Ekonomija
DOGOVORILI NOVU OSNOVICU

Od ožujka veće plaće u graditeljstvu
Objavljeno 23. veljače, 2018.

Poslodavci i Sindikat graditeljstva potpisali su Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo, koje će stupiti na snagu u ožujku. Prema usvojenim izmjenama, nova osnovica za plaću iznosit će 3750 kuna bruto i ona se povećava za pripadajuće dodatke, sukladno tarifama i uvjetima rada. Prema dosadašnjem kolektivnom ugovoru, osnovna plaća iznosila je 3112,20 kuna. Ugovor su potpisali Mirko Habijanec, predsjednik HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva, i Jasenka Vukšić, predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske.

- Kolektivne pregovore inicirali smo radi poboljšanja položaja radnika, unaprjeđivanja učinkovitosti, sprječavanja daljnjeg odljeva radnika i motiviranja kvalitetnih stručnih radnika za zapošljavanje u graditeljstvu u Hrvatskoj, kao zajedničkom interesu poslodavca i radnika - rekao je Habijanec.

Za Vukšić ovim potpisivanjem postavljeni su dobri temelji za znatnije povećanje plaća zaposlenih u sektoru graditeljstva i poboljšanje njihova standarda. - Samo s većim plaćama i boljim uvjetima rada možemo zaustaviti iseljavanje naših radnika i zainteresirati mlade za strukovno obrazovanje. Kolektivni ugovor za graditeljstvo vidimo kao važan instrument za suzbijanje nelojalne konkurencije, sive ekonomije i rada na crno. Očekujemo i uključivanje države, odnosno resornih ministarstva i njihovu konkretnu pomoć za žurno proširenje primjene kolektivnog ugovora na cijeli sektor kao i uvođenja kontrole isplata plaća - stava je sindikalna predsjednica. Potpisivanju je nazočila i Maja Marija Nahod, pomoćnica ministra za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu, koja je snažno podržala socijalne partnere kao lidere u osnaživanju graditeljstva i položaja građevinskih radnika. D.Kuštro

3750

kuna bruto nova je osnovica za plaću i ona se povećava za pripadajuće dodatke

Možda ste propustili...

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike