Mozaik
HRVATSKI FILMOVI NA FESTIVALIMA

Svjetska premijera “Comic Sansa”
Objavljeno 22. veljače, 2018.

BEOGRAD

Komedija “Comic Sans” redatelja Nevija Marasovića uvrštena je u međunarodni natjecateljski program Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu – FEST čije će se 46. izdanje održati od 23. veljače do 4. ožujka. Bit će to i svjetska premijera filma koji 8. ožujka kreće u redovitu kinodistrubuciju u Hrvatskoj. Na istom će festivalu biti prikazan i “Agape” Branka Schmidta, “Egzorcizam” Dalibora Matanića, “Fuck Off I Love You” Anđela Jurkasa i “Žaba” Elmira Jukića.

U glavnom natjecateljskom programu koji je međunarodnog karaktera prikazat će se 16 ostvarenja (iz 12 zemalja), među kojima i dva hrvatska naslova. Riječ je o “Comic Sansu” redatelja Nevija Marasovića i dugometražnom igranom filmu “Agape” Branka Schmidta. Prošle je godine glavnu nagradu FEST-a odnio “Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić, a filmove 46. FEST-a ocjenjivat će žiri u sastavu: Milčo Mančevski, redatelj, predsjednik žirija (Makedonija, SAD), Mila Turajlić, glumica (Srbija), Jovan Jovanović, redatelj (Srbija), Gordan Kičić, glumac (Srbija) i Elma Tataragić, festivalska selektorica (BiH).

“Egzorcizam” se prikazuje u sklopu nenatjecateljskog programa Specijalne projekcije. Ovaj psihološki horor nedavno je osvojio Grand Prix za najbolji film na međunarodnom filmskom festivalu fantastike u Braziliji što je bio prvi međunarodni festival na kojem je Matanićev film sudjelovao i prva nagrada koju je osvojio. U ostalim nenatjecateljskim sekcijama FEST-a prikazat će se još dva domaća naslova: “Fuck Off I Love You” i manjinska hrvatska koprodukcija “Žaba”.

Filmski profesionalci iz Hrvatske članovi su nekih od žirija, pa će o najboljem filmu u programu Srpski film odlučivati i redatelj Lordan Zafranović i skladatelj Alen Sinkauz. Jedan od članova žirija programa FEDEORA je i filmski kritičar, urednik, sveučilišni predavač i producent filmskih manifestacija i programa Zlatko Vidačković, a ravnateljica Pula film festivala Gordana Restović članica je žirija 'nagrade kritičara Nebojša Đukelić za najbolji film iz regije'.

FEST je nezaobilazan dio kulturnog života Beograda i festival na kojemu se već gotovo pet desetljeća prikazuje kvalitetna svjetska i domaća produkcija. N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike