Dome slatki dome
PSIHIČKE BOLESTI

Kućni ljubimci dokazano pomažu
Objavljeno 22. veljače, 2018.

Nedavno objavljena metaanaliza 17 velikih istraživanja dokazala je da kućni ljubimci koriste ljudima s psihičkim bolestima. U sustavnoj analizi već objavljenih studija, doktorica Helen Louise Brooks, sa sveučilišta u Liverpoolu, pokazala je da kućni ljubimci pomažu ljudima s ozbiljnim bolestima poput depresije, shizofrenije i bipolarnog poremećaja.

Kućni ljubimci tim ljudima pružaju dubok osjećaj ontološke sigurnosti, odnosno osjećaj stabilnosti, kontinuiteta i životnog smisla, objavljeno je u časopisu BMC Psychiatry.

Znanstvenici su proučavali učinak mačaka, pasa, hrčaka, ptičica, pa čak i zlatnih ribica, na psihički oboljele osobe. Kućni ljubimci pružali su im osjećaj bezuvjetne ljubavi i podrške i ublažavali brige, usamljenost i tugu.

“Kućni ljubimci ne osuđuju, prihvaćaju i podržavaju bezuvjetno, što bolesnici često ne dobivaju od obitelji ili društva”, rekla je Brooks.

Dodatno, neke od vlasnika ljubimci prisiljavaju da ostanu povezani s vanjskim svijetom i uključe se u fizičke aktivnosti i socijalne kontakte. “Ljubimac im uz to pomaže da zadrže osjećaj osobnosti, dostojanstva i egzistencijalnog smisla”, zaključuje Brooks.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike