Novosti
SVJETSKI DAN SOCIJALNE PRAVDE

SSSH: Hrvatska tone na europsko dno
Objavljeno 20. veljače, 2018.

Bez kvalitetnih radnih mjesta i dostojanstvenog rada ne može biti ni socijalne pravde, a ni demografskog oporavka, ističe se u priopćenju Saveza samostalnih sindikata Hrvatske u povodu Svjetskog dana socijalne pravde (20. veljače), koje potpisuje njihov predsjednik Mladen Novosel. Podsjećajući kako su Ujedinjeni narodi za ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana socijalne pravde izabrali temu dostojanstvenog rada i njegove uloge u globalnim migracijama, SSSH dodaje da podatci za Hrvatsku pokazuju kako glavni uzrok iseljavanja iz zemlje nije nezaposlenost nego potraga za kvalitetnijim poslom.

“Žalosno je i znakovito da upravo u vrijeme ekonomskog oporavka kvaliteta radnih mjesta u Hrvatskoj ubrzano opada. Gotovo svaka objava europskih podataka donese neki novi pokazatelj prema kojemu smo pali na europsko dno”, upozorava SSSH. Također naglašavaju kako nedavno objavljeni podatci pokazuju da Hrvatska uvjerljivo vodi po udjelu prekarnog rada (8,4 posto naspram europskog prosjeka od 2,3 posto) i da je među članicama EU-a doživjela najveće pogoršanje u posljednjih deset godina.

U priopćenju SSSH također podsjeća da su sigurnost radnog mjesta, mogućnost pomirenja radnog i privatnog života, zdravi i sigurni uvjeti rada, postupanje s radnicima s poštovanjem i uvažavanjem, mogućnost učenja i napredovanja temeljenog na radu i zaslugama, poštovanje radnih prava u praksi, pa i sloboda sindikalnog organiziranja i djelovanja, neke od odrednica kvalitetnih radnih mjesta, kakvih u Hrvatskoj nedostaje.I.Bošnjak

Granica siromaštva je prenisko

Svaki peti stanovnik Hrvatske izložen je riziku od siromaštva te je potrebno da se u resornom ministarstvu pristupi preispitivanju postojećeg modela i ukupnog izdvajanja za socijalnu politiku, rečeno je u utorak na konferenciji o minimalnom dohotku, u povodu obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde. Predsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva, organizatora skupa, Nino Žganec upozorio je kako je linija siromaštva relativno niska i za samca iznosi 25.000 kuna godišnje i ne omogućava dostojno preživljavanje. U povodu Svjetskog dana socijalne pravde oglasila se i Platforma 211 koja je naglasila kako je Hrvatska i dalje zemlja gdje tisuće osoba s invaliditetom živi u segregaciji u uvjetima ispod granice dostojanstva, a nacionalna politika deinstitucionalizacije provodi se "rakovim korakom" unatoč osiguranim EU fondovima.

Možda ste propustili...

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura

DAMIR ŠKARO

Potvrda presude