Osijek
FINANCIJSKA POTPORA GRADA

Manjinama 270 tisuća kuna
Objavljeno 22. veljače, 2018.

Grad Osijek ponosan je na svoje povijesno, kulturno i multietničko nasljeđe. Uostalom, prema posljednjem popisu stanovništa, pripadnikom nacionalne manjine izjasnilo se deset posto Osječana. Ukupno ima 22 različite nacionalnosti, a najviše je Srba, Mađara i Albanaca.

Svi oni imaju mogućnost djelovanja u brojnim institucijama i udrugama, ukupno ih je na području Osijeka evidentirano 16. No, pruža im se prilika i za djelovanje kroz predstavnička tijela - vijeća nacionalnih manjina čiji se članovi izabiru za četverogodišnji mandat. Na području osječke lokalne samouprave šest je takvih vijeća (abecednim redom): albanske, bošnjačke, mađarske, njemačke, slovačke i srpske nacionalne manjine.

Iz proračuna Grada Osijeka za rad tih vijeća za ovu godinu ukupno je osigurano 240 tisuća kuna, što je 40 tisuća kuna za svako vijeće.

Uz to, Grad financijski podupire i djelovanje onih manjina koje nemaju vijeća, a njih predstavljaju, također izabrani, pojedinci. U Osijeku svoje predstavnike imaju crnogorska, makedonska i slovenske nacionalna manjina. Njima za cjelogodišnji rad pripada 30 tisuća kuna, odnosno po deset za svakog predstavnika.

I vijećima i pojedincima godišnji se iznosi doznačuju u tromjesečnim obrocima, isplatom na žiroračun. Na kraju godine svi oni dužni su Gradu Osijeku podnijeti financijsko izvješće o utrošenim sredstvima. D.Ku.

40

tisuća kuna iznos je namijenjen pojedinom vijeću

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike