TvObzor
HRT: OSMI SEZONA SERIJALA "INSPEKTOR GEORGE GENTLY"

Posljednji slučajevi kultnog TV inspektora
Objavljeno 23. veljače, 2018.

Sljedeća dva termina petkom u 20 sati HTV će premijerno prikazati završnu osmu sezonu izvrsne britanske kriminalističke serije “Inspektor George Gently”. Ova kultna serija poznata je i po tome što do savršenih, nostalgičnih detalja oživljava duh šezdesetih godina. Karizmatični inspektor Gently, u briljantnoj interpretaciji Martina Shawa, i Lee Ingleby kao njegov pomoćnik inspektor Bacchus, savršeni su policijski partneri, iako često imaju prilično različite poglede na svijet koji se mijenja velikom brzinom.

Smještena u okrug Northumberland, serija pruža slikovit uvid u doba velikih društvenih promjena kad su moderne šezdesete stigle i do sjeveroistoka Engleske. Uz strastvenog gunđala i detektivskog junaka Gentlyja te njegova glasnog pomoćnika Bacchusa, u timu je i dalje je srčana policajka narednica Rachel Coles (Lisa McGrillis) koja cijeni Gentlyjevo napredno razmišljanje, a Bacchusu razbija stereotipni muški stav prema policajkama.

Posljednja dva nastavka serije o inspektoru Georgeu Gentlyju smještena su u 1970. godinu, kad je u zraku bila velika promjena. Početak je novog desetljeća. Heath je upravo neznatnim brojem glasova više konzervativcima donio pobjedu na općim izborima programom koji se zalaže za mir i prosperitet ulaskom u Europu. No u zraku je i radikalna promjena za žene te hladnoratovska politička paranoja i radnički nemiri.

U prvoj epizodi "Gently Liberated" viši inspektor George Gently i njegov tim, inspektor John Bacchus i narednica Rachel Coles, ponovno otvaraju istragu koja bi mogla razotkriti grubo kršenje pravde i potencijalno osramotiti policiju. Suočen s neizbježnom mirovinom, ugrožava li Gently, prateći lažni trag, svoj dugogodišnji ugled i hoće li istraga razbiti tim?

Kad tijekom čišćenja kemijske tvornice pronađu neidentificirano truplo, Gently i njegov tim ponovno otvaraju istragu o ubojici, osuđenoj Eve Liddell, uhićenoj prije osam godina zbog ubojstva nestalog supruga. Forenzički dokazi i dokazi na temelju indicija bili su toliko štetni da je čak i Evina mlada kći svjedočila protiv nje. Sve do danas Eve nema uvjerljiv alibi, a ni mnogo prijatelja, naime, usko povezana lokalna zajednica izopćila ju je jer je Poljakinja. Ali iznenadno otkriće trupla njezina muža baca sumnju na njezinu osuđujuću presudu. Je li Eve mogla sama počiniti ubojstvo, ili je imala pomagača? Ili je pravi ubojica još na slobodi, dok Eve trune u zatvoru?

Trzavice između Gentlyja i Bacchusa eskaliraju. Bacchus je bio mladi samouvjereni detektiv u prvotnoj istrazi i smatra da ova nikamo ne vodi. Skriva li Bacchus nešto više od profesionalnog ponosa?

Može li Rachel pomoći premostiti sve veći jaz između svojih nadređenih dok se nosi s činjenicom da je žena u muškom policijskom svijetu? I hoće li tim napokon bez ikakve sumnje dokazati identitet ubojice? (N.K.)

 
PRODUKCIJA SERIJE

U glavnim ulogama u serijalu su Martin Shaw, Lee Ingleby, Lisa McGrillis i Anamaria Marinca. Serija autora Petera Flannerya i scenaristice Charlotte Wolf nastala je prema romanima Alana Huntera. Producent osme sezone je Dominic Barlow, a redatelj Robert Del Maestro.

Možda ste propustili...

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata

PREMIJERNO PRIKAZIVANJE NA HTV1 POČINJE OD 15. TRAVNJA

Nova meksička serija “Senjorita ‘89”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata