Kultura
JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH ZNANSTVENIH SKUPOVA

Zbog fantastične organizacije Osijek je legenda Mogersdorfa
Objavljeno 23. veljače, 2018.

Mogersdorf je jedan od najznačajnijih međunarodnih kulturno-povijesnih znanstvenih skupova. Od 1969. zajednički ga organiziraju Austrija, Mađarska, Slovenija i Hrvatska. Osijek mu je tri puta zaredom: 1978., 1983. i 1988. bio domaćinom. Fantastičnom organizacijom Osijek je postao legenda Mogersdorfa. Klub knjižare Nova ugostit će (u petak, 23. veljače, u 18 sati) tribinu “Osijek Mogersdorfu – Mogersdorf Osijeku”, na kojoj gostuju izv. prof. dr. sc. Ivica Šute (Odsjek za povijest) i doktorand Davor Iličić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Ideja o pokretanju skupa rodila se 1964. u Gradišću u mjestu Mogersdorf, na obilježavanju 300. godišnjice kršćanske pobjede nad Turcima u Bitci kod Mogersdorfa 1664. Cilj međunarodnog znanstvenog skupa bio je i jest povjesničarima i kulturnjacima s panonskog prostora omogućiti dijalog usprkos željeznoj zavjesi.

Prvi je skup održan 1969. u Mogersdorfu, a zemlje organizatorice bile su Austrija, Mađarska i SR Slovenija. SR Hrvatska se u organizaciju uključila 1972. zahvaljujući povjesničaru Ivanu Kampušu s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Mogersdorf se održava početkom srpnja svake godine u drugoj državi, traje četiri dana, s 13 izlaganja na njemačkom jeziku. Svaka zemlja domaćin trudi se, ponajprije znanstvenim rezultatima i historiografskim raspravama, a potom i izletima, kulturnim programima i enogastronomijom što bolje predstaviti svoj potencijal.

Iz svake zemlje - pokrajine, osim dvaju izlagača, dolazi brojna delegacija sveučilišnih profesora, nastavnika, kulturnih i javnih djelatnika te studenata. Delegacija obično broji gotovo sto članova koji skup koriste za diskusije, razmjenu ideja te promišljanje o zajedničkom panonskom prostoru.

Mogersdorf Osijeku

Predavanje “Osijek Mogersdorfu – Mogersdorf Osijeku” organizira se jer se želi predstaviti osječko domaćinstvo Mogersdorfa. Osijek je, zahvaljujući povijesnom društvu i tadašnjem Pedagoškom fakultetu, tri puta zaredom bio hrvatski domaćin uglednog skupa. Vođa osječkog domaćinstva bio je Dušan Plećaš. Prvi Mogersdorf u Osijeku 1978. je održan o temi “Društvene, privredne i kulturne posljedice industrijalizacije u panonskom prostoru između dviju velikih kriza 1883. i 1929.”, uz 120 povjesničara koji su pod vodstvom prof. Plećaša upoznali Osijek, posjetili Vukovar, Vučedol, Ilok i Đakovo. Austrijski mediji ovaj Mogersdorf ocijenili su kao najbolji do tada organiziran.

- Zasigurno je zbog toga razloga Osijeku ponovno pripala čast i 1983. biti domaćinom. Glas Slavonije već je tada naznačio da ovaj skup predstavlja rijetko dugotrajnu suradnju, a znanost je dobila priliku biti spona između naroda na panonskom prostoru. Prigodom otvorenja pokretači Mogersdorfa dobili su odlikovanja Predsjedništva SFRJ. Tema je ovog Mogersdorfa bila “Seljak i poljoprivreda u panonskom prostoru od svjetske privredne krize do početka Drugog svjetskog rata”. Mogersdorf 1983. obilježio je izlet u Kopački rit i upoznavanje povjesničara s novim industrijskim jedinicama PIK-a Belje - kaže Hrvoje Pavić.

Mogersdorf je treći put u Osijeku održan 1988., s temom “Razvoj građanskog društva u panonskom prostoru od 16. st. do Francuske revolucije”. Organizatori su pohvalili osječke domaćine jer su treći put zaredom bili domaćini Mogersdorfa. Ovaj put izlet je organiziran u Našice i Požegu. Znanstvenicima iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske posebice se u sjećanje urezalo vodstvo Požegom glasovitog Matka Peića.

- Osijek je tada prije 30 godina posljednji put bio domaćin Mogersdorfa. Ova tribina stoga želi Osječanima predstaviti što je Mogersdorf značio za Osijek te kako je Osijek, zahvaljujući dobroj suradnji gradskih institucija, Sveučilišta, povijesnog društva i gospodarstva, postao važno sjecište različitih historiografskih pravaca panonskog prostora. Poznata osječka povjesničarka, prof. dr. sc. Zlata Živaković-Kerže dva je puta Hrvatsku s osječkim temama predstavljala na Mogersdorfu u Ptuju u Sloveniji 1998. te 2011. u Fürstenfeldu Austriji - pojašnjava Pavić.

2019. u Osijeku?!

- Hrvatski Mogersdorf vezan je uz Filozofski fakultet u Zagrebu, a upravo dolazak znanstvenika s tog fakulteta sa željom da održe predavanje o Mogersdorfu i Osijeku daje nam nadu da ćemo Mogersdorf u skoroj budućnosti uspjeti ponovno organizirati u Osijeku - nada se Hrvoje Pavić.

Izv. prof. dr. sc. Ivica Šute ističe kako mu je izuzetno drago što ima priliku govoriti o Mogersdorfu u Osijeku:

- Osamdesetih godina osječko domaćinstvo postalo je zaštitni znak za hrvatski Mogersdorf, pa se i danas veterani Mogersdorfa rado sjećaju osječkih godina, iskustva i poznanstva. Stoga se nadam da ćemo uspjeti ponovno 2019. Mogersdorf vratiti u Osijek.

- Sedamdesetih i osamdesetih bio sam predsjednik Povijesnog društva u Osijeku. Bili smo najbolje organizirano povijesno društvo na području Hrvatske, pa me nije začudio poziv prof. Ivana Kampuša da 1978. organiziramo Mogersdorf u Osijeku. Sve je prošlo fantastično, izlagači i delegati bili su oduševljeni osječkim domaćinstvom, pa nas nije iznenadila odluka da budemo domaćini ponovno 1983. i 1988. Vjerujem da će udruga HistOS uspjeti u naumu združenim snagama ponovno dovesti Mogersdorf u Osijek - kaže Dušan Plećaš.

Tribinu organiziraju udruga HistOS i Turistička zajednica Grada Osijeka u suradnji s Filozofskim fakultetom iz Zagreba.

Narcisa VEKIĆ

23. veljače

TRIBINA SE ODRŽAVA U KNJIŽARI NOVA

Dušan Plećaš

povjesničar

Vjerujem da će udruga HistOS uspjeti u naumu združenim snagama ponovno dovesti Mogersdorf u Osijek.

Znanstvenicima iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske 1988. posebice se u sjećanje urezalo vodstvo Požegom glasovitog Matka Peića.

Najčitanije iz rubrike