Regija
OD ROĐENJA S CEREBRALNOM PARALIZOM

Antoniju treba naša pomoć da bi prohodao
Objavljeno 23. veljače, 2018.
Antonio (11) mogao bi prohodati za minimalno 12 tjedana terapija uz robota Lokomata u privatnoj Poliklinici Glavić

NOVA BUKOVICA - Svi mi imali smo svoje djetinjstvo, vrijeme iz kojega pamtimo mnoge lijepe i ružne događaje. I svi znamo da nema djetinjstva bez nestašluka, igranja skrivača i trčanja za loptom. U posljednje vrijeme, međutim, sve češće svjedočimo da nije uvijek tako, da nije svako djetinjstvo bezbrižno, i da su nekima takvi doživljaji uskraćeni.

Antonio Varga jedan je od dječaka koji ne mogu potrčati za loptom, šetati s prijateljima, ili skoknuti do kolege iz razreda da zajedno pišu zadaću. Taj 11-godišnji dječak učenik je trećeg razreda Osnovne škole Vladimira Nazora u Novoj Bukovici. Živi s bakom, jer su mu roditelji razvedeni i žive u dva grada daleko od Nove Bukovice. Od rođenja se bori s cerebralnom paralizom i vezan je uz invalidska kolica. On ne može hodati i ne može sudjelovati u aktivnostima koje uveseljavaju njegove vršnjake, ali njegovi kolege i učitelji kažu da je predivan dječak, uvijek nasmijan i spreman na razgovor, uporan i optimističan. Hvali ga i ravnateljica škole Lareta Žubrinić.

– Kad razgovarate s tim veselim dječakom imate osjećaj da je to baterija koja vas puni optimizmom. Mogućnost da naš Antonio prohoda i priliku za upoznavanje novog načina života pruža mu Poliklinika Glavić iz Zagreba. Riječ je o poliklinici za neurologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, koja uz pomoć napredne tehnologije robotske neurorehabilitacije, točnije robota Lokomata, omogućuje uspostavu motorne funkcije u nogama - pojasnila je ravnateljica Žubrinić.

– Uređaj se sastoji od egzoskeletnog robota, sprava za hodanje i ortoza koje su prilagodljive odraslim pacijentima i djeci iznad pet godina. Između ostaloga, rad na uređaju na interaktivan način potiče pacijenta da određenu vrstu pokreta napravi što više puta kako bi se omogućio njegov oporavak. Do sada je Poliklinika postigla odlične rezultate na ovom području te upravo oni nude jedinu mogućnost Antonijeva oporavka - kaže ravnateljica.

Petar ŽARKOVIĆ
Škola POZIVA LJUDE DOBRE VOLJE

l Budući da je Poliklinika Glavić privatna ustanova, HZZO ne sudjeluje u troškovima liječenja ili rehabilitacije. Antonio bi mogao prohodati za minimalno 12 tjedana terapija, čija ukupna cijena, prema preliminarnim izračunima, iznosi 126.000 kuna. Iz OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica mole sve ljude koji imaju dobru volju, želju i mogućnost pomoći Antoniju da uplate svoj prilog na račun Erste banke HR7624020063103370003 Antonio Varga.

126

tisuća kuna prema preliminarnim izračunima stajala bi minimalna terapija za Antonija

Možda ste propustili...

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

Najčitanije iz rubrike