Svijet
AMERIKA OPOVRGNULA GLASINE

Dodik nasjeo na lažnu vijest o vojnoj vježbi u RS
Objavljeno 22. veljače, 2018.

Klasična lažna vijest koja je ovog tjedna protutnjala medijima u Bosni i Hercegovini dovela je u pitanje vojnu suradnju BiH sa Sjedinjenim Državama, a predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, poznatom po otvorenoj proruskoj politici, poslužila je kao povod za najavu da će na teritoriju tog entiteta zabraniti održavanje bilo kakvih vojnih vježbi povezanih s NATO-om. Na mrežnim stranicama jednog marginalnog portala u BiH u utorak se pojavila vijest bombastičnog naslova “Uskoro velika NATO vježba u Banjoj Luci, zrakoplovna eskadrila, osiromašeni uranij i medijska priprema Srba u RS”. Pozvavši se na dokumente iz Ministarstva obrane BiH i Zajedničkog stožera oružanih snaga, portal Dnevnik.ba naveo je kako su u tijeku pripreme za organiziranje vježbe na vojnom poligonu Manjača kod Banje Luke, u kojoj bi sudjelovali i američki zrakoplovi A-10. Najavljeno je stacioniranje 400 vojnika NATO-a u vojarni “Kozara” u Banjoj Luci te eskadrila od deset zrakoplova, koji bi bili locirani u zračnoj luci Mahovljani u Republici Srpskoj.

Sve to poslužilo je kao “crvena krpa” političarima u RS i njima bliskim medijima za val različitih optužbi. Ministarstvo obrane BiH odmah je reagiralo navodeći kako je sastanak s generalom Gronskim doista održan, no da na njemu ništa nije dogovoreno. Sličan demanti stigao je i iz veleposlanstva SAD-a.

Dodik je odmah od člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića zatražio očitovanje o najavama vojne vježbe kod Banje Luke, a on mu je odgovorio kako državni vrh koji je ujedno vrhovno vojno zapovjedništvo uopće nije odobrio plan vojnih vježbi za 2019., pa tako ni onu na Manjači. Dodik je na kraju poentirao konstatacijom kako će učiniti sve da se najavljena vojna vježba ne održi. “Učinit ćemo sve da se ona ne održi u Banjoj Luci, a hoće li se održati u Federaciji BiH, vidjet ćemo”, kazao je Dodik u intervjuu za srbijansku Prvu TV. H

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana