubojstvo. No, podgorički portal Analitika doznaje kako nije riječ o samoubojstvu nego o nesretnom slučaju. Naime, prema saznanjima tog portala, 43-godišnji Dalibor Jauković, nekadašnji pripadnik Vojske Jugoslavije, gdje je obavljao i obavještajno-sigurnosne poslove, nakon što je bacio prvu bombu, htio je baciti na Veleposlanstvo i drugu, ali se spotaknuo i bomba je eksplodirala i na mjestu ga ubila.

Analitika donosi i detalje o Jaukoviću pa otkriva da je rođen u Kraljevu, u Srbiji, i državljanin je Srbije, a živio je u Podgorici. Prije je bio u Vojsci Jugoslavije i na svom fb-profilu objavio je sliku odličja koje je dobio osobno od Slobodana Miloševića “za zasluge u oblastima obrane i sigurnosti Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine prilikom NATO bombardiranja.”

Još nije poznat motiv bombaškog napada na američko veleposlanstvo u Podgorici, ali njegovi prijatelji kažu da je radio u Kombinatu aluminija u Podgorici gdje je dobio otkaz i jako teško živio, a njegov suborac ga opisuje kao hrabrog “na ratištu prilikom NATO agresije, dok je u miru bio zaboravljen” pa je, po njemu, to razlog napada bombom. Uz to, tvrde prijatelji i suborci, bio je protivnik NATO-a pa je možda ovo što se dogodilo prošle noći revolt što je Crna Gora pristupila toj vojnoj organizaciji protiv koje se on borio 1999.

Vlada Crne Gore najoštrije je osudila izgred u noći između srijede i četvrtka kada je bivši pripadnik VJ bacio bombu na američko veleposlanstvo u Podgorici, a potom od druge bombe poginuo. Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović izjavio je kako očekuje da u najkraćem roku budu rasvijetljene sve okolnosti u vezi s napadom na američko veleposlanstvo.

Miroslav FLEGO
Imao probleme s narkoticima

Crnogorska policija priopćila je da je zbog detonacije u dvorištu Veleposlanstva nastao krater na mjestu gdje je bomba eksplodirala, ali “nije prouzročena šteta na imovini Veleposlanstva” niti je itko u krugu Veleposlanstva ozlijeđen. Policija je također priopćila kako je nakon dolaska iz Kraljeva u Podgoricu Jauković “postao korisnik psihoaktivnih tvari”, ali ne donosi detalje.

Najčitanije iz rubrike