Sport
IZ BIJELOG BRDA U ELITU

Dobar “njuh” za igrače
Objavljeno 22. veljače, 2018.
Dres bjelobrdskog trećeligaša nekada se nosili i Borna Barišić i Jakov Filipović, koji su poslije nastupili i za reprezentaciju Hrvatske

Istina je na terenu! Riječi su iskusnog osječkog nogometnog trenera Milana Đuričića, uz čije je ime prva asocijacija radnik. U tome smislu naslijedio ga je mlađi (47) sugrađanin Davor Rupnik, koji je već sedmu godinu na klupi BSK-a iz Bijelog Brda čiji je rad prepoznat i izvan slavonsko-baranjske regije.

Uspon toga trećeligaša počeo je prije desetak godina kada je vođenje preuzeo Jovo Vuković i brzo ga popeo na aktualnu natjecateljsku razinu, nakon što je taj klub, 15-ak kilometara istočno od Osijeka, prethodno razdoblje participirao na posve lokalnoj razini. Percepcija o klubu iz Bijelog Brda u mnogima je stvorila misao da će čudo trajati godinu ili dvije, ali je očito premašio gotovo sva očekivanja. I ne samo da je godinama među tri vodeća u istočnoj Hrvatskoj nego je tekuće sezone iskazao ambicioznost iskoraka u Drugu ligu, o čemu će se (sa)znati na kraju tekuće sezone. Dojam je, međutim, da eventualno neostvarivanje iskazane želje neće uzdrmati temelje kluba. Naglasak je, zapravo, radišnog osječkog trenera na stvaranju igrača. U BSK-u gotovo svaki postane bolji, a brojni su već napredovali nekoliko razreda. Stoga i mnogi željni napredovanja odskočnu dasku traže preko Bijelog Brda, tako da u svakom prijelaznom roku telefon postane užaren.

A reprezentativci

U tome kontekstu Borna Barišić i Jakov Filipović dosegnuli su i nastupe u dresu reprezentacije Hrvatske, a potonji stoper iz osječke Retfale sada za kruh zarađuje igrajući u belgijskom Lokerenu. Prvoligaški status stekli su i Miran Horvat, kojem je odredište bila Pula, a sada u Grčkoj pokušava ostvariti lukrativniji transfer, te Vedran Dalić, koji nije htio čekati prigodu u Cibaliji, nego je preko BSK-a i mladinskog Vinogradara stigao u prvoligaša iz Zaprešića. Prošle zime u Rudeš otišao je Andrej Kovačić, ali promjenom tamošnje vlasničke strukture za toga bivšeg igrača Osijeka nije bilo mjesta. Jurjevčanin Kristijan Krajček n poslije dvije sezone u Bijelom Brdu postao zanimljiv diljem (šire) regije između Cibalije i mostarskog Zrinjskog, odlučivši se za drugoligaša Hrvatskog dragovoljca. Iz kojeg je nakratko preselio u slavonskobrodsku Marsoniju te zimus emigrirao u Sloveniju, definitivno se u Brežicama profesionalno posvetivši nogometu. U inozemstvu je i Karlo Petričević, koji je brzo nestao s radara jer je karijeru nastavio u Njemačkoj. Slično kao Marko Tomas, koji sada igra u švicarskoj drugoj ligi. Vladislavčanin Stjepan Šimičić počeo je u osječkoj Olimpiji pa otišao u Cibaliju, gdje mu nakon isteka juniorskog staža nije bilo mjesta, ali je tekuće zime namjeravao natrag u Vinkovce, pa završio u osječkom Gradskom vrtu, u drugoj momčadi bijelo-plavih. Prethodno obišavši Bosnu i Hercegovinu te preko Đakova i Bijelog Brda zasluživši povratnu prvoligašku kartu.

Ciprić nije kraj

Prvoligaški put našao je protekle zime izdanak osječke Akademije “Krpan&Babić” Josip Ciprić, i to u Hajduku koji ga je pozvao nakon višemjesečnog praćenja u “žuto-plavom” dresu BSK-a te ga proslijedio u svoju drugu, drugoligašku momčad. Splićanima, navodno, nije samo taj 21-godišnji lijevi bek bio zanimljiv? U fokusu je, među ostalima, napadač Nebojša Popović, brat tragično preminuloga i poznatijeg Danijela. Nebojša je već imao nagovještaj karijere u zagrebačkom Dinamu, odakle je otišao u bosanskohercegovačke prvoligaše, ali ga je ozbiljnija ozljeda vratila na novi početak u Bijelo Brdo, gdje je promptno zamijećen. Marina Ištvanića nedavno su željeli u Slaven Belupu, ali je neizvjesnoj karijeri pretpostavio završetak Elektrotehničkog fakulteta. Saša Kuburić također je bio na meti više prvoligaša, uključujući i nekoliko iz Izraela, ali mu taj put nije bio suđen. Doista je nevjerojatno da vratar Denis Pintarić nije ostvario karijeru. Unatoč stažu u svim mlađim državnim reprezentacijama, nikad nije dobio prigodu u matičnom Osijeku, a sada, pak, pomaže jurjevačkom četvrtoligašu u borbi za viši razred. Sličnu je sudbinu imao i Mario Meter, koji je mogao igrati na svim mjestima u momčadi na visokoj razini, ali profesionalnu nije dosegnuo. Za sada je na tome i 20-godišnji Bruno Brlić, koji je pretprošle sezone bio drugi strijelac juniorske prve državne lige, ali je sreću tražio u Zadru te jesenas u Čepinu, gdje je igrom i pogodcima skrenuo pozornost brojnih, pri čemu je Rupnik bio najbrži. Dokazavši već “njuh” za pravu “robu”...

Dražen LEKŠAN
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike