Tehno
TEST: GIGASET ELEMENTS

Pametan i siguran dom
Objavljeno 23. veljače, 2018.
Pametan dom nešto je što na našim prostorima nije u velikoj mjeri zaživjelo, uglavnom zbog neinformiranosti

Pametan dom fraza je koja se među zaljubljenicima u tehnologije i onima koji prate trendove u stanovanju provlači već nekoliko godina. Naši prvi doticaji s tehnologijama pametnog doma bili su još prije gotovo pet godina, a prije neke gotovo tri godine dobili smo priliku upoznati se i sa sustavom naziva Gigaset Elements. Već tada rekli smo kako je to rješenja jedno od najboljih, ako ne i najbolje, a u to smo se ponovno uvjerili s novim elementima tog sustava. Osim elementa sustava, velika pohvala ide i na odličnu aplikaciju za pametne telefone koja rukovanje sustavom čini kao igrom.

Gigaset Elements

Pametan dom nešto je što na našim prostorima nije u velikoj mjeri zaživjelo. Porazna je to činjenica s obzirom na sve ono korisno što takav sustav može donijeti domu. U jednu ruku, možemo okriviti neinformiranost, ali i neopravdan strah da je riječ o nečemu skupom i tehnološki zahtjevnom. Gigaset Elements upravo je reprezentativan primjerak koji dom može učiniti pametnim, sigurnim, a gotovo bez muke jer je instalacija cijelog sustava brzo gotova. Gigaset Elements prodaje se po elementima, a prije kupnje bilo kojeg dodatnog elementa potrebno je kupiti bazni paket. Bazni paket čine tri uređaja - bazna stanica, senzor za vrata te senzor pokreta. Sve elemente karakterizira kvalitetna izrada te simpatičan dizajn bijelih četvrtastih kutijica. Bazna stanica osnovni je dio sustava bez kojeg rad bilo kojeg elementa nije uopće moguć. Svrha tog uređaja je upravo u onome pametnom faktoru. Naime, stanica će povezati sve elemente te omogućiti povezivanje sustava na internet i povezivanje cijelog sustava s pametnim telefonom. Na taj način možemo dobiti uvid u stanje doma, ma gdje god se nalazili i gdje god bili. Pametni telefon nužan je i pri postavljanju sustava, a za povezivanje telefona i Gigaset Elements dovoljno je samo instalirati aplikaciju te unijeti jedinstvene podatke vašeg paketa Gigaset Elements. Sami elementi - senzor pokreta i senzor za vrata - na baznu se stanicu povezuju uz nekoliko klikova. Dovoljno je na baznoj stanci kliknuti na tipku za povezivanje te isto učiniti na elementu, odnosno modulu, bez obzira na to o kojem je riječ. Nakon dodavanja elementa, njegovo se daljnje postavljanje vrši na pametnom telefonu i za nekoliko trenutaka - voila, sustav radi i spreman je za uporabu. Senzor pokreta radi upravo ono što mu i ime govori, registrira svaki pokret, a s pomoću aplikacije na pametnom telefonu moguće je pogledati povijest svih kretanja uz vrijeme kada je ono zabilježeno. Ovako sustav, osim nadzora, može raditi i kao alarm jer ako to želimo, sustav će nas upozoriti kada je kretanje zabilježeno. Senzor za vrata, dakako, registrira otvaranje vrata, a osim javljanja na telefon jesu li vrata otvorena ili ne, moguće je i u svakom trenutku provjeriti njihovo stanje. Zgodno i zanimljivo. Bazni paket prodaje se na Smartson.hr po cijeni od 1600 kuna, a s obzirom na mogućnosti sustava, ovo je svakako odlična cijena uzmemo li u obzir koliko bi koštao klasičan alarmni sustav za dom.

Videonadzor, nadzor vode, zaštita od požara…

Naš bazni sustav odlučili smo proširiti brojnim elementima koji su trenutno na raspolaganju. Prije svega odabrali smo dodatne elemente za prozore i vrata kako bismo omogućili nadzor svih ulaza u dom. Senzori kako smo prethodno spomenuli registriraju otvaranje vrata i njihov položaj, jesu li otvorena ili zatvorena. Potom neizostavan dio je i sirena, odnosno alarm. Uz taj element sustav postaje punokrvan alarmni sustav koji u bilo kojem trenutku možemo nadzirati gdje god bili. Potom, za potpuni nadzor sustavu smo dodali i pametnu kameru koja registrira pokrete te omogućava nadzor i alarmiranje po danu ili noći jer joj je omogućen i noćni pogled s pomoću infracrvenog osvjetljenja. Osim od eventualnih provalnika, dom ćemo zaštiti i elementima za zaštitu od vode i požara. Prvi element postavljamo u blizini uređaja koji koriste vodu, poput perilice, pa ćemo u slučaju curenja vode biti odmah obaviješteni. Senzor dima zaštitit će naš dom od eventualnog požara, a zanimljivo je da baterija u elementu može potrajati i do 10 godina. Za nadzor električnih uređaja sustav smo proširili pametnim utičnicama s pomoću kojih udaljeno možemo pratiti potrošnju, uključiti ili isključiti uređaj ili dodati nekakav raspored rada. I za kraj, sustavu smo dodali Gigaset Elements Button, odnosno pametne tipke kojima možemo dati određene zadatke za one ukućane koji nisu vični korištenju pametnog telefona. Naša namjena bila je uključivanje i isključivanje alarmnog sustava te uključivanje i isključivanje pametne utičnice, odnosno uređaja priključenih na nju. Gigaset Elements možete pronaći u trgovini Smartson, pa ako još niste, idealno je vrijeme da razmislite o „pameti“ vlastitog doma, jer kada se nešto dogodi, bit će prekasno.

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike