Osijek
NOVA SINERGIJA DRŽAVE I ŽUPANIJE

U Kopački rit ulaže se 400 mil. kuna,Osijek dobiva prirodoslovni muzej
Objavljeno 22. veljače, 2018.

S ciljem da se javnosti pošalje jasna poruka kako će se ubuduće na revitalizaciji i uređenju sadržaja Kopačkog rita raditi isključivo sinergijom same Javne ustanove Kopački rit, Županije i države, točnije s Hrvatskim vodama i Hrvatskim šumama, u srijedu je u u prijamnom centru Parka prirode održana konferencija za novinare kojoj su, uz župana Ivana Anušića, nazočili i ravnatelj JU-a Park prirode Kopački rit dr. sc. Tomislav Bogdanović te ravnatelj Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije Davor Mikulić.

Naime, Park prirode trebao bi do 2020. godine zasjati novim sjajem jer mu je u sklopu EU projekta Natura vita na raspolaganju 400 milijuna kuna. Ta se sredstva planiraju iskoristi za razminiravanje 200 hektara minski sumnjivih površina, ali i za revitalizaciju šumskih i vodenih ekosustava.

- Uz taj najveći projekt usporedno radimo na još njih četiri. To je projekt obnove dvorca Tikveš, odnosno uređenje starog i novog kompleksa u kojima bismo multimedijskim interdiciplinarnim pristupom za sve generacije, od vrtićaraca do umirovljenika, ponudili presjek prikaza povijesne baštine upletene u prirodne sadržaje. Riječ je o iznimno atraktivnom idejnom rješenju i jednom od modernijih postava u Hrvatskoj. Zatim je tu i projekt izgradnje pristaništa. Tim projektima Park pokušava obnoviti povijesnu i kulturnu baštinu, koja je devastirana još od Domovinskog rata - naglasio je Bogadnović.

Mikulić je, također, nabrojao veći broj projekata u okviru kojih se trenutačno radi i na revitalizaciji sadržaja koji dodiruju i Kopački rit. Među zanimljivijima je zacijelo onaj izgradnje lugarnice u Podravlju, i to na ulazu u Kopački rit, koja bi imala edukacijsko-posjetiteljski sadržaj, kao i pokretanje inicijative za otvorenjem prirodoslovnog muzeja na području osječke Tvrđe. Za taj su projekt zainteresirani i Grad i Županija, a partner bi bio Prirodoslovni muzej u Zagrebu.

- Cilj nam je dati jasno do znanja da sada postoji komunikacija između državne i županijske razine te da će ta sinergija iznijeti konkretne projekte. U svim će projektima sudjelovati i Županija, a to će rezultirati konkretnim i pravim pomacima - poručio je župan Anušić.

Nefreteta Z. EBERHARD
TURISTIČKA TOP-DESTINACIJA

Župan Anušić poručio je da je Kopački rit centar turističke strategije kada govorimo o prirodnim resursima i potencijalima.

- Imamo nešto čega u Europi nema nigdje i što s pravom nosi naziv euoropske Amazone. Stoga ćemo staviti Kopački rit u top-destinaciju prirodne baštine naše turističke ponude - zaključuje Anušić.

Možda ste propustili...

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike