Osijek
DONACIJA PBZ-A PEDIJATRIJI KBC-A

Za “palčiće” uređaji vrijedni 403.425 kuna
Objavljeno 22. veljače, 2018.

Zavod za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu Klinike za pedijatriju KBC-a Osijek sada ima sve što je potrebno da poveća izglede za zdrav rast i razvoj ranije rođene djece koja su zbog svojih prvih dijagnoza, odmah nakon rođenja, na liječnje morala u Zagreb.

Predstavnici PBZ Grupe uručili su u srijedu Kliničkom bolničkom centru Osijek donaciju u iznosu od 403.425 kuna, omogućivši tako kupnju centralnog monitoringa za nadzor vitalnih funkcija novorođenčadi, s osam monitora i četiri LCD monitora vitalnih funkcija, te uređaja za terapijsku hipotermiju novorođenčadi. Donaciju su u ime KBC-a i “palčića” s istoka Hrvatske primili doc. dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a, dr. Sanja Dorner, v.d. predstojnice Klinike za pedijatriju, i dr. Mirna Sipl, voditeljica Zavoda za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu.

- Osobito visoki neurorizik među našim pacijentima ima terminska novorođenčad koja se rađa sa slikom teške porođajne asfiksije te u svrhu neuroprotekcije zahtijeva primjenu terapijske hipotermije. Očekivano je da se godišnje rađa od troje do petero takve djece na 1000 živorođenih. U dosadašnjem smo radu takvu novorođenčad morali, zbog nedostatka uređaja za hipotermiju, transportirati u KBC Rebro, uz napomenu da je stabilizaciju kliničkog stanja životno ugroženog novorođenčeta, pripremu transporta i sam transport bilo potrebno odraditi u vremenskom limitu od četiri do šest sati nakon porođaja, kada se terapijska hipotermija prema protokolu mora započeti. Primjenom terapijske hipotermije znatno se smanjuje učestalost mogućeg neurorazvojnog oštećenja i danas je to terapijski standard za novorođenčad s teškom porođajnom asfiksijom i hipoksično ishemičnom encefalopatijom. Nabavom uređaja za navedeno liječenje bitno je poboljšana skrb i zbrinjavanje takve novorođenčadi koja je do sada životno ugrožena i vrlo često klinički nestabilna morala podnijeti i napor transporta - rekla je dr. Mirna Sipl.

Kako je ovom prigodom istaknuto, donacija je potpora nacionalnom projektu Ministarstva zdravstva pod nazivom “Praćenje djece s neurorizicima”, u sklopu koje PBZ Grupa pomaže donirajući bolnicama diljem zemlje sredstva potrebna za kupnju suvremenih medicinskih uređaja kako bi se unaprijedila kvaliteta zdravstvene skrbi neurorizične djece na području cijele zemlje. Sredstva za ovu donaciju prikupljena su preko projekta “Činimo dobro svaki dan” u sklopu kojega je do sada prikupljeno više od 11,5 milijuna kuna realiziranih kroz 33 donacije.

- Drago mi je što smo zahvaljujući našem projektu “Činim dobro svaki dan” osigurali sredstva potrebna za kupnju suvremenih medicinskih uređaja, koji će omogućiti bolje liječenje najmanjih pacijenata. I ova najnovija, 33. donacija, nadamo se da će pridonijeti unaprjeđivanju te izjednačavanju kvalitete zdravstvene skrbi djece i mladih u svim dijelovima naše zemlje - istaknuo je Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda.

Svečanom su uručenju donacije nazočili i Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, Petar Lagator, zamjenik osječko-baranjskog župana, te Boris Piližota, zamjenik osječkog gradonačelnika.

Ivana SOLAR

Riječ je o monitoringu za nadzor vitalnih funkcija novorođenčadi te uređaju za terapijsku hipotermiju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana