Novosti
IZJAVA SNV-A I ZVO-A

Zabrinuti smo zbog “lova na vještice”
Objavljeno 20. veljače, 2018.

Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina izrazili su u utorak ozbiljnu zabrinutost zbog negativne javne kampanje koju su protiv njih, kao ključnih manjinskih institucija Srba u Hrvatskoj, poveli pojedini predstavnici medija i političkih stranaka.

U toj su kampanji, na osnovi površnog i pogrešnog čitanja pojedinih dijelova Izjave s 3. Velike skupštine SNV-a, zahtjevu za rješavanje statusa SNV-a i ZVO-a pripisane namjere koje nitko i nikad u njihovo ime nije tražio, stoji u zajedničkoj izjavi koju potpisuju predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i predsjednik ZVO-a Srđan Jeremić.

Traženo je jedino, kao i više puta do sada u posljednjih 20 godina, ono na što se Hrvatska obvezala kao članica UN-a, ono što su njezini Vlada i Sabor donosili kao odluke, zaključke i programe, a što se već niz godina ne poštuje i ne primjenjuje. Preciznije, traženo je da se provedu odluka Vlade iz 1998. i zaključak Hrvatskog sabora iz 2010., a koje se tiču ZVO-a, navodi se u izjavi.

Zbog posljedica koja ta nastojanja mogu imati za rad SNV-a i ZVO-a, a time i za ostvarivanje prava srpske zajednice, izražavamo zabrinutost zbog lakoće kojom se i glasovi demokratskih politika i glasovi vlasti pridružuju ovom "lovu na vještice", poručuju Pupovac i Jeremić.

Posebno zabrinjava što se to događa u vremenu obavljenih razgovora i postignutih dogovora o normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije i rješavanju otvorenih pitanja, među kojima su i pitanja položaja manjina.H

Najčitanije iz rubrike