Dome slatki dome
UREĐENJE DOMA

Inspiracija nakon odmora
Objavljeno 22. veljače, 2018.
Našu ljubav prema prekrasno uređenim domovima inspirira svijet koji nas okružuje

Za trećinu ljudi diljem svijeta dizajn interijera je nešto oko čega su veoma strastveni. Štoviše, našu ljubav prema prekrasnim domovima inspirira svijet koji nas okružuje, a posebice nezaboravna mjesta na kojima boravimo na godišnjem odmoru.

Booking.com, vodeća svjetska tvrtka za povezivanje putnika s najširim izborom nevjerojatnih smještajnih objekata, proveo je istraživanje među gotovo 19.000 putnika, među kojima su i putnici iz Hrvatske, i otkrio kako dizajn interijera smještajnog objekta koji smo odabrali za godišnji odmor može pružiti toliko nezaboravno iskustvo da je šest od deset putnika iz Hrvatske (64 %) motivirano promijeniti dizajn interijera u vlastitom domu nakon povratka kući.

Odabir smještaja

Želja da se godišnji odmor nastavi i nakon povratka kući toliko je snažna da gotovo četvrtina (24 %) putnika iz Hrvatske želi promijeniti dizajn u vlastitom domu jer im se sviđa interijer koji ih podsjeća na sretne trenutke na godišnjem odmoru. Dizajn interijera vodeći je faktor koji utječe na odluku putnika iz Hrvatske pri odabiru smještaja. Jedan od četiri putnika iz Hrvatske (27 %) kaže kako je dizajn interijera za njega najvažniji faktor pri odabiru smještaja. Jedan od pet (23 %) putnika iz Hrvatske kaže kako je proveo više vremena u svom smještaju nego što je izvorno planirao jer mu se dizajn interijera toliko svidio. Uz toliki izbor smještajnih objekata gotovo pola (48 %) putnika iz Hrvatske kaže da je prilika boravka u novom okruženju ono što ih inspirira za preuređivanje doma.

Za veliku većinu putnika iz Hrvatske (80 %) ključna je motivacija pri odabiru smještaja za godišnji odmor ta da se njegov dizajn (izgled i ambijent) razlikuje od njihova vlastitog doma. To putnicima omogućuje da se fizički i duhovno isključe, pri čemu polovina (50 %) putnika iz Hrvatske uživa u boravku u potpuno drukčijem okruženju jer im to pomaže da svoj odmor iskoriste na najbolji mogući način. Više od polovine (63 %) putnika iz Hrvatske tvrdi da ih odlazak na godišnji odmor ohrabruje da budu kreativniji pri odabiru dizajna interijera vlastitog doma.

Savjeti stilista

Stilist za interijer i stručnjak za životni stil, Will Taylor, daje praktične savjete za dizajn interijera kako ugođaj s godišnjeg odmora prenijeti u vlastiti dom. Top 5 Willovih savjeta uključuje:

l Pretvorite komade u koje ste se zaljubili i donijeli ih s godišnjeg u izričaj dizajna u vlastitom domu. Zašto, primjerice, ne biste pretvorili košaru u viseći luster nad blagovaoničkim stolom ili objesili tepih iznad uzglavlja kreveta i na taj način sobi dodali malo neočekivane boje, uzorka i teksture.

l Ako su vam se svidjele boje koje ste vidjeli na svom putovanju, ali ne znate kako biste ih integrirali u svoj dom, ne brinite se. Pregledajte slike i sve što ste kupili (razglednice, odjeću, modne dodatke) i pokušajte uočiti koje boje prevladavaju. Velika je vjerojatnost da su vas privukle jedna ili dvije boje, a upravo su to boje koje biste trebali što prije nabaviti u trgovini.

l Kupujte mudro! Puno će vam više lokalnih dizajnerskih komada stati u prtljagu ako ostavite komade koje možete kupiti i kod kuće. Ako pronađete set jastuka koji vam se sviđa, kupite samo presvlake, a ostalo ostavite. Primjerice, neutralan kauč ‘osvježen’ s nekoliko jastuka šarenih uzoraka s marokanske tržnice odmah će vašem dnevnom boravku donijeti egzotičan boemski ugođaj.

l Miris može biti snažan izvor koji će nas vratiti na godišnji odmor. Je li vam se svidio ugođaj i miris kamina u vašem skandinavskom apartmanu? Kupite svijeću s mirisom dima i zapalite je na sljedeći snježni dan i odmah ćete se osjećati kao da sjedite pokraj udobnog kamina.

l Boja je emocionalni element dizajna i savršena je za vraćanje u trenutak s odmora ili kreiranje savršenog ugođaja u vlastitom domu. Osim toga, ako vam se sviđaju boje koje vas okružuju, veća je vjerojatnost da ćete u tom prostoru provesti više vremena i, što je još važnije, pritom se osjećati sretnije. Zašto ne biste sami prebojili zid iza kreveta ili u hodniku u plavo kako bi vas podsjećao na putovanje života na Sredozemno more? Na internetu možete pronaći brojne upute za bojenje koje vam mogu pomoći u kreiranju omiljenog dizajna kao što je ovaj s bojom.

Ljubav prema dizajnu i putovanjima

Will je kreator sadržaja, bloger i autor iz New Yorka kojeg je časopis Forbes imenovao kao jednu od 30 najutjecajnijih osoba na društvenim mrežama. Will dijeli svoju ljubav prema bojama u dizajnu, stilu i putovanjima od 2009. godine. Willov blog, Bright Bazaar, nudi ulaznicu u njegov svijet svježine, šarenila i pametnog dizajna, inspiracije za putovanja i otmjenog stila. Will je pristupačan, moderan i sretan te kreira okruženja koja izazivaju osjećaj koji on opisuje kao “stil koji stavlja osmijeh na lice”. Njegov otvoreni pristup dizajnu i modi doveo ga je do brojke od 2,6 milijuna fanova i dva bestselera o dizajnu, knjige koje su prevedene na 11 jezika. Preostali Willovi savjeti uključuju sljedeće:

1.Zapišite imena lokalnih biljaka koje vam se sviđaju na putovanju kako biste ih mogli kupiti kad se vratite kući. Na internetu često možete pronaći specijalizirane uzgajivače i kupiti sve ono što je zaintrigiralo vrtlara u vama.

2.Jeste li pronašli lokalni komad posuđa u koji ste se zaljubili? Šareno posuđe može biti odličan način da prostoriji udahnete novu svježinu i može poslužiti kao tema za razgovor za goste. Kupite set lokalnih tanjura, posuđa ili posuda i odnesite ih kući. Nakon što stignete kući, korištenje posuđa vratit će vam sjećanja s putovanja.

3.Kupovanje lokalnih ručno izrađenih suvenira odličan je način da djelić atmosfere s odmora donesete kući. Kupite vrećicu koja se može složiti i čuvajte je na dnu kovčega za dodatnu prtljagu na povratku. Brojne tvrtke prodaju velike torbe s patentnim zatvaračima napravljene od nepoderivog materijala. One su savršene za skladištenje na putovanju i sve kupljene predmete koje želite ponijeti kući.

4.Ako se zaljubite u komad lokalnog namještaja, nemojte biti pod stresom jer ga ne možete ponijeti kući. Danas je lakše nego ikad dosad pronaći lokalne komade namještaja na internetu kad se vratite kući.

5.Jeste li u smještajnom objektu u kojem ste boravili pronašli komad tkanine bez kojeg ne možete živjeti? Pitajte domaćina gdje je kupio tkaninu i kupite metar te tkanine koji ćete ponijeti kući. Kad stignete kući, uokvirite tkaninu ili izradite presvlaku za jastuk.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike