Dome slatki dome
DIZAJN

Udobnost bez kompromisa za kvalitetno opuštanje
Objavljeno 22. veljače, 2018.
Estetika bez funkcionalnosti, tj. udobnosti, nije ispunila svoj zadatak

Udobnost je jedan od osnovnih zahtjeva pri opremanju i uređenju prostora, jer bez udobnost nema ni kvalitetnog opuštanja. Ergonomski zahtjevi za svakog pojedinca su različiti, a prilagodljivi elementi namještaja osigurali su svoju osnovnu svrhu - zadovoljstvo svih korisnika.

Maksimalnu udobnost želimo osjetiti u krevetu dok spavamo, u blagovaonici dok objedujemo, na klub garnituri dok se opuštamo... Estetika bez funkcionalnosti, tj. udobnosti, nije ispunila svoj zadatak, jer ove kategorije u suvremenom životu postaju neodvojive. Stoga dizajn postaje prilagođen ergonomiji i udobnosti, a pojedini uzorci namještaja, koji pijene pozornost samo dizajnerskim rješenjem, postaju skulpture u prostoru za gledanje, ali ne i za stvarnu upotrebu.

Kombiniranje elemenata

Mjesto najčešćeg okupljanja i opuštanja svih članova obitelji i prijatelja dnevni je boravak. Moderne garniture pružaju slobodu odabira, a trendovi kombiniranja različitih elemenata ne moraju biti povezani ni dizajnom ni bojom. Opći prostorni sklad je imperativ, ali i udobnost koja se odabirom različitih elemenata za sjedenje može postići za svakog pojedinca, bez obzira na različitost tjelesne građe.

Sjedeće garniture, poput trosjeda ili dvosjeda, oblikuju se na način da mogu funkcionirati individualno za svakog korisnika. Osigurana je regulacija visine i nagiba naslona za leđa, moguće je izvući poseban dodatak za noge, pa tako u željenom trenutku dio trosjeda postaje udobna ležaljka, dok ga ostali korisnici mogu nesmetano koristiti za sjedenje.

Sjedeće garniture oblikuju se s dodatnim elementima koji se mogu koristiti kao taburei ili drugi dodaci, a u potrebnom momentu priključuju se garnituri te ju pretvaraju u ležaj za popodnevno ili večernje opuštanje. Garniture postaju prilično masivne kako bi u bilo kojem trenutku mogle postati sve ono što se od njih traži: individualne fotelje, udobne ležaljke ili jednostavno mjesto udobnog sjedenja i opuštanja.

Ergonomsko oblikovanje

Ergonomsko oblikovanje primjenjuje se i u dizajniranju kreveta, stolica, fotelja i svih ostalih elemenata koje koristimo u kućanstvu. Prilikom kupnje potrebno ih je isprobati i to na način da neko vrijeme sjedite ili ležite na odabranim elementima. Različite tvrdoće, vrste i visine naslona, materijali i mogućnosti regulacije, utjecat će na udobnost koju ćete osjećati.

Udobnost je postala imperativ s velikim opravdanjem, jer je uglavnom povezana s ergonomijom, a tako i zdravljem. Moderno stanovanje postavlja visoke kriterije, a dizajneri i proizvođači namještaja daju uspješne odgovore na sve zahtjeve takvog stanovanja.

Monika GALOVIĆ ROLICH, dipl.ing.arh.
Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike