Crna kronika
UHVAĆEN RETFALAČKI PROVALNIK

Vozio se tuđim automobilima, krao novac iz kafića, pekarnice, knjižare...
Objavljeno 21. veljače, 2018.

OSIJEK

Policija je otkrila identitet provalnika koji je tijekom veljače “operirao” u osječkoj Retfali, od Kanižlićeve ulice do Višnjevca. Uz klasične provale, u dva je navrata “posudio” automobile od sugrađanina, pa ih vraćao. Policija ga nakon provedenog kriminalističkog istraživanja sumnjiči za najmanje pet provala i krađa.

- Tridesetdevetogodišnjak je provalio u dva ugostiteljska objekta i ukrao novac i alkoholna pića, počinivši ukupnu materijalnu štetu od nekoliko tisuća kuna. Provalio je u nekoliko navrata i u pekarnicu i knjižaru te ukrao više stotina kuna. Također je provalio u obiteljsku kuću u Retfali, uzeo ključ automobila kojim se koristi 28-godišnji vlasnik kuće, otišao do vozila, vozio ga i vratio ga s ključevima. Nekoliko dana poslije ušao je u istu obiteljsku kuću i ukrao 28-godišnjakov novčanik s novcem i dokumentima. Uzeo je i ključ drugog osobnog automobila kojim se koristi 28-godišnjak, otišao do vozila, vozio ga i vratio s ključevima. Vlasniku je nastala šteta od nekoliko tisuća kuna - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske. U vezi sa slučajem policija nadležnom državnom odvjetništvu podnosi posebna izvješća.

Prije točno godinu dana osječka je policija otkrila troje mladih lopova koji su krali baš po Retfali. Dva 16-godišnjaka i 15-godišnja djevojka bili su osumnjičeni da su krajem 2016. i u početkom siječnja 2017., osim u kuće u osječkom naselju provaljivali i u stambene objekte u Bilju te u Zagrebu. Ukupno su provalili u osam kuća, a šteta je procijenjena na nevjerojatnih 220.000 kuna! Dvoje maloljetnika na osječkom je području provalilo u obiteljske kuće u Psunjskoj i Maceljskoj ulici te u kuće u Tvrđavici i Bilju. Iz tih kuća ukraden je nakit i novac, ukupne vrijednosti od nekoliko desetaka tisuća kuna.S.Lacić

GRAĐANI se TREBAJU SAMOZAŠTITi

Željko Lijić, predsjednik Gradske četvrti Retfala, kaže da bi svaki građanin trebao poduzeti sve što može da se i sam zaštiti od krađa i provala.

- Nakon većeg broja provala lani, svi su građani oprezniji. Čini se da je oprez s vremenom popustio, no svi bi trebali poduzeti sve moguće mjere samozaštite, a ne samo čekati da nadležne institucije rješavaju njihove probleme kada se već nešto dogodi - kazao je Lijić.

DOBAR SUSJED - SIGURAN STAN

Iz policije ističu da je među važnijim načinima samozaštite razvijanje dobrosusjedskih odnosa, jer to donosi obostranu korist i pridonosi zaštiti. Sigurnost počinje od ulaznih vrata.

- Ako već niste, dogradite mehaničku zaštitu na ulaznim vratima, ali i na prozorima. Mehanička se zaštita odnosi na zaštitu cilindričnog uloška od lomljenja, prihvatnu metalnu pločicu na dovratniku i na samu bravu, koja treba biti čvrste konstrukcije, posebno njezin zasun. Elektronska zaštita signalizira neovlašten ulazak u stan i također odvraća potencijalnog počinitelja. Obratite pozornost na sumnjive osobe - neki su od savjeta iz policije. Ako se provala već dogodi, odmah treba nazvati policiju i ne kretati se po mjestu događaja kako se ne bi uništili tragovi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi