TvObzor
OTKRIVENA PRVA IMENA 16. SEASPLASHA

Stižu legende dub i reggae glazbe Mad Proffesor i U-Roy
Objavljeno 23. veljače, 2018.

Seasplash, najdugovječniji regionalni festival bass glazbe i soundsystem kulture, 16. se put vraća u Pulu, gdje će od 19. do 22. srpnja okupiti ljubitelje dub, reggae, drum'n'bass glazbe i srodnih žanrova iz cijelog svijeta, kao i glazbene goste, od kojih su prvi upravo otkriveni. Živopisne pozornice smještene na tvrđavi Punta Christo, na štinjanskom poluotoku, besplatan kamp neposredno uz more, mnogo dodatnih programa, ljetni ugođaj i uvijek opuštena atmosfera razlozi su zbog kojih je Seasplash jedan od najomiljenijih festivala u regiji.

Na svoje prvo Seasplash gostovanje dolazi legendarni engleski dub i reggae producent i inovator Neil Fraser aka Mad Professor, koji nije uspio nastupiti prošle godine zbog otkazanog leta. Kako bi se "odužio", Mad Professor stiže s još jednim velikim imenom iz povijesti reggae i dub glazbe, a to je U-Roy, poznat i kao The Originator, jamajčki glazbenik koji je izmislio toasting, divlje i originalne vokalne improvizacije koje se izvode preko dub podloge. Taj vokalni stil utjecao je na ranu rap scenu, poslije i na hip-hop pokret, pa se U-Roy s pravom naziva ocem današnjih MC-ja, a njegovi hitovi iz 60-ih i 70-ih i dalje zvuče svježe. Jedan od vodećih glasova rastafarijanskog pokreta, s 40 godina bogate diskografije, pratit će Mad Professor sa svojim jedinstvenim zvukom, koji je dubu dao novu dimenziju budućnosti.

Prvi put u Hrvatskoj na 16. Seasplashu imamo priliku vidjeti Dubmatixa, poznatog kanadskog producenta, multiinstrumentalista i višestruko nagrađivanog glazbenika, kojeg zovu pravom stvaralačkom mašinom, koja je od 2004. godine i svog debitantskog albuma Champion Sound Clash izbacila više od 500 naslova.

Channel One, jedan od najpoznatijih i najvoljenijih soundsystema u Velikoj Britaniji, ponovno stižu na Fort. Od 1979., kada su nastali, Channel One pronose svoj jedinstveni zvuk diljem svijeta, kombinirajući selekciju starih i novih dub reggae klasika, ekskluzivnih dubplateova, začinjenih pozitivnim vibracijama.

Seasplash festival ima posebnu čast prvi put u regiji ugostiti kultni britanski bend Radical Dance Faction (RDF), osnovan još 1986. kao Military Surplus, a pod vodstvom tekstopisca i vokalista Chrisa Bowshera stvara svoj osebujan stil kombiniranjem društveno osviještene punk lirike, s dub, reggae i ska stilovima. (N.K.)

 
Možda ste propustili...

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

Najčitanije iz rubrike