Novosti
OSTAVKA POVJERENIKA ZA AGROKOR

Ramljak ostaje do izbora
nove izvanredne uprave
Objavljeno 21. veljače, 2018.
Sve odluke bit će dobro promišljene i vodit ću računa o tome da nova izvanredna uprava bude kompetentna i nastavi proces u koji smo uložili ogroman politički kapital, rekao je Plenković

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak podnio je neopozivu ostavku, no, sukladno s odlukom predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ostat će na toj dužnosti do izbora nove izvanredne uprave.

“Zajedno sa suradnicima i zaposlenicima Agrokora stabilizirao sam poslovanje, očuvali smo zaposlenost, spriječili propast dobavljača i stvorili preduvjete da sada vjerovnici mogu i trebaju ispregovarati nagodbu do kraja. Nažalost, neizvjesnost koja je bila stvorena vezano uz moj ostanak na mjestu izvanrednog povjerenika snažno radi protiv ovog procesa. Neopozivu ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika dajem kako ne bih osobno postao prepreka postizanju nagodbe. Vjerovnicima i zaposlenicima Agrokora, koji su jedini bitni i zbog kojih postoji postupak izvanredne uprave, zahvaljujem na povjerenju i podršci”, stoji u Ramljakovu pismu u povodu ostavke.

Bez iznenađenja

Ramljak se pod pritiskom našao krajem siječnja, kada su mediji objavili da je za savjetnike u Agrokoru angažirao svoju bivšu tvrtku, Texo Management, koja za poslove savjetovanja tjedno dobiva gotovo 250.000 kuna, što je izazvalo rasprave o visokim savjetničkim naknadama i mogućem sukobu interesa Ante Ramljaka. Premijer Plenković tada je izjavio kako nije znao kolike su naknade savjetnicima u procesu restrukturiranja Agrokora, načelno ne podržava njihovu visinu, a svoj sud o cijelom slučaju dat će kada prouči izvješće koje mu je o tome dostavio izvanredni povjerenik. Slijedila su nova otkrića, primjerice, da je Texo angažiran od AlixPartnersa istoga dana kada je ta kompanija angažirana za glavnog savjetnika u restrukturiranju Agrokora. Zbog svega toga prošloga je tjedna održana i sjednica saborskog Odbora za gospodarstvo, na kojoj su na zastupnička pitanja odgovarali Ramljak i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić. Ramljak je tada istaknuo kako je spreman snositi posljedice i preuzeti krivnju ako saborski zastupnici i Vlada procijene da je kompromitirao postupak izvanredne uprave. Ovoga su tjedna, pak, mediji objavili da je do 30. travnja Ramljak formalno bio prijavljen u Texo Menagementu, iako je od 10. travnja postao izvanredni povjerenik za Agrokor.

Ramljakova ostavka bila je tema cjelodnevnih sastanaka u Banskim dvorima u srijedu, nakon kojih je premijer Plenković na konferenciji za novinare objavio kako proces izvanredne uprave ide dalje. Premijer je rekao i kako ga Ramljakova ostavka nije iznenadila.

- Poruka svima je da proces izvanredne uprave ide dalje, proces nagodbe ide dalje, Agrokor funkcionira normalno i Vlada provodi konzultacije kako bi predložila imenovanje nove izvanredne uprave, a Ramljak će nastaviti posao kao do sada. Dakle, nema prekida i opasnosti za destabiliziranje cijelog procesa - naglasio je Plenković.

Važna priča

Podsjetimo, prema Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, Trgovački sud u Zagrebu može opozvati izvanrednog povjerenika te imenovati novog u bilo koje doba na Vladin prijedlog.

- Ovo je važna politička, gospodarska i financijska priča koja rezimira hrvatsku tranzicijsku situaciju i najvažniji događaj koji je obilježio prvu trećinu mandata moje vlade. Cilj je bio dobrobit zaposlenika, hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava - rekao je Plenković te podsjetio na situaciju u Agrokoru u vrijeme donošenja Zakona o izvanrednoj upravi, u travnju prošle godine.

- Tu činjenicu da smo izbjegli gospodarski i financijski cunami na hrvatsko gospodarstvo svi pomalo, čini mi se, ispuštamo iz vida. Napravljen je velik napor da se pokuša razmrsiti klupko u Agrokoru i oko njega, što zahtijeva specifična znanja, mislim da je napredak ostvaren. S te strane želim zahvaliti Ramljaku i drugim stručnjacima koji su bili angažirani u ovom procesu svakodnevno u proteklih deset mjeseci - rekao je te dodao kako želi da se u predstojećem razdoblju učine svi bitni napori da se proces nagodbe dovrši.

- Nema nikakvoga posebnog dramatičnog trenutka, upravo obrnuto, sve odluke bit će dobro promišljene i vodit ću računa o tome da nova izvanredna uprava bude kompetentna i nastavi proces u koji smo uložili ogroman politički kapital. To govorim kao čovjek i političar koji u ovih 48 godina nema nikakve trunke sjene na etičnost, na način na koji radim. To mi je važno i zato sam ovu situaciju doživio kao pogrešku koja je bacila jednu sjenu i izazvala brojne komentare u javnosti. Šteta je da se to dogodilo, činjenica da je povjerenik uputio pismo koje je uputio, naravno, podrazumijeva nove odluke kako bismo krenuli naprijed prema onome što je bitno, a to je hrvatsko gospodarstvo - dodao je predsjednik Vlade.

Ramljakovu ostavku komentirala je u srijedu i Marica Vidaković, prokuristica Kraša i predstavnica dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću, poručivši kako bi procesi u Agrokoru mogli biti paralizirani te kako se nada da će i dobavljače netko nešto pitati oko pregovora o nagodbi.

Dijana PAVLOVIĆ/H
NEMA REKONSTRUKCIJE VLADE

Premijer je na konferenciji za novinare demantirao nagađanja o rekonstrukciji Vlade. “Nje će biti ako ja procijenim da je za to došlo vrijeme. Svi ministri rade svoj posao. Vodimo računa o široj slici. Ljudi rade, procesi se odvijaju”, rekao je Plenković. Govoreći o Martini Dalić, premijer je kazao kako je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva posebno bila angažirana oko Agrokora. “Moja je odgovornost da proces dovedemo do kraja i ni jednim potezom ne ugrozimo cilj. Moj odnos s potpredsjednicom Vlade jako je dobar i ona nastavlja svoj posao kao i dosad”, istaknuo je Plenković.

nema drame

VLADA NASTAVLJA KONZULTACIJE O NOVOJ UPRAVI

OBUSTAVLJENO TRGOVANJE DIONICAMA

Zagrebačka je burza u srijedu obustavila trgovanje dionicama kompanija iz sastava Agrokora, dok se čeka rasplet krize u tom koncernu, nakon što je izvanredni povjerenik Ante Ramljak podnio neopozivu ostavku. Trgovanje je obustavljeno dionicama Zvijezde, Leda, Jamnice, Žitnjaka, PIK-a Vinkovci i Vupika.

Andrej Plenković

predsjednik Vlade

Nema prekida i opasnosti za destabiliziranje cijelog procesa. Činjenicu da smo izbjegli gospodarski i financijski cunami na hrvatsko gospodarstvo svi pomalo, čini mi se, ispuštamo iz vida.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike