Crna kronika
ZIMSKI UVJETI NA CESTAMA

Deset nesreća u utorak, a dan prije samo jedna
Objavljeno 22. veljače, 2018.

VUKOVAR

Zimski uvjeti na cestama uvijek su problem za sve sudionike u prometu. Negativne su posljedice zimskih uvjeta povećanje broja prometnih nesreća u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje se u utorak, kada je padao snijeg, dogodilo deset prometnih nesreća. Dan ranije na istom se području dogodila tek jedna nesreća u prometu.

Prema podacima Županijskog centra 112 Vukovar, u utorak su se sudarale sve vrste vozila, neki su slijetali s ceste, a u jednom slučaju, oko 12.30 sati vozač je automobilom udario u rampu na naplatnim kućicama na autocesti A3 kod Lipovca. U 11.12 sati kod Županje su se sudarila dva automobila. U 9.58 sati dogodila se prometna nesreća kod Lušca, na vukovarskoj obilaznici, gdje su se sudarila dva kamiona, a na cesti između Bogdanovaca i Marinaca dogodile su se dvije prometne nesreće u razmaku manjem od pola sata. U 7.18 sati ondje su se sudarili kombi i autobus, dok je u 7.42 sata vozač izgubio nadzor nad vozilom i sletio u kanal. Srećom, ni u jednoj od navedenih prometnih nesreća nije bilo ozlijeđenih osoba.

Kako je došlo do pogoršanja vremenskih prilika, Policijska uprava vukovarsko-srijemska poziva vozače na pojačan oprez u prometu te podsjeća na posebne uvjete vožnje za vrijeme snježnih oborina.

- Prije svega, na snazi je zimsko računanje vremena, stoga su vozači dužni na vozilima za vrijeme vožnje danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. U suprotnom, mogu biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna. Zimski uvjeti na cestama nastupaju kada kolnik bude prekriven snijegom ili poledicom, a tada je zabranjen promet motornim vozilima koja nemaju zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač je prije samog uključivanja u promet dužan očistiti zaleđena vjetrobranska stakla, kao i snijeg na vozilu jer, ako bi bio zatečen u prometu sa zaleđenim staklima ili naslagama snijega na vozilu, ili bez pripadajuće zimske opreme, bio bi kažnjen novčanom kaznom od 700 kuna - kazao je Domagoj Džigumović, glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Sandra LACIĆ
POLICIJA: UVIJEK PONESITE I MANJU LOPATU, BEZ OBZIRA NA OPREMU

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske savjetuju vozačima da u vozilu uvijek imaju i manju lopatu, bez obzira na posjedovanje zimske opreme, te da bar jednom pokušaju sami postaviti lance za snijeg na svom vozilu kako bi bili sigurni da to mogu sami učiniti, te da imaju lance koji odgovaraju veličini guma njihova vozila.

- Promijenite istrošene brisače, a brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti. Pri vožnji u kolonama povećajte razmak između vašeg i vozila ispred vas imajući na umu duži zaustavni put. Izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja upravljača te pretjecanja - savjetuju iz policije.

upozorenje

ZIMSKA JE OPREMA OBVEZNA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike